FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 867 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
Corsa B - bierze olej 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Corsa B - bierze olej"   

Mateusz88d
 Wysłana - 9 sierpień 2010 11:47      [zgłoszenie naruszenia]

całą wymiana oleju i filtru

rejent2
 Wysłana - 9 sierpień 2010 23:04      [zgłoszenie naruszenia]

Ja bym na razie jeździł bo jak tobie wychodzi ok 250 ml na 1K to nie tragedia nad naprawą zaczął bym myśleć jak będzie dochodził do 0,5 l na 1000 km, koszt naprawy powinien być niższy niż 2 tysiaki,

Co do "uszczelniaczy" to ja wlałem do matki UNO i powiem że trochę lepiej chodził tak mocno nie kopcił ale to leczenie syfa pudrem to się nadaje jak chcesz przejechać jeszcze 2-3 miesiące, ale wiesz kiedyś dodawali smar i tez jeżdzili - odpuścił bym sobie takie zabawy albo jeździsz i dolewasz albo naprawiasz.

Zmieniony przez - rejent2 w dniu 2010-08-09 23:07:57

Mateusz88d
 Wysłana - 10 sierpień 2010 21:15      [zgłoszenie naruszenia]

ok ale jak bede jezdził i dolewał to nie musze oleju wymieniać po 12tys bo przeciez i tak bedzie już nowy od tego dolewania tak?
podobno w serwisie opla maja jakiś klucz ze wymieniaja uszczelniacze bez wyciągania silnika prawda to jest? ile może kosztowac taka wizyta w serwisie?

smuk
 Wysłana - 10 sierpień 2010 21:19      [zgłoszenie naruszenia]

Może i mają, ale nie wiadomo czy to uszczelniacze są powodem ubywania oleju.
Jak po dłuższym postoju [np. rano] odpalisz auto, dymi może na niebiesko ?

Ygor
 Wysłana - 11 sierpień 2010 09:17      [zgłoszenie naruszenia]

oczywiscie ze musisz , przeciez musisz wymienic filtr , poza tym mieszasz stary olej z nowym , sadza zostaje itd, a jak wymieniasz to zawsze troche tego syfu sie pozbywasz.

powiem szczerze ze nie wiem z autopsji jak to jest w oplach , ale w civikach juz wiele osob sprobowalo wymiany samych uszczelniaczy zaworowych (twierdzac ze to zalatwi sprawe , a chodzilo oczywiscie o koszty) bez pierscieni tlokowych i efekt byl taki ze silnik byl rozbierany drugi raz , dodatkowe koszty itp

znam jedna sytuacje kiedy pomogly same uszczelniacze ale to nie byla normalna naprawa - po prostu wczesniej jakis idiota robil remont i zalozyl uszczelniacze na odwrot i dlatego olej uciekal

Zmieniony przez - Ygor w dniu 2010-08-11 09:19:59

Mateusz88d
 Wysłana - 11 sierpień 2010 21:14      [zgłoszenie naruszenia]

smuk- niewiem musze sprawdzić. jak dymi to co? czasem jak np samochód chodzi a ja np zamykam garaż to smierdza tak dziwnie spaliny

smuk
 Wysłana - 11 sierpień 2010 21:24      [zgłoszenie naruszenia]

Jak dymi przy odpaleniu po dłuższym postoju to zapewne uszczelniacze zaworowe, olej w czasie postoju spływa do cylindrów i po odpaleniu jest spalany.

Mateusz88d
 Wysłana - 12 sierpień 2010 21:15      [zgłoszenie naruszenia]

czyli tak: moge tak jezdzic spalanie oleju nie niszczy silnika tak? jest to w pełni bezpieczne dla samochodu?

Ygor
 Wysłana - 13 sierpień 2010 08:44       [zgłoszenie naruszenia]

dopoki nie spalisz oleju do konca i nie ebdziesz na sucho nic nie powinno sie stac - jak mowilem ja jezdzilem tak dwa alta , nastepny wlkasicicel jezdzi juz drugi rok i jest ok. oczywiscie spalanie tego oleju moze wzrastac ale to powolny proces (o ile szanujesz silnik , nie katujesz na zimnym itd), musisz tyko pilnowac aby stan nie spadl ponizej minimum

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   poprzednia

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Corsa B - bierze olej

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL