| Autor |
"Benzyna zmieszana z olejem silnikowym... pomocy" |
|
|
Przemass89
|
|
Wysłana - 24 sierpień 2008 13:51 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam mój sąsiad ma skode favorit rocznik 91 i w silniku olej jest zmieszany z benzyną i automatycznie poziom podsniosł sie o 10 cm ponad stan na bagnecie.. czym to moze byc spowodowane ze benzyna jest w silniku co daje efekt duzego spalania...
czekam na pomoc :) z góry dzięki
| |
|
 |
|
|
|
smuk
|
|
Masz na korku wlewu oleju jakiś osad ??
Bo moze to nie benzyna dostała sie do oleju tylko płyn chłodniczy ?? |
 |
|
|
|
Przemass89
|
|
to benzyna bo czuc zapach benzyny... |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
To jest nie bardzo możliwe, gdyz benzyna nie bardzo ma mozliwość dostania sie do silnika, w przypadku nieszczelności pierscieni na tłoku albo usczelniaczy na zaworach to olej dostawał by sie do cylindra i mieszał z paliwem i został spalany i tylko w tskim przypadku może dojść do kantaktu oleju z paliwem, bo paliwo nie miało by możliwości ani czasu żeby dostac sie do bloku.
Jak wyzej cos mi sie wydaje że jest to płyn chłodniczy który tez ma specyficzny zapach.
|
|
karp83
|
|
Na 90 % poszla uszczelka pod glowica, a to jest plyn chlodniczy tak jak pisali powyzej. |
 |
|
|
|
elektryk01
|
|
witam ,z tego co opisujesz proponuje wymienić pompke paliwa ponieważ poszły membrany i paliwo od strony napędu pompki idzie do silnika . |
 |
|
|
|
dorkaa
|
|
Sorki.ze odkopałam ten dosc stary temat .Byłam w podobnej sytuacji ktora opisal załozyciel tego tematu.W oleju czuc było benzyne ,natomiast poziom na bagnecie nie zmieniał sie .Auto po odpaleniu chodziło jak Diesel ,przy czym nie mogło sie zebrac ,przysłowiowe zamulanie.Po wymianie oleju powrociło do dawnej formy.Czytajac ten temat zastanawiam sie ,czy pompka paliwa(membrany) rzeczywiscie mogły to spowodowac.Nie jestem specjalistka z tej dziedziny ,słyszalam tylko ,ze krotkie odcinki ktore pokonuje ,mogły to spowodowac ,auto nie ma mozliwosci sie rozgrzać i stad w oleju benzyna |
 |
|
|
|
Cyber_89x
|
|
aj mam zamiar wymienic uszczelka pod glowica bo chyab olej z niej leci a jak odkrecam korek od oleju to mam biała maśś no i to pewnieplyn chlodniczy tylko czemu i czy to szkodzi silnikowi |
 |
|
|
|
dorkaa
|
|
Przypadkiem nie zagotowal sie plyn w chlodnicy Twojego autka :)Sprawdz jeszcze czy w zbiorniczku wyrownawczym plynu ,nie widac sladu mazii lub znikomej ilosci oleju.Odpal autko i sprawdz waż przy chlodnicy czy aby nie puchnie.Jesli tak to czeka Cie spory wydatek |
 |
|
|
|
dorkaa
|
|
Jesli dalej tak bedziesz jezdzil ,z pewnoscia autko w nidługim czasie stanie i bedziesz musial wezwac pomoc. |
 |
|
|
|
Cyber_89x
|
|
Przypadkiem nie zagotowal sie plyn w chlodnicy Twojego autka :)Sprawdz jeszcze czy w zbiorniczku wyrownawczym plynu ,nie widac sladu mazii lub znikomej ilosci oleju.Odpal autko i sprawdz waż przy chlodnicy czy aby nie puchnie.Jesli tak to czeka Cie spory wydatek
to do mojej wypowiedzi bylo ?
a jesli najgorsze obawy sie okaza to co miales na mysli spory wydatek czyli;>? |
 |
|