FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 620 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Audi A6 C6 - Warto? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Audi A6 C6 - Warto?"   

SebaW71
 Wysłana - 27 grudzień 2011 07:17        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Jak w temacie opłaca się kupować to autko? do dyspozycji będe miał max 60 tys, jestem dość zielony w temacie więc moje pytania sa nastepujące:

1.Diesel czy benzyna? słyszałem że w nowszych dieslach koszty napraw bywają czasami masakryczne..

2. Jak ogólnie jest z częściami do tego modelu? najlepiej żeby wypowiedzieli się tutaj użytkownicy, ile średnio wydajecie na eksploracje autka mięsięcznie?

3. Jak ogólnie jest z awaryjnością? wiadomo że audi to raczej solidna konstrukcja ale może jest coś o zym nie wiem, jakieś felerne roczniki itd.

wstępnie upatrzyłem kilka ogłoszeń, które z nich waszym zdaniem byłoby warte kupna?

[allegro.pl/show_item.php?item=2005576808]

[otomoto.pl/audi-a6-sedan-klimatronik-super-stan-C21681156.html]

[otomoto.pl/audi-a6-super-stan-bezwypadkowy-C22207006.html]

[otomoto.pl/audi-a6-C21618722.html]

[otomoto.pl/audi-a6-super-sedan-2-0-tdi-140-km-C21620112.html]

[otomoto.pl/audi-a6-3-0tdi4x4-piekna-6biegow-ideal-C22157421.html]

[otomoto.pl/audi-a6-salon-polska-2-7-tdi-v6-f-vat-C20715302.html]

oczywiście czekam również na wasze propozycje dodam że interesuje mnie wyłącznie kolor czarny i skrzynia manualna.

ten ostatni chce jechac obejrzeć niedługo, bo jest pare km ode mnie, ale powiedzcie koledzy, przy zakupie takiego auta to raczej mi żaden garażowy znajomy-mechanik nie pomoże? Przypuszczam że najlepiej jechać zrobić diagnostyke i wtedy decydować o kupnie?

Ygor
 Wysłana - 27 grudzień 2011 11:56      [zgłoszenie naruszenia]

tak , najlepiej zrobic diagnostyke , z domowymi mechanikami moze byc slabo , kolega pojechal do takiego warsztatu na wymiane termostatu w passacie b6 2.0 tdi (ten sam silnik co w audi) to pol godziny szukali termostatu , komp to w ogole zapomnij. Kolega jezdzi takim 2.0 tdi 140 km i chwali sobie bardzo - auto ma jakies 220 tys przebiegu i nie bylo powaznych awarii - raz pospul mu sie ten elektroniczny reczny to chyba taka najpowazniejsza sprawa . natomiast w jednym z firmowych egzemplarzy (3,2 beznyna) doszlo do jakiejs tragedii jesli chodzi o silnik - teraz dokladnie nie pamietam ale to bylo cos z rozrzadem / glowica. (peknieta glowica albo łańcuch - nie pamietam dokładnie) w kazdym badz razie stalo sie to tuz po gwarancji , silnik , prawie ze w drzazgi , naprawa kolo 20 tys złotych (ale wiadomo ze w aso jak to w firmie).

SebaW71
 Wysłana - 28 grudzień 2011 12:47      [zgłoszenie naruszenia]

tak właśnie myślałem że tylko diagnostyka wchodzi w gre a jak z osiągami 140 km przy takiej (w sumie dość pokaźnej) budzie? no w sumie jak rozrząd walnie to w praktycznie kazdym aucie potem masakra, ale mam nadzieje że to tylko odosobniony przypadek..ale jak na razie jestem pozytywnie nastawiony do tego autka

Cichy999
 Wysłana - 28 grudzień 2011 18:17      [zgłoszenie naruszenia]

"peknieta glowica albo łańcuch - nie pamietam dokładnie"

od kiedy w audicach jest łańcuch a nie pasek?? (to nie sarkazm serio sie pytam bo myślałem że wszystkie audice są na pasku)

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 29 grudzień 2011 08:12      [zgłoszenie naruszenia]

Kumpel ma tą A6 z tym dieslem 2,0 TDI 140 KM w kombi z DSG. To szału jakiegos nie ma jesli chodzi o przyspieszenie, zbiera się poprostu normalnie.
Co do samego silnika, siostra miała B6 własnie z 2,0 TDI i miała kupe problemów, zaczęły się świecić wszystkie kontrolki, podjechała do ASO i okazało się, że auto wymaga dofinansowania 8 tysiacami, wtryski zaczęły fikać + jakies czujniki (szczegułów nie znam), tyle ze tan pasek miał przebiego ok. 220K.
Teraz ma m.in. A4 2,0 TDI tyle że z przebiegiem 70K i to już ponad dwa lata jeździ.
Bezpieczniej bedzie napewno wziąć benzynę.

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

SebaW71
 Wysłana - 8 styczeń 2012 20:09       [zgłoszenie naruszenia]

ok, dzięki wielkie za odpowiedzi

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Audi A6 C6 - Warto?

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL