FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 4821 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Car Audio
BMW e36, "audio" 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "BMW e36, "audio""   

bartus_
 Wysłana - 12 maj 2007 21:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawa wygląda tak:
BMW e36 coupe, z przodu ma fabrycznie głośniki 13cm przy nogach, a w górnej części drzwi głośniki wysokotonowe. z tyłu w półce są jakieś niewielkie fabryczne głośniki nokia. radio Alpine CDA9833

zauważyłem dzisiaj, że z przodu nie gra lewy głośnik. trzeba coś z tym zrobić.
wiem że najlepszy efekt byłby uzyskany przy wzmaku i jakimś zestawie przednim. Długi czas czaiłem sie na herz hsk, ale nie wiem czy tego chce. Wzmacniacza raczej nie będzie bo nie widzi mi sie dokładanie "zbędnych" kilogramów. w tej sytuacji nie wiem czy jest wogóle sens pakować sie w cały zestaw przedni. może zostawić tweetery w spokoju, a kupić tylko dwa głośniki srednio-niskotonowe ? jesli tak, to jakie wybrać ? nie jestem audiofilem, słucham house i tego co leci w radiu (jakies komercyjne dance i pop), i czasami myslovitz. przy seryjnych brakowało mi tonów niskich więc na sposób ich odtwarzania chciałbym zwrócić uwagę przy zakupie nowych.

PS
Nie słucham głośno muzyki.

Zmieniony przez - bartus_ w dniu 2007-05-12 21:07:02

/// BMW - Freude am Fahren ///

impaller
 Wysłana - 12 maj 2007 21:29      [zgłoszenie naruszenia]

hertz to zdecydowanie dobry wybor ja by,m wymienil caly przod np na esk hertza. Jesli juz wymieniac tylko midbasy to pamietaj o zwrotkach dedykowanych do nich

serekkox
PZAA
 Wysłana - 12 maj 2007 21:31      [zgłoszenie naruszenia]

Widze jedno rozwiązania jezeli ma to byc bez wzmacniacza i zagrac ładnie
Helix blue 52

ttp://[www.allegro.pl/item195096747_helix_blue_52_sklep_fv_extra_cena_okazja_.html]

Ale najlepszym rozwiazaniem było by zrobienie panelów pod głośniki 16 cm bo z 13 nie uzyskasz takich tonow niskich. Chyba ze dasz sie namówic na maly wzmacniacz i małą skrzynke Czy drzwi bedą/są wygłuszone To bardzo znacznie poprawia barwe glosników.

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Znawca -

serekkox
PZAA
 Wysłana - 12 maj 2007 21:31      [zgłoszenie naruszenia]

Hertz esk ma 80 W RMS i potrzebuje wzmaka.
Hertz ma bardzo ostre tweetery i przy dluzszym slychaniu meczy uszy

Zmieniony przez - serekkox w dniu 2007-05-12 21:33:19

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Znawca -

serekkox
PZAA
 Wysłana - 12 maj 2007 21:34      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.allegro.pl/item195096747_helix_blue_52_sklep_fv_extra_cena_okazja_.html]

Poprawiam linka

Znawca -

impaller
 Wysłana - 12 maj 2007 21:47      [zgłoszenie naruszenia]

wybacz nie doczytalem wzmianki o braku wzmaka

bartus_
 Wysłana - 12 maj 2007 21:51      [zgłoszenie naruszenia]

helix blue o raczej słabsze niż herz hsk, prawda?

drzwi nie są wygłuszone bo są w nich tylko tweetery, średniotonowe poza drzwiami-bardziej z przodu. przekładanie głośników w drzwi przez panele odpada(nie chce przerabiać boczków drzwi).

wiem że warto byłoby wstawić komplet, ale nie wiem czy ma to sens bez wzmaka-hmm?

nie da sie kupić samych, dobrych głośników średniotonowych? mam też wątpliwości czy jest sens we wkładaniu dobrych głośników w rozmiarze 13cm bo do nizszych czestotliwosci i tak potrzebna jest wieksza powierzchnia membrany ...

dzieki za odp.

Zmieniony przez - bartus_ w dniu 2007-05-12 21:55:41

impaller
 Wysłana - 12 maj 2007 21:56      [zgłoszenie naruszenia]

widzialem kiedys tylko muszisz poszukac na allego rozkompletowane tylko to akurat btly wlasne esk herta moze znalaz bys cos innego ciekawego no wlasnei helixa

bartus_
 Wysłana - 12 maj 2007 22:27      [zgłoszenie naruszenia]

no ok, a bez wzmacniacza zakup całego zestawu na przod ma jakiś sens czy i tak nie zagra?

głównie chodziło mi o to, że jedne głośniki mają ładniejsze niskie tony, a inne prawie ich nie grają ... a ja bym wolał te pierwsze.

a tak z ciekawości ... jest różnica czy tweetery zamontuje sie w słupkach przednich czy jakoś na tym trójkącie po wew stronie lusterek?

serekkox
PZAA
 Wysłana - 12 maj 2007 22:58      [zgłoszenie naruszenia]

Własnie chcialem napisc o tweeterach w slupkach. Jest wtedy lepsza scena muzyczna bo dzwiek kierujesz na uszy sluchaczy a nie tak ja teraz na nogi albo brzuch.
Mysle ze helix blue dadza rade. Tweetery tez wymien bo helixy maja fajny lagodny dzwiek. Mozesz poczytac inne fora. Dopodlaczenia pod samo radio i w tej cenie kazdy poleci Ci helix blue.

Moje inne propozycje.
[http://www.allegro.pl/item193234502_dls_b5a_legendarne_brzmienie_i_moc_nowe_od_dealera.html]
[http://www.allegro.pl/item191251123_alpine_sxe_1350s_komponent_zestaw_sklep_gw_f_vat.html]
[jtp.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&man_id=12&prod_id=678] to juz wyzsza polka

Znawca -

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 12 maj 2007 23:27      [zgłoszenie naruszenia]

serekk dobrze pisze o tweeterach

nie wiem jak w e36, ale nie sa glosniki schowane tam w podnozu? to 16stek tam nie wpakuje

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 5 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

BMW e36, "audio"

Strony: 1 2 3 4 5

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL