FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 982 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Na luzie
+ i - instalacji gazowych 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "+ i - instalacji gazowych"   

phantoomm
 Wysłana - 7 maj 2007 22:04        | zgłoś naruszenie regulaminu

Plusy i minusy instalacji gazowych:

Plusy
*Oszczędność
*Gaz jest bardziej ekologiczny (ale w naszym kraju nikt na to nie wraca uwagi...)

Minusy
*Zbiornik gazu zajmuje sporo miejsca w bagażniku lub zajmuje miejsce koła zapasowego
*Częstsze tankowanie ze względu na niezbyt duże pojemności butli
*Spadek mocy (tylko przy początkowych generacjach)
*Możliwość strzału gazu, która może doprowadzić do zniszczenia silnika (instalacje I,II, III generacji)
*Cena gazu ciągle rośnie...

Jestem przeciwnikiem zakładania gazu ale myślę że może to co napisałem komuś pomoże...

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 7 maj 2007 22:17      [zgłoszenie naruszenia]

mialem w corollce gaziwo i nie narzekalem.
Jakiegos ogromnego spadku mocy nie czulem a i czesto tankowac tez nie musialem . Gaz dobra rzecz, szkoda ze mam teraz diesla

Live to Ride
Ride to Live ©®

orzeszq
 Wysłana - 7 maj 2007 22:51      [zgłoszenie naruszenia]

mój ojciec ma gaz w peugeot'ie 405, butla 60l także częste tankowanie odpada, oczywiście jak się zaleje duzo, spadek mocy raczej mało odczuwalny

uwielbiałem czasy jak się zalewało za 50zł i się robiło po 500km

ja po wakacjach będe szukać coś ekonomicznego, czyli albo jakigoś diesla albo coś z gazem, żeby na uczelnie swobodnie jeżdzić

Zmieniony przez - orzeszq w dniu 2007-05-07 22:53:57

Proste są dla szybkich samochodów - zakręty dla szybkich kierowców

QUANTO
 Wysłana - 7 maj 2007 23:15      [zgłoszenie naruszenia]

Jezdze BMW E46 318 mam gaz sekwencyjny i nie moge zlego slowa na jego temat powiedziec , spadek mocy nieodczuwalny prawie wogole 2,5 raza tanszy od benzyny , pali ok 20% wiecej niz PB moge powiedziec ze bardzo sie oplaca !

SPROWADZE KAŻDE AUTO Z USA - 0692608724

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 8 maj 2007 16:51      [zgłoszenie naruszenia]

Admin forum jezdzi na gazie, szok

hamowaliscie auto na gazie i benzynie?

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

phantoomm
 Wysłana - 8 maj 2007 17:48      [zgłoszenie naruszenia]

sekwencja to i tak najmniejsze zlo

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 9 maj 2007 12:31      [zgłoszenie naruszenia]

Jesli chodzi o wązne "minusy" LPG to szypsze korodowanie układu wydechowego i w przypadku kiepskich instalek nadpalanie sie końcówek zaworów. Ta sa czeste uszkodzenia powodowane LPG ale biorąć to pod uwage ze gaz jest 50% tańszy, kalkuluje się, jeśli dobra instalka z zaworami nie powinno być problemu. Ja mam Astre z fabryczna instalką GM, mapa zapłonu jest dostosowana do własciwosci LPG poprzez to samochód chodzi lepiej niz na benie.

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

GrandMAX
 Wysłana - 13 maj 2007 13:52      [zgłoszenie naruszenia]

Dużo tańszy jest gaz ziemny ok 1zł/l. Niestety stacji zakładających instalacje gazu ziemnego i stacji gdzie można go zatankować jest bardzo mało.

Konio
 Wysłana - 13 maj 2007 17:00      [zgłoszenie naruszenia]

Plus:
* zwiększony zasięg samochodu (pojechałem do Pragi na gazie, jak się skończył gaz to przełączyłem na benzynę i tym sposobem zatankowałem z powrotem w domu)

Minusy:
* zakaz wjazdu na niektóre parkingi podziemne
* dodatkowy element w samochodzie, który po wystrzale może unieruchomić całe auto
* droższy przegląd

zlyczlowie
 Wysłana - 17 maj 2007 17:57      [zgłoszenie naruszenia]

plusy:
-przewszystkim oszczedność

minusy
-spadek mocy
-większe spalanie gazu u mnie astra benzyny wciaga 7-8 l a gazu 10 l (ale i tak jest taniej na gazie)

augi
 Wysłana - 19 maj 2007 12:07       [zgłoszenie naruszenia]

Również jezdze na sekwencji, żadnego spadku mocy się nie odczuwa, pobiera tyle samo gazu co benzyny ( czyli u mnie od 9 do 16/ 100 km ) jedynym mankamentem jest to ze przelacza sie dopiero przy odpowiedniej temperaturze na gaz u mnie 35C, w zimie jest to uciazliwe szczególnie na krótkich dystansach kiedy sie nie przezuca na gaz, natomiast lepiej dla silnika.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

+ i - instalacji gazowych

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL