| Autor |
"Corsa B - bierze olej" |
|
|
Mateusz88d
|
|
Wysłana - 9 sierpień 2010 11:05 | zgłoś naruszenie regulaminu
posiadam opla corse B z 1999 roku z przebiegiem 155tys, silnik 1.2 16v ecotec, samochód jest u mnie od nowości.ostatnio zaczoł brac olej leje mobil 1 syntetyk 5W50. dolałem 2 litry przez 8 tys km. moje pytanie jest takie czy konieczne jest wyciaganie i rozkrecanie silnika? bo to koszt ok 2000zł a nie chciał bym tyle do niego dokładac? słyszałem tez ze ludzie dolewaja do oleju uszczelniaczy? czy to dobry pomysł jesli chce zeby ten samochód mi słuzył jeszcze pare lat?
| |
|
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
2 litry na 8tys km to naprawde sporo. W takim przypadku uszczelniacz nic nie da tak jak i zmiana oleju na gęstszy, trzeba zdiagnozowac wyciek oleju i przeprowadzic remont. Troche z tymi kosztami przesadzasz, zapewne beda duzo niższe ale to zalezy od tego gdzie ma miejsce wyżej wspomniany wyciek. Jedź do najbliższego znanego mechanika niech rzuci okiem, za diagnoze sie nie płaci, niech znajdzie żródło wycieku i bedziesz wiedział ile bedzie kosztowała potencjalna naprawa.
|
|
Ygor
|
|
powiem ci tak , moj poprzedni civic wciagal przeszlo 300 ml na 1kkm , twoj wciaga ok 250 ml ja tak jezdzilem i po prostu dolewalem i lepiej chyba juz dolewac niz ladowac uszczelniacze - czytalem co prawda opinie niektorych ludzi ze da sie z tym jezdzic ale na pare lat to chyba nie najlepszy pomysl. mozesz tez przejsc na polsyntetyk ale cudow sie nie spodziewaj - jak spadnie zuzycie o setke to bedzie dobrze, z tym ze zawsze olej tanszy
albo wymiana pierscieni i uszczelniaczy (najprawdopodobniej) albo jezdzic i dolewac
no tak ali nie pominal wycieku ktory przeciez jest mozliwy - jakos sie zapedzilem
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2010-08-09 11:16:05 |
 |
|
|
|
Mateusz88d
|
|
nie ma wycieku bo bym widział plamy w garażu albo na osiedlu. ogladalismy z kumplem dokładnie auto i nie wyglada na to zeby był wyciek. |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
Mateusz88d
|
|
do żyda nie bardzo bo kasy na nowy wóz nie mam
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
ej kurna bez przesady to nie ejst jeszcze jakas tragedia , czemu od razu do zyda , silnik sie zuzywa niestety - takie sa realia ale nie jest to jeszcze agonia ... ja tak jezdzilem , nastepny wlasciciel jezdzi i nie placze ... ja bym zmienil na polsyntetyk moze i jezdzil dalej
a w plynie chlodniczym oleju nie ma ? |
 |
|
|
|
Mateusz88d
|
|
zapomniałem dopisac ze był zmieniony wczesniej na polsyntetyk to wtedy brał jeszcze bardziej i mechanik znowu mi kazał wrócic na syntetyk pełny. jak to sprawdzic czy w płynie chłodniczym jest olej?
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
zaraz zaraz , to powiedz jak to bylo , ile bral na syntetyku , ile potem na polsyntetyku a potem ile znowu na sytetyku ? nie żongluje sie olejami
zwyczajnie zagladasz do zbiorniczka wyrownawczego , jezeli sa oka jak w rosole to masz olej w plynie , ale w sumie nie sadze zeby tyle uciekalo do plynu to juz by sie silnik grzal |
 |
|
|
|
Mateusz88d
|
|
było tak pojechałem do mechanika a ten do mnie ze oleju nie mam i ze radzi mi zmiane na polsyntetyk no to tak zrobiłem. i wtedy brał jak wsciekły ale nie pamietam dokłądnie juz ile. to sie wscieklem i pojechałem do takiego mechanika co komputer do samochodów podpina i on kazał znowu na syntetyk zmienic i tak zrobiłem jakis tam błąd na komputerze znalazł i mówił żeby jezdzić i zobaczyc co sie bedzie działo
a czemu tego uszczelniacza nie lac niszczy silnik?
Zmieniony przez - Mateusz88d w dniu 2010-08-09 11:32:58 |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|