FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 529 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Dlaczego przy przyspieszeniu na zakręcie odkręcają się koła? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dlaczego przy przyspieszeniu na zakręcie odkręcają się koła?"   

Roksi90
 Wysłana - 18 kwiecień 2008 21:33        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jak pokonujemy ostry zakręt na pierwszym biegu powoli to dlaczego jesli wciśniemy gaz i puścimy kierownice to dlaczego prostują się koła. Nawet jesli samochód ma wspomaganie? podejrzewam że jesli samochód ma przedni napęd to po prostu drążki napędowe (półośki) same prostują koła jesli przydusimy gazu - to są moje podejrzenia, czy słuszne? A jak to jest jesli samochód ma tylko tylny napęd? W przodzie niema półosiek czyli niema napędu, co wtedy? Wyjaśnijcie mi to krok po kroku bo ja jestem w tych sprawach troche ciemny

renegat44
S8-R1
 Wysłana - 18 kwiecień 2008 21:51      [zgłoszenie naruszenia]

Nie myśl iż chce cie urazić ,ale zastanawiałeś sie kiedyś dlaczego krzesło nazywa sie "krzesło"

ZAWSZE WALCZ Z UŚMIECHEM :-))

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 18 kwiecień 2008 22:11      [zgłoszenie naruszenia]

wlasciwie to to ma male znaczenie

Zmieniony przez - greku_806 w dniu 2008-04-18 23:00:12

Live to Ride
Ride to Live ©®

karp83
 Wysłana - 21 kwiecień 2008 21:09       [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem na jakim etapie edukacji jesteś ale polecam książkę do Fizyki, najpierw zajrzyj do działu - dynamika ruchu po okręgu, a tak w skrócie to wszystko dąży do tego żeby "iść po najmniejszej linii" oporu. Kiedy jedziesz prosto i chcesz skręcić działasz siłą ( przez układ kierowniczy), o ile siła tarcia jest wystarczająco duża koła zaczynają skręcać, jeżeli siła tarcia jest zbyt mała auto wpada w poślizg i jedzie dalej prosto (zgodnie z kierunkiem i zwrotem działających na nie sił). Kiedy skręcając bez poślizgu puścisz kierownice siłą wymuszająca skręcenie kół znika - więc koła dążą do tego żeby toczyć sie po jak "najmniejszej linii oporu" - maksymalnie zmniejszyć opory ruchy czyli - wyprostować sie (sytuacja będzie inna jak koła będą poślizgu) . Nawet jakbyś jadąc na luzie puścił kierownice podczas skręcania to koła i się wyprostują tyle że jak dodajesz gazu to jest to bardziej odczuwalne (bo działa większa siła) to tak w bardzo dużym skrócie i uproszczeniu, w każdym razie Twoje pytanie to czysta fizyka więc jak sięgniesz do książki to sam znajdziesz na nie odpowiedź dużo dokładniejszą i jaśniejsza niż moje wypociny ;].

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dlaczego przy przyspieszeniu na zakręcie odkręcają się koła?

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL