FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 444 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Nowości, premiery, prototypy
Audi A7 Sportback 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Audi A7 Sportback"   

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 28 lipiec 2010 13:16        | zgłoś naruszenie regulaminu

Internecie pojawiły się oficjalne zdjęcia nowego Audi A7 Sportback. To duże pięciodrzwiowe auto z dynamicznie napiętym tyłem nadwozia łączy w sobie najlepsze cechy z trzech różnych światów: jest sportowo-eleganckie jak coupe, komfortowe jak limuzyna i praktyczne jak kombi.

Audi A7 powstało w oparciu o następcę modelu A6 nowej generacji. Pięciodrzwiowe coupe ma 4,97 m długości i 1,91 m szerokości, lecz zaledwie 1,42 wysokości.

Jego długa maska, krótki zwis przedni, długi rozstaw kół, sportowo pochylony słupek C i mocno opadający tył tworzą dynamiczną sylwetkę.

Wnętrze A7 Sportback stanowi kontynuację sportowego charakteru nadwozia. Elementem decydującym o charakterze wnętrza jest pozioma linia, zwana Wrap-Around, otaczająca kierowcę oraz pasażera i dająca poczucie przytulności wnętrza.

W tablicy rozdzielczej uwagę przykuwa listwa aplikacji przyjmująca kształt fali.

Każdy detal wnętrza został wykonany z najwyższą starannością. Jakość wykończenia leży na poziomie typowym dla manufaktur.

Siedzenia pokryte wysokiej jakości skórą mogą posiadać na życzenie funkcję klimatyzacji i masażu (dla przednich foteli). Opcjonalne nastrojowe oświetlenie wnętrza stanowi efektowne zwieńczenie całości.

Podobnie jak okręt flagowy Audi - A8, także A7 Sportback wprowadza nowy poziom technicznej inteligencji z logiczną, intuicyjną ergonomią i równie logiczną obsługą. Udoskonalony system MMI z centralnym pokrętłem menu i zmniejszoną liczbą przycisków należy do wyposażenia seryjnego. Jako opcję można wybrać nowy wyświetlacz Head-up, który pokazuje najważniejsze informacje na przedniej szybie

Zgodnie ze sportowym duchem marki, samochód będzie oczywiście wyposażony (w zależności od wersji) w napęd Quattro, a także dwusprzęgłową, automatyczną przekładnię S-tronic. W ofercie pojawią się także sportowe odmiany S7 i RS7, a za rok dostępna będzie także wersja hybrydowa.

Jednak w momencie debiutu rynkowego, Audi A7 Sportback dostępne będzie z jednym z czterech silników V6 - dwóch benzynowych i dwóch TDI

Z pośród silników wysokoprężnych będziemy mieli do wyboru dwa 3-litrowe silniki TDI. Mocniejsza wersja produkuje 245 KM i 500 Nm momentu obrotowego. "Siódemka" wyposażona w ten silnik oraz dostępną w standardzie 7-biegową przekładnię S-tronic i napęd quattro, do setki rozpędza się w 6,5 sekundy, a prędkość maksymalna wynosi 250 km/h

Z kolei podstawowy 204-konny diesel dostępny będzie tylko z napędem na przednie koła oraz bezstopniową przekładnią Multitronic. Tak wyposażonemu A7 Sportback sprint do setki zajmie 8,1 sekundy.

Jeśli chodzi o jednostki benzynowe, to będziemy mogli wybrać silnik 2.8 FSI lub topowy 3-litrowy TFSI. Słabszy oferuje 204 KM i przyspieszenie od 0 do 100 km/h w 8,3 sekundy. Druga jednostka ma znacznie lepsze osiągi. Audi A7 Sportback wyposażone w ten silnik dysponuje 300 KM mocy oraz 440 Nm momentu obrotowego, co przekłada się na sprint do pierwszej setki w 5,6 s. oraz elektronicznie ograniczoną prędkość maksymalną do 250 km/h.

Audi A7 Sportback będzie pozycjonowane pomiędzy modelami A6 i A8, co oznacza, że jego głównymi konkurentami będą Mercedes-Benz CLS oraz BMW 5 GT. Samochód w salonach pojawi się jesienią. Ceny na rynku niemieckim będą się zaczynać od 51 600 euro.

Źródło: WP

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

Ygor
 Wysłana - 28 lipiec 2010 13:45      [zgłoszenie naruszenia]

hmmm ciekawe ze diesel ma (ten cudowny ktorym tak sie wszyscy podniecaja) moment wiekszy o 60 nm a przyspiesza slabioej o sekunde z przodu tak sobie z tylu troche lepiej , z profilu najfajniej choc troche przesadzili z wyciagnieciem tylu - owocuje to jednak imponujacym bagaznikiem - sporo zwlok sie zmiesci

ja nie wiem czy to kwestia tego ze na zdjeciach kazde auto robi mniejsze wrazenie , ale malo co jest w stanie mnie ostatnio zaciekawic ...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 28 lipiec 2010 14:03      [zgłoszenie naruszenia]

Tylko przyuważ, że obydwa są turbodoładowane i 3,0TDI i 3,0TFSI . Więc jak na takie porównanie gdzie diesel słabiej sie zbiera 0,9s to i tak nie jest źle, gdzie pewnie spala o połowe mniej zupy .

A co do stylistyki to dla mnie porażka, wyrósł konkurent BMW 5GT. Mamy chyba nowy segment: przrośnietych, drabowato-ogrowatych hothatchow.

Ygor
 Wysłana - 28 lipiec 2010 14:09      [zgłoszenie naruszenia]

no wlasnie niemcy na czele z BMW ostatnio kombinuja i wymyslaja nowe klasy , tylko komu to jest potrzebne ? Passat CC to bardzo fajne stylistycznie auto , a na 5gt to dla mnie porazka - juz to audi sporo fajniejsze ale dalej jakies dziwne ...

oj zupa zupa

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 28 lipiec 2010 14:33      [zgłoszenie naruszenia]

Jeszcze do tego grona bym dodał mesia CLS(mimo, ze juz "stary") i panamerę

A to audi kijowe też jest w środku, odeszli od standardowego swojego designu (który mi osobiście się podobał) a zayebali deche podłogową jak we wszystkich BMW a pod nia gdzies tam powtykali mikroskopine guziczki

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 28 lipiec 2010 16:00      [zgłoszenie naruszenia]

fajne, podoba mję sie

Live to Ride
Ride to Live ©®

serekkox
PZAA
 Wysłana - 2 sierpień 2010 21:23      [zgłoszenie naruszenia]

Elegancki

Ali SOG

Wszystkim wszedł

Zmieniony przez - serekkox w dniu 2010-08-02 21:24:38

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

yours-cars
 Wysłana - 12 kwiecień 2011 18:14      [zgłoszenie naruszenia]

Może się nie podobać mi osobiście też jednak czuje że z czasem trzeba do niego "dorosnąć" panamera też się nie podobała a teraz to zupełnie inna historia

[www.yours-cars.eu]

hotszots
 Wysłana - 21 kwiecień 2011 09:08       [zgłoszenie naruszenia]

jakie tam dorastanie, po prostu do kitu i tyle

[www.hotszots.eu]
[www.cc.hotszots.eu]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Audi A7 Sportback

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL