FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 1215 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Motocykle
Co zrobić z brudnym motocyklem? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Co zrobić z brudnym motocyklem?"   

MAJSTER16
 Wysłana - 9 maj 2007 14:53        | zgłoś naruszenie regulaminu

Brudne motocykle myje się samodzielnie lub w myjniach, oferujących opcję mycia ręcznego. Do mycia motocykla nie należy używać narzędzi typu Karcher. Korzystając z myjnie ręcznej należy zwrócić uwagę na to, aby motocykl nie był spłukiwany wodą pod ciśnieniem. Woda pod ciśnieniem przedostaje się do kostek elektrycznych lub przez korek do zbiornika paliwa. Skroplona woda w zbiorniku paliwa może spowodować samoczynne uruchomienie silnika. W kostkach elektrycznych woda powoduje utlenianie styków, co skutkuje albo brakiem kontaktu w układzie elektrycznym i - na przykład - niemożliwością uruchomienia motocykla, albo zwarciem.

Motocykle myjemy ciepłą wodą, zawierającą kosmetyki motoryzacyjne, na przykład szampony i woski, przy użyciu miękkiej gąbki. Płuczemy strumieniem wody, płynącej swobodnie z węża. Jeżeli lakier motocykla jest zmatowiały, to możemy użyć wosku koloryzującego. Elementy plastikowe (owiewki) i metalowe (zbiornik paliwa) poddajemy takiej samej konserwacji, jak karoserię samochodu.

Elementy chromowane i polerowane możemy pokrywać czymś tłustym, na przykład wazeliną techniczną. Natłuszczanie takich elementów zapobiega utlenianiu, a tym samym utracie połysku. Zabiegi natłuszczania elementów chromowanych warto jest wykonywać przed wstawieniem motocykla do garażu na zimę. W codziennej eksploatacji natłuszczone elementy mogą być kłopotliwe w użytkowaniu, gdyż łatwo się o nie pobrudzić.

tekst pochodzi ze strony [www.scigacz.pl]

uważam, ze jest to przydatny choc wydajacy sie z poczatku blachy, temat.

Kawałsuki

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 9 maj 2007 16:48      [zgłoszenie naruszenia]

Dobra, uzupelnij jeszcze temat o to jakie kosmetyki do motoru beda najlepsze, itp itp. i sie go wrzuci do najciekawszych tematow

Live to Ride
Ride to Live ©®

MAJSTER16
 Wysłana - 9 maj 2007 17:43     
 Usunięta przez greku_806 za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 9 maj 2007 17:45     
 Usunięta przez greku_806 za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

Ygor
 Wysłana - 9 maj 2007 17:48      [zgłoszenie naruszenia]

Skroplona woda w zbiorniku paliwa może spowodować samoczynne uruchomienie silnika.

To mnie zaciekawiło - w jaki sposób moze do tego dojść ? przecież chyba musi być iskra podanie powietrza i paliwa oraz na początek rozrusznik - co do tego ma woda w zbiorniku paliwa ?

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 9 maj 2007 18:01      [zgłoszenie naruszenia]

tez mi sie to nie zgadza.

Zmieniony przez - greku_806 w dniu 2007-05-09 18:02:04

Live to Ride
Ride to Live ©®

MAJSTER16
 Wysłana - 9 maj 2007 18:13      [zgłoszenie naruszenia]

ten tekst pochodzi ze scigacza...sam nie wiem- jakies wyladowanie albo przeskokiskry...nie mam pojecia

Kawałsuki

p.picollo
 Wysłana - 10 maj 2007 17:57      [zgłoszenie naruszenia]

ciepła woda + gabka + jakis plyn i lecimy z tym koksem

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 10 maj 2007 18:35      [zgłoszenie naruszenia]

+plyn do usuwania owadow z przedniej owiewki, lampy i owiewki kasku

za***iscie mnie to denerwuje

Live to Ride
Ride to Live ©®

MAJSTER16
 Wysłana - 10 maj 2007 21:28      [zgłoszenie naruszenia]

ja ostatnio trafilem trzmiela

wlecial mi na klatke piersiowa a jechalem w podkoszulku bo w kurtce bylo za goraco i odbil sie a nastepnie wlecial do kasku- efekto to zerwany lancuszek i zdjety kask w czasie jadzdy.

ja uzywam wody- samej a do czyszczenia plastikow srodka do mebli a do lakieru teflonu...plak do plastikow se nie sprawdza- za sliski ale moj ziomek ma rewelacyjny srodek do renowacji plastikow w spray'u ale nie pamietam nazwy- plastiki nie sa sliskie a woda po nich splywa ladnie i brud sie nie trzyma i wygladaja nie jak ulane olejem ale jak nowe i suche..niesamowity efekt- musze to kupi bo na allegro kosztuje chyba 30 zl za 2 opakowania (wielkie puszki)

Kawałsuki

kolos_r1
 Wysłana - 11 maj 2007 22:20      [zgłoszenie naruszenia]

po przeczytaniu nazwy tematu nasuwa mi sie : umyc

[moto.ifd.pl/Rajd_Agapit_2007-t104.html] >>>>> my foto ;-)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Strony: 1 2 3

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL