| Autor |
"Benzyna a przyrost mocy (KM)" |
|
|
Imperiall
|
|
Wysłana - 4 czerwiec 2007 20:26 | zgłoś naruszenie regulaminu
Nie wiem w jakim dziale więc wrzucam tu.
Pytałem na inso ale nie uzyskałem odpowiedzi.
Jaka jest różnica (w KM) pomiędzy benzynami 95, 98, BP ultimate, Shell V-power czy orlenowską vervą?
Nie wiem czy to prawda ale słyszałem, że przy mocy silnika 100KM po zatankowaniu odpowiedniej benzyny moc wzrasta następująco:
95-0,0 (KM)
98-1,8
BP ultimate-2,3
Shell v-power-2,7
oczywiście przy ceteris pari bus, prawda to?
+ankieta jaką benzyne tankujecie?
edit: nie wiem czemu z***ana
Zmieniony przez - Imperiall w dniu 2007-06-04 20:35:27
| |
|
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Ja tankuje verve i jest lepszy komfort jazdy. Moze mi sie wydaje ale lepiej mi sie jedzie.
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
na moje te te v-powery to zwykla 98 + dolany jakis ulepszacz ale zamiast 5 litrow ulepszacza na 100 litrow benzyny to leja na 1000 litrow i tyle
takie moje zdanie, dlatego leje 95 albo 98, na 98 jakby szlo lepiej troche i nizsze spalanie minimalnie
|
|
Imperiall
|
|
drogie sa takie dodatki, jak to dziala? |
 |
|
|
|
labtec
|
|
IMO koni będzie tyle samo, bo żebyś odczuł zmianę musiałbyś stroić silnik pod konkretną benzynę
Za to u mnie jest różnica w spalaniu... Na 98 pali mniej.
|
|
|
zlyczlowie
|
|
Kiedyś w v- maxie na TV4 testowali na motor na hamowni i lali różne bęzyny i z tego co dobrze pamiętam to przy:
eurosuper 95 było 105 koni
na 98 było 107
a na shell v-power racing było chyba 108
sam jak zalałem v-power to było czuć różnice  |
 |
|
|
|
VLAD.IV
|
|
kurva, bylo juz mowione wieloktornie...
na wysokooktanowej benzynie nie bedzie wiecej mocy, jesli nie pogrzebie sie w ustawieniach samochodu...
mozecie sobie lać 115 oktanowego elfa i zadna moc nie wzrosnie....
za to moc moze spasc, jesli w samochodzie z zalecaną 98 bedziecie jezdzic na 95 |
 |
|
|
|
ciastosz
|
|
dokladnie...nie ma to jak sila autosugestii...ogolnie rzecz biorac roznice sa pomijalnie male i rownie dobrze moga wynikac ze zmiany cisnienia powietrza lub jego temperatury...
|
|
|
KFD-Fan
|
|
Mój kumpel z pracy jeździ tylko na ruskiej i bardzo ją sobie chwali - mówi tylko że dobre źródło (pewnego dostawcę) trzeba mieć i że jest nawet lepsza od tej naszej polskiej. Ja osobiście do swojej pszczółki leje 95, a rodzaj to zależy jaką akurat stację mam po drodze... |
 |
|
|
|
Imperiall
|
|
nie wiem to pytam  |
 |
|
|
|
wortal
|
|
No to jak będzie w aucie, gdy pozwalaja lać i 95 i 98 (jak w moim). I żadna nie jest preferowana.
W jakiejś gazecie robili te testy (jak znajde to zarzuce wyniki) mocy, i generalnie różnica między zwykłym plaiwe tej samej marki, a jej wersją ulepsząną wynosiła 0-1 KM więcej
A chyba nie muszę mówić, że i tak max moc uzyskuje się przy obrotach takich, jakich prawie nigdy się nie używa
W mnie to chyba 5 czy 5,5 tys obrotów, a ja nawet od świeta używam 4500 :)
Ponoć jeżeli silnik akceptuje oba, to większą moc można uzyskać właśnie z 98, a jesli nie to, to chociaz mniej pali. Tylko co to daje, jak droższa?
Ja robie tak, że ze 2-3x kupuje 95, a czasem dolewam 98 :)
|
 |
|