| Autor |
"+ i - instalacji gazowych" |
|
|
phantoomm
|
|
Wysłana - 7 maj 2007 22:04 | zgłoś naruszenie regulaminu
Plusy i minusy instalacji gazowych:
Plusy
*Oszczędność
*Gaz jest bardziej ekologiczny (ale w naszym kraju nikt na to nie wraca uwagi...)
Minusy
*Zbiornik gazu zajmuje sporo miejsca w bagażniku lub zajmuje miejsce koła zapasowego
*Częstsze tankowanie ze względu na niezbyt duże pojemności butli
*Spadek mocy (tylko przy początkowych generacjach)
*Możliwość strzału gazu, która może doprowadzić do zniszczenia silnika (instalacje I,II, III generacji)
*Cena gazu ciągle rośnie...
Jestem przeciwnikiem zakładania gazu ale myślę że może to co napisałem komuś pomoże...
| |
|
 |
|
|
|
greku_806
|
|
|
|
|
|
|
orzeszq
|
|
|
|
|
QUANTO
|
|
Jezdze BMW E46 318 mam gaz sekwencyjny i nie moge zlego slowa na jego temat powiedziec , spadek mocy nieodczuwalny prawie wogole 2,5 raza tanszy od benzyny , pali ok 20% wiecej niz PB moge powiedziec ze bardzo sie oplaca !
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
|
|
|
phantoomm
|
|
sekwencja to i tak najmniejsze zlo |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Jesli chodzi o wązne "minusy" LPG to szypsze korodowanie układu wydechowego i w przypadku kiepskich instalek nadpalanie sie końcówek zaworów. Ta sa czeste uszkodzenia powodowane LPG ale biorąć to pod uwage ze gaz jest 50% tańszy, kalkuluje się, jeśli dobra instalka z zaworami nie powinno być problemu. Ja mam Astre z fabryczna instalką GM, mapa zapłonu jest dostosowana do własciwosci LPG poprzez to samochód chodzi lepiej niz na benie.
|
|
GrandMAX
|
|
Dużo tańszy jest gaz ziemny ok 1zł/l. Niestety stacji zakładających instalacje gazu ziemnego i stacji gdzie można go zatankować jest bardzo mało. |
 |
|
|
|
Konio
|
|
Plus:
* zwiększony zasięg samochodu (pojechałem do Pragi na gazie, jak się skończył gaz to przełączyłem na benzynę i tym sposobem zatankowałem z powrotem w domu)
Minusy:
* zakaz wjazdu na niektóre parkingi podziemne
* dodatkowy element w samochodzie, który po wystrzale może unieruchomić całe auto
* droższy przegląd |
 |
|
|
|
zlyczlowie
|
|
plusy:
-przewszystkim oszczedność
minusy
-spadek mocy
-większe spalanie gazu u mnie astra benzyny wciaga 7-8 l a gazu 10 l (ale i tak jest taniej na gazie) |
 |
|
|
|
augi
|
|
Również jezdze na sekwencji, żadnego spadku mocy się nie odczuwa, pobiera tyle samo gazu co benzyny ( czyli u mnie od 9 do 16/ 100 km ) jedynym mankamentem jest to ze przelacza sie dopiero przy odpowiedniej temperaturze na gaz u mnie 35C, w zimie jest to uciazliwe szczególnie na krótkich dystansach kiedy sie nie przezuca na gaz, natomiast lepiej dla silnika. |
 |
|