| Autor |
"Czy te felgi sa wymienne" |
|
|
Skie
|
|
Wysłana - 21 październik 2009 22:54 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam obecnie felgi 8.5 Jx 19H2 ET 58
Zamierzam kupic 19 5/112 8.5 ET 36 N66,6
do tych samych opon czyli 255/50 R19 109W
Sprzedawca mowil, ze powinno pasowac, zastanawial sie tylko czy bedzie wystarczajaco miejsce na szczeki hamulca. Felge na probe zalozylem i wydaje sie ze wszystko jest ok, nic nigdzie nie dotyka i wszedzie jest duzo zapasu.
Jak ktos sie zna na tych cyferkach to moze wydzieli opinie czym sie te dwie felgi w zasadzie roznia?
| |
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
zasadniczo z hamulcem nie powinienes miec problemu bo zamieniasz 19 na 19 , natomiast ET sie bardzo duzo rozni ... nie wiem czy ci cos nie bedzie obcierac przy skrecaniu , lub zaladowaniu auta ... |
 |
|
|
|
Yelooon
|
|
8,5J- szerokość felgi w calach
ET- inaczej OFFSET, to jest ważna sprawa, bo decyduje o tym jak głęboko w nadkolu znajdzei się felga. Im większe ET tym bardzoej fela chowa się w nadkolu.
reszta to chyba wiadoma;)
|
|
rejent2
|
|
przy tak dużym offset-cie możesz nie włożyc felgi bo dojdzie do teleskopu a reszta będzie ok bo takie same parametry |
 |
|
|
|
Skie
|
|
"przy tak dużym offset-cie możesz nie włożyc felgi bo dojdzie do teleskopu"
Zalozylem felge na kolo i wydaje mi sie ze wszystko jest ok, przynajmniej tak na oko. |
 |
|
|
|
rejent2
|
|
jak juz założysz mogłeś sprawdzic czy nic nie ociera przy skręcaniu |
 |
|
|
|
Skie
|
|
sprawdziłem - nie ociera. |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
jedyne o co może Ci haczyć to o rant błotnika, albo wystawać poza błotnik
|
|
Skie
|
|
A wicie, że odpowiedzi na to pytanie (o zamiennosci felg) nie zna jak na razie zadna firma do jakiej sie zwrocilem ?? Wyslalem maila do Raichu do Mercedesa, zobaczymy co powiedzą. |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
no bo nie kazdemu chce sie myslec, pokaż zdjęcie tego auta (nadkole) na tych kołach co masz
|
|
Skie
|
|
Poszedłem na łatwiznę, kupiłem zimówki i włożyłem na te fele co mam. Goście w serwisie ocenili, że przejadę na letnich max 2 kkm więc nie wiem czy ich po prostu nie wyrzucę i kupię cały nowy komplet ale już 20", bo tam wybór mam o niebo lepszy.
A opony mam teraz Michelin Lattitude Alpin i kurcze jest super! Ciszej niż na letnich :) |
 |
|