FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 1845 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Corsa 1.3ctdi czy Polo 1.4tdi 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Corsa 1.3ctdi czy Polo 1.4tdi"   

Szara696
 Wysłana - 27 luty 2010 12:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich.
Mam na oku dwa autka
Opel corsa 1.3 CTDI rocznik 2005 ok. 70tys. km przebiegu, wewnątrz stan idealny, carosera stan idealny silnik prezentuje się n adwyraz ładnie. Cena 21 tys. zł
Drugi model to Volkswagen Polo 1.4TDI rocznik 2002 ok. 130tys. km, wewnątrz w miare, caroseria stan idealny, silnik w porządku. Cena 19.500 zł

Co radzicie? Słyszałam, że dużo zastrzeżeń budzą takie silniki Corsy? Co możecie o tym powiedzieć, który model wskazujecie jako lepszy?
Pozdrawiam

"Never opened myself this way
Life is ours, we live it our way.."

Thomy
 Wysłana - 8 marzec 2010 19:29      [zgłoszenie naruszenia]

Bierz corsę młodsze auto i mniej wyjeżdżone a silniki CDTI są dobre i mocne a jednocześnie mało palą

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 9 marzec 2010 13:08      [zgłoszenie naruszenia]

Czaść Szara.

Wizualnie bardziej podchodzi mi ten Polo okularnik niż Corsa C.
Teraz porozmawiajmy o silnikach .
Ten 1,4TDI to nic innego jak pozbawiony jedengo cylindra osławiony VAGowski 1,9TDI na pompowtryskach, które maja nieco mniejszą tolerancje na paliwo niz strsze TDI. Minusem jeż niska kultura pracy tego pozbawionego jednego cylindra silnika jedak zapewnia ponoc niezłe osiagi i spala ok. 6l/100km.

Silnik opla 1,3CDTI jest nowszą konstrukcją a przy tym bardziej wrażliwą na kiepskiej jakosci paliwo niż wyżej wspomniane TDI gdyż oparty jest na systemie commonrail. W związku z czym jest bardziej awaryjne i droższe w serwisie co rekompensuje lepsza kultura pracy i mniejsza emisją spalin.

Reasumując, brał bym Polo, no chyba że ktoś nie lubi głosnego klekotu, chociaż taka corsa w mroźny poranek tez potrafi koncertowac na niskich obrotach.

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

Thomy
 Wysłana - 9 marzec 2010 16:35      [zgłoszenie naruszenia]

zapewnia ponoc niezłe osiagi i spala ok. 6l/100km
to dużo spala ta polówka, corsa z silnikiem 1.3 CDTI spala 3,8 l/100km ropy

Szara696
 Wysłana - 9 marzec 2010 21:38      [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuję za rady Panowie

Na podwórku stoi już "prawie całkiem nowa" corsa
AliBabus- hmm wizualnie też wolałabym polo :)ale głowny kierowca nowego nabytku jest właśnie przeczulony na wspomniane klekotanie, a przyznam, że nawet moje niewprawne ucho słyszało nieciekawe dźwięki silnika. Po całym aucie było widać zresztą, że jest dość mocno "wyjeżdżone".

Tak jak sugerował Thomy skusił nas przede wszytkim młodszy rocznik, cichszy silnik i lepszy stan ogólny.

teraz pozostaje mieć nadzieję, że będzie się Corsa spisywała
Podziękował raz jeszcze

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 10 marzec 2010 07:44      [zgłoszenie naruszenia]

Zobaczysz w praniu. Corsa D to juz fajna sprawa bo C to takie tam .
Napisz ile faktycznie spali ta corsa bo w to 3,8 nie chce mi się wierzyć, chyba że w trasie i to ekonomicznie W mieście jej daję 8l/100km.

Szara696
 Wysłana - 10 marzec 2010 12:41      [zgłoszenie naruszenia]

AliBabus ja Ci dam takie sobie

Się pojeździ, policzy i masz jak w banku, że napiszę, bo sama jestem w sumie ciekawa, póki co jeszcze za krótko ją mamy, żeby ocena była rzetelna.

Szara696
 Wysłana - 29 marzec 2010 15:39      [zgłoszenie naruszenia]

Witam witam i o zdrówko grzecznie pytam?
Co do spalania teoretycznie rzecz biorąc 6l/100, ale to jest jeszcze niewymierne - takie liczenie próbne.

Corsa jeździ jak złoto - heh no prawie. Niestety od kilkunastu dni coś jest nie tak. Przy dodawaniu gazu - gaśnie (bez różnicy czy na ciepłym czy na zimnym silniku), typowe "ja mu gaz, a on zgasł", po podskoczeniu na nieróności słychać jak silnik przerywa, czasem gaśnie a czasem nie
Co może być przyczyną? Filtr paliwa? Woda w odstojniku? Proszę o podpowiedzi i rady, bo krew człowieka zalewa na myśl ile kasy wydał a tu klops.

Pozdrawiam.

Zmieniony przez - Szara696 w dniu 2010-03-29 15:40:49

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 29 marzec 2010 18:24      [zgłoszenie naruszenia]

Zacznij od wymiany filtra powietrza, może to jego wina.

Ogólnie nie chce Ciebie straszyć, ale to są objawy padających wtrysków paliwa. Najczęstsza awaria w nowoczesnych dieslach wrażliwych na jakość paliwa i najdroższa. Cena jednego ok 1000 zł.

Szara696
 Wysłana - 29 marzec 2010 19:09      [zgłoszenie naruszenia]

no to Ci się nie udało mnie nie nastarszyć ... Corsa jest u nas już trochę i dopiero po jakimś czasie zaczęło jej "odbijać", a dokładnie po "przeglądzie" a właściwie grzebaniu jej pod maską. Takie oglądanie nowego auta przez znajomego - nie wiem nie byłam przy tym, ale czy możliwe jest że coś zostało zruszane, odczepił się jakiś czujnik czy coś w tym stylu? Bo z tego co usłyszałam została dogłębnie obejrzana i obmacana. Jeśli to ta najgorsza opcja to mnie chyba coś trafi...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 29 marzec 2010 23:23      [zgłoszenie naruszenia]

Jeżeli ktoś obeznany oglądał auto to raczej nic nie odpiął.
Kontrolka błędu silnika tzw. "check" się nie pali

Co do nowych diesli. Tutaj ciężko coś zauważyć, chyba że są jakieś oznaki (takie jak teraz u Ciebie). A stan wtryskiwaczy, można zdiagnozować jedynie poprzez podłączenie ze specjalnym interfejsem.

Moje poprzednie auto było na ropę i mimo, że byłem naprawdę zadowolony i bardzo pasowała mi charakterystyka turbo diesla. Z racji na potencjalne problemy zrezygnowałem z zakupu kolejnej vectry w dieslu i wziąłem benzynę.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Corsa 1.3ctdi czy Polo 1.4tdi

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL