| Autor |
"Auto do 8tys" |
|
|
Tooudii
|
|
Wysłana - 30 styczeń 2011 09:21 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, zamierzam kupić sobie auto do 8tys, na chwilę obecna mam upatrzone kilka aut: Peugeot 406, Opel Omega, Mazda 323 VI, Honda Civic VI i ewentualnie Renault Scenic. Ogólnie chciałem się dowiedzieć co myślicie o tych autach i co najważniejsze jak wygląda sprawa z korodowaniem. Nie chciał bym kupić teraz auta które po zimie mi się otworzy jak puszka po konserwach. Głównie chodzi mi o samochód dość komfortowy, żeby nie korodował i co najważniejsze miał 4 drzwi.
| |
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
jezeli ma byc komfortowy i nie korodowac to civica od razu mozesz skreslic , omega jest komfortowa ale ponoc tez z ta rdza potrafi byc problem , zostaje wiec 406 i scenic , z tych dwoch wzialbym 406 jest dosc miekkie a przy tym calkiem fajnie sie tym jezdzi a scenikiem mialem okazje jezdzic wiele razy i jak dla mnie nic fajnego ... |
 |
|
|
|
Tooudii
|
|
Właśnie czytałem że Civic lubi korodować, co do Omegi to "podobno" po 99 roku już nie koroduja. Miałem okazje jechać kilka razy P406 tyle że w diesel'u, na zewnątrz mocno było słychać silnik ale za to w środku tylko lekki pomruk. Niestety nie miałem okazji jechać Sceniciem, ale za to ojciec jeździł i mówił że wygodne auto ale przed kupnem i tak będę musiał się przejechać więc wtedy się okaże. A orientujesz się jak wygląda spalanie/moc w P406 z silnikiem 1.8 i w Scenicu 2.0 i czy warto rozglądać się za autem z założona instalacją LPG?
Zmieniony przez - Tooudii w dniu 2011-01-30 12:18:15 |
 |
|
|
|
JerzyKiler
|
|
Wg mnie pomyśl o bmw e36 Compact auto nie jest złe mój kolega ma np już je od roku. Rok '96 1.6+LPG i nic nie dołożył do tego auta poza tym, że wymienił olej. Albo to zaletach tych aut albo trafił na idealny okaz. Zero awaryjności, blach super, zawieszenie jak na polskie drogi miodzio. Jest to osoba która nie oszczędza auta i lubi jeździć po dziurach a auto nadal jest w takim stanie jak po przyjeździe z Niemiec. No ale zależy co się komu podoba... |
 |
|
|
|
Tooudii
|
|
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Ja zamist omegi bardziej skupił bym sie na Vectrze B, kiedyś taką jeździłem i bardzo sobie chwaliłem. Benzyny dobrze znoszą gazowanie, silniki diesla też trwałe. Na blachy niektórzy co prawda narzekaja, ja miałem i nic mi nie rdzewiala dla przykładu.
|
|
Ygor
|
|
co do 406 to znajomy ma 1,8 albo 2.0 w gazie - nie pamietam jaki tam byl silnik i smiga ze hoho , wiadomo czasem gaz trzeba wyregulowac czy cus ale problemow nima ...
co do scenica to nawet te dwa litry mnie jakos nie porwaly , jest strasznie marna pozycja za kierownica - siedzisz jak na stolku i do tego w autobusie ...
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2011-01-31 08:33:02 |
 |
|
|
|
Tooudii
|
|
Nad Vectra również się zastanawiałem ale jak bym miał kupić to bym szukał coś koło 99' roku bo już są w ocynku. Doszedłem do wniosku że Scenic odpada, to nie auto dla mnie. Na ringu został Peugeot 406 i Omega/Vectra, ale moja decyzja bliższa jest żeby kupić P406 ale najpierw muszę poczekać aż dostanę kasę i wtedy poszukać, pojeździć i podjąć decyzję.
AliBabus wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz, mam dwóch znajomych którzy jeździli vectrami i obie niestety korodowały.
Zmieniony przez - Tooudii w dniu 2011-01-31 10:42:27 |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
Tooudii
|
|
Aktualnie śmigam 206 i gdyby nie to że jest uszkodzona skrzynia to autko nawet fajne, ale jestem dość dużych gabarytów i jak dla mnie jest po prostu za małe. Co do napraw to się nie martwię bo mam zaufanego mechanika który taniej części kupuje. Wiadomo każde auto może się zepsuć, nie jest powiedziane że kupie Vectre i nie będzie się psuła.
Ali widzę że śmigałeś Vectra z silnikiem 2.0 DTL, jak ten silnik się sprawował? Bo brat mi mówił że lubią w tych silnikach pompy siadać.
Zmieniony przez - Tooudii w dniu 2011-02-01 00:06:58 |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Mi sie sprawował bardzo dobrze, przez dwa nic sie nie popsuło. Te pompy bosha VP44 co w vectrze montowano także w fordach 1,8TDDI Volkswagenach/Audi.itd. 2,5TDI i jakichś francuzach też. Mi sie nic nie działo, braciakowi za to w focusie pompa ta padła.