| Autor |
"Drgania na kierownicy" |
|
|
DiscoBoy
|
|
Wysłana - 9 wrzesień 2008 14:55 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Mam golf mk IV i od niedawna przy jezdzie po nierownej nawierzchni (kostaka, łatana droga) dosc mocno rzuca mi kierownica na lewo i prawo, jest to za***iscie niekomfortowe - co jest przyczyna ? wymienialem ostatnio tuleje wahacza i jakby po tej wymianie te drgania sa jeszcze wieksze albo tak mi sie tylko wydaje - do tej pory auto jechalo prosto po puszczeniu kierownicy 0 teraz jak ja puszcze i auto wjedzie w jakac niewielka nierownosc kierownica ucieka lekko w lewo
dzieki za pomoc
Zmieniony przez - DiscoBoy w dniu 2008-09-09 14:57:16
| |
|
 |
|
|
|
Ygor
|
|
zmieniales ostatnio felgi , opony ? robiles test ruszania , jazdy , hamowania na prostej drodze ? |
 |
|
|
|
DiscoBoy
|
|
nie wymienialem felg, a o co chodzi z tym testem ruszania ? ustawienie zbieznosci cos pomoze ? |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
pojedz na prosta rownoa droge , pusc kierownice , ruszasz , a potem hamujesz (podczas hamowania tez nie trzymasz kierownicy) - dowiesz sie czy auto ci sciaga i jest sie czym martwic - a konkretny sprawdzian to oczywiscie zbieznosc |
 |
|
|
|
DiscoBoy
|
|
spoko - a te drgania kierownicy na lewo i prawo tez sa tym spowodowane ? bo sciaganie to jedna ale przy jezdzie po np. kostce kierownica lata w prawo i w lewo i to dosc energicznie |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
mam to samo w koleinach - sa dwie rzeczy ktore je powoduja ( u mnie) jedna to szerokosc opony ( u mnie 195 - dosc szeroka jak na moje auto) a druga to podobno zle dobrane et felgi ( u mnie jest na krawedzi) niektorzy twierdza ze to pierwsze nie powinno miec wplywu a wina jest to drugie. ja sie tym nie przejmuje bo jak zakladam zimowki na stalowkach (szerokosc 175) nie mam tego problemu. podczas gdy na letnich jest walka i jakbym sie zapomnial to bym mogl wjechac na pobocze ... dla spokoju mozesz sprawdzic zbieznosc
ta kostka mnie tylko zstanawia - przeciez to prawie gladkie jest dla auta ...
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2008-09-09 15:11:08 |
 |
|
|
|
DiscoBoy
|
|
ja mam 205 - ok jutro jade sprawdzic zbieznosc
SOG
Zmieniony przez - DiscoBoy w dniu 2008-09-09 15:12:00 |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
jeszcze jedno - a jak jedzies zpo normalnej drodze nie masz drgan w okolicach 80-120 kmh ? |
 |
|
|
|
DiscoBoy
|
|
nie - na prostej wszytsko jest ok, tylko na nierownych nawiezchniach jest problem - przy duzej predkosci czasami podczas hamowania czuje lekkie bicie na kierownicy |
 |
|
|
|
land rover
|
|
Ygor 80-120 kmh sugerujesz tym pytaniem ze to moze byc od opony ;d mi tez w moim autku biła przednia prawa i kierownica wlasnie w tym zakresie drgała do autora postu mam rade zeby przejzal uklad kierowniczy bo moze jest wyjechane na koncowkach zeby czasem na zakrecie nie pojechal prosto a takie drgania jak ma to nic strasznego byle to nie byla przyczyna jakies niebezpiecznej niedyspozycji auta |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
w tej chwili to juz i tak nie wazne ... disco - jak tam sprawa sie potoczyla ?
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2009-01-07 23:54:37 |
 |
|