| Autor |
"BMW e36, "audio"" |
|
|
bartus_
|
|
Wysłana - 12 maj 2007 21:05 | zgłoś naruszenie regulaminu
Sprawa wygląda tak:
BMW e36 coupe, z przodu ma fabrycznie głośniki 13cm przy nogach, a w górnej części drzwi głośniki wysokotonowe. z tyłu w półce są jakieś niewielkie fabryczne głośniki nokia. radio Alpine CDA9833
zauważyłem dzisiaj, że z przodu nie gra lewy głośnik. trzeba coś z tym zrobić.
wiem że najlepszy efekt byłby uzyskany przy wzmaku i jakimś zestawie przednim. Długi czas czaiłem sie na herz hsk, ale nie wiem czy tego chce. Wzmacniacza raczej nie będzie bo nie widzi mi sie dokładanie "zbędnych" kilogramów. w tej sytuacji nie wiem czy jest wogóle sens pakować sie w cały zestaw przedni. może zostawić tweetery w spokoju, a kupić tylko dwa głośniki srednio-niskotonowe ? jesli tak, to jakie wybrać ? nie jestem audiofilem, słucham house i tego co leci w radiu (jakies komercyjne dance i pop), i czasami myslovitz. przy seryjnych brakowało mi tonów niskich więc na sposób ich odtwarzania chciałbym zwrócić uwagę przy zakupie nowych.
PS
Nie słucham głośno muzyki.
Zmieniony przez - bartus_ w dniu 2007-05-12 21:07:02
 |
|
|
|
impaller
|
|
hertz to zdecydowanie dobry wybor ja by,m wymienil caly przod np na esk hertza. Jesli juz wymieniac tylko midbasy to pamietaj o zwrotkach dedykowanych do nich |
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
impaller
|
|
wybacz nie doczytalem wzmianki o braku wzmaka |
 |
|
|
|
bartus_
|
|
helix blue o raczej słabsze niż herz hsk, prawda?
drzwi nie są wygłuszone bo są w nich tylko tweetery, średniotonowe poza drzwiami-bardziej z przodu. przekładanie głośników w drzwi przez panele odpada(nie chce przerabiać boczków drzwi).
wiem że warto byłoby wstawić komplet, ale nie wiem czy ma to sens bez wzmaka-hmm?
nie da sie kupić samych, dobrych głośników średniotonowych? mam też wątpliwości czy jest sens we wkładaniu dobrych głośników w rozmiarze 13cm bo do nizszych czestotliwosci i tak potrzebna jest wieksza powierzchnia membrany ...
dzieki za odp.
Zmieniony przez - bartus_ w dniu 2007-05-12 21:55:41
|
|
impaller
|
|
widzialem kiedys tylko muszisz poszukac na allego rozkompletowane tylko to akurat btly wlasne esk herta moze znalaz bys cos innego ciekawego no wlasnei helixa |
 |
|
|
|
bartus_
|
|
no ok, a bez wzmacniacza zakup całego zestawu na przod ma jakiś sens czy i tak nie zagra?
głównie chodziło mi o to, że jedne głośniki mają ładniejsze niskie tony, a inne prawie ich nie grają ... a ja bym wolał te pierwsze.
a tak z ciekawości ... jest różnica czy tweetery zamontuje sie w słupkach przednich czy jakoś na tym trójkącie po wew stronie lusterek?
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
zaborek