| Autor |
"Czy to może być rozwalona turbina??" |
|
|
AlterMan
|
|
Wysłana - 30 lipiec 2008 11:52 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam i pozdrawiam wszystkich.
Mam pytanko.
Mianowicie posiaddam Renault Scenic 1.9Tdi 2000r. 175tyś.
Ostatnio, gdy jechałem coś strzeliło po maską i obroty zaczęły gwałtownie spadać i nawet, gdy dodawałem gazu obroty juiż tak nie wchodziły w góre jak przed tym zdarzeniem. W dodatku, gdy teraz jeżdze to jak dodaje gazu słysze takie "świszczenie". Popijam już fakt, że auto nie ma takiego kopa jak dawniej.
Kumpel powiedzial mi, że może to być turbina właśnie dlatego pytam się Was co to może być i jeśli jest to naprawde ta turbinka to ile może kosztować mnie naprawa! Za pomoc ofiaruje soga;)
| |
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
a nie halasuje bardziej ? wydaje mi sie ze moglo sie cos rozszczelnic - obstawialbym albo kolektor wydechowy , albo okolice turbiny , dolot itd ... co do kosztow to slyszlaem ze regeneracja turbin zajmuje sie w polsce tak naprawde jedna firma ktorej mozna zaufac (w tej chwili nie pamietam nazwy) bo wiekszosc po niedlugim czasie znowu wymaga regeneracji , kupujac uzywke to troche loteria. jezeli ci swiszczy pod maska to zajrzyj pod maske i daj troche gazu - moze gdzies uciekaja spaliny albo powietrze z turbiny |
 |
|
|
|
AlterMan
|
|
ok dzieki więlikie gdybyś przypomniał sobie nazweę tej firmy to napisz jeśli moożesz a co do halasu to i tak wlaśie hałasuje bardziej bo zaraz po niedługim czasie wydech się rozpieprzył
Zmieniony przez - AlterMan w dniu 2008-07-31 13:50:34 |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
znalazłem nazwę motoremo tudzież moto remo - ale to tylko opinie zaczytane w różnych miejscach - wiec jakby co to poszukaj jeszcze jakichsopinni - podobno to autoryzowany serwis garreta |
 |
|
|
|
Neo3
|
|
|
|
|
emate
|
|
Neo, trzeba sprostowac też twoją wypowiedź, Scenic z tamtego roku tj. 2000 nie ma ani silnika DCI ani TDI ale DTI, w tej kwesti to tyle.
Faktycznie trzebaby sprawdzić czy cisnienie doładowania jest odpowiednie, sprawdzić wszytskie węże dochodzące do turbiny.
Zobaczyć czy auto przypadkiem nie kopci, wtedy bym obstawiał jednak te węże
|
|
|
Neo3
|
|
no tak z tym silnikiem to bardzo mozliwe, teraz dopiero zauwazylem ze patrzylem w WS na scenic'a II
|
|
elektryk01
|
|
jak coś ci szczeliło to napewno wąż od kulera. jak padnie turbo to auto strasznie kopci. |
 |
|