FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 295 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Dylemat który nie daje mi spokoju 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dylemat który nie daje mi spokoju"   

Cyber_89x
 Wysłana - 26 październik 2009 15:57        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam mam takie pytanie , dzis myslalem nad tym dlugo no i :

Majac do wyboru dwa silniki benzynowy i diesla chcialbym sie dowiedziec ktory bedzie mial lepsze przyspieszenie tzw buta.

Golf IV silnik 2.0 benyzna 115km moment obrotowy 180
Golf IV silnik 1.9 TDi 110 km moment 240

który silnik zapewni lepsze osiagi i czy wogle diesel w tym wypadku moze czyms zaskoczyc benzyne?

Ygor
 Wysłana - 26 październik 2009 16:01      [zgłoszenie naruszenia]

ojej , do setki wygra na bank benzyna , przy wyzszych predkosciach chyba jednak diesel , bo wtedy wlasnie liczy sie moment (przy starcie diesle traca miedzy innymi przez skrzynie). Na pewno diesel bedzie bardziej elastyczny (przyspieszenia 80-120 etc). poza tym poszukaj danych katalogowych ...

Cyber_89x
 Wysłana - 26 październik 2009 21:02      [zgłoszenie naruszenia]

wiec jesli czasami chce sie butowac autko lepiej beznyne?
natomiast wazne jest spalania tez chyba ze wrzucic gaz

Moment obrotowy silnika oprocz KM jest głownym wyznacznikiem tego co pokaze nam autko?

A wy jestes za dieslem czy beznyna?

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 27 październik 2009 12:37      [zgłoszenie naruszenia]

I V max też benzyzna zazwyczaj ma większy bo w dieslu turbina się skonczy i dupsko.

Patrzac na korelację osiągi/koszty diesel jest ciekawszą propozycją o ile komus nie przeszkadza charakterystyka pracy i kultura diesla.

Znam osoby któe przesiadły sie z diesla do wolnossącej benzyny i brakuje im efektu turbodoładowania i ubolewaja z tego powodu.

Jednak patrząc na dzisiejsze diesle cała ich ekonomia idzie się chrzandolić gdy się rozsypią a o to nietrudno, zwłaszcza w uzywanych kilkuletnich dieselkach.

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

Cyber_89x
 Wysłana - 27 październik 2009 18:38      [zgłoszenie naruszenia]

wiec jesli oba silniki maja tyle samo KM to czy diesel z duzo wiekszym momentem obrotowym przegra z benzyna jesli chodzi o v-max i przyspieszenie do 100?

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 27 październik 2009 22:29      [zgłoszenie naruszenia]

no ja na swoim modelu auta moge powiedziec że w dieslu 170KM nie starcza na 150KM w benzynie, pomijając fakt że że diesel ma o ponad 100Nm wiecej, a jednak nie daje rady

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

Yelooon
 Wysłana - 27 październik 2009 23:25      [zgłoszenie naruszenia]

zależy... masa, moment, i wiele innych... Mam Merca W202 C180 122KM w benzynie... Ojciec ma V40 1,9TD 90KM... volvo jest naprawde ciężke, merc cięższy o jakieś 100kg ale ma o 32KM więcej. Niestety volvo sprawia wrażenie zrywniejszego i merc na rzeczywiście dostaje po łapach. Osobiście wole mocne diesle. Radzę wsiąść do BMW 530D i 90% co sie przejechało już nie chce benzyny

plan JDM...

Cyber_89x
 Wysłana - 28 październik 2009 10:56      [zgłoszenie naruszenia]

hmm opinie podzielone ;pp
jedni z kolego mowia ze diesel ladnie jedzie
a onni ze beznyna za***iscie sie jezdzi
dieselek oszczednijeszy ale mozna zrobic tak ze kupic silnik wiekszy beznynowy i dac w gaz chodz jestem tego przeciwnkiem czy osiagi po zalozeniu sekwencji duzo spada?

Ygor
 Wysłana - 29 październik 2009 11:09      [zgłoszenie naruszenia]

nie spadna duzo , tylko trzeba dbac , ale to przy kazdym aucie i silniku

mozesz zawsze kupic turbo benzyne , tez bedziesz mmial moment , ale spalanie odpowiednio wyzsze ...

Driver 18
 Wysłana - 30 październik 2009 11:37      [zgłoszenie naruszenia]

moim zdaniem jesli juz chcesz sobie kupic jakies auto do szalenst to bym Ci polecal jakas nie duza benzyne cos w stylu Hondy Civic 1.6 V-TEC (160km) silnik wytrzymaly nie pali duzo a jest szybki bo lekki a czesci dostaniesz do niego wszedzie chcociaz to auto nie jest zbyt awaryjne wiem bo takiego mialem .

Driver 18
 Wysłana - 30 październik 2009 11:39       [zgłoszenie naruszenia]

a co do gazu to zalezy jaki zalozysz bo jak taki za 1000zl. to nie widze dlugiej zywotnosci silnika ale jesli taki powiedzmy za 3500zl. to raczej nie powinienes odczuc zadnych spadkow mocy .

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dylemat który nie daje mi spokoju

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL