FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 326 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
Dymi jak ciągnik 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dymi jak ciągnik"   

rafeek8925
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:10        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jak w temacie honda civic 1.5 15 v 94 R dymi jak cholera wczoraj wszystko oki a dzisiaj masakra jak ją przytrzymam na 6 tyś obr to wali sam niebieski dym co jest nie tak ???

Ygor
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:14      [zgłoszenie naruszenia]

zapewne twoje auto pali olej. W dużych ilościach. Sprawdzasz olej ? Dużo musisz dolewać ? Spalanie oleju jest tym wyższe im wyższe obroty - dflatego widać najlepiej przy czerwonym polu. Jeśli olej ci znika to najprawdopodobniej do wymiany masz pierścienie tłokowe plus uszczelniacze zaworowe (te drugie profilaktycznie jak już silnik się rozbierze) ale oczywiście pewność będziesz miał dopiero po rozebraniu silnika.

rafeek8925
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:20      [zgłoszenie naruszenia]

Właśnie w tym problem że nie zauważyłem ubytków oleju a te części są drogie czy lepiej wymienić silnik na inny ??? a tak wogóle olej wymieniłem jakieś 700 km na nowy i jeszcze do dnia dzisiejszego nic nie dolewałem , jest dakładnie tyle samo ile wlałem ...

Zmieniony przez - rafeek8925 w dniu 2010-04-02 13:22:01

Ygor
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:24      [zgłoszenie naruszenia]

jak długo masz ten samochód ? jak często sprawdzasz olej ? ile nim już przejechałeś ? jeżeli jest dym to może być albo olej (niebieski dym) albo plyn chlodniczy (bialy dym) albo niespalone paliwo (czarny dym). a nie ubywa ci plynu chlodniczego ? nie masz majonezu na korku wlewu oleju , rosołu w plynie chlodniczym ?

to co napisałem to tzw mały remont - jeżeli nie ma większych komplikacji to kosztuje ok 1500 na dobrych zamiennikach. Nie wypelniles profilu wiec nie wiem skad jestes - w warszawie moglbym ci polecic mechanika ktory by ci to zrobil. jeśli kupisz nowy silnik może się okazać że też bierze olej (niestety w hondach to czesta przypadlosc) a jak zrobisz ten to bedziesz go przynajmniej pewny ...

rafeek8925
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:31      [zgłoszenie naruszenia]

Auto mam jakieś 6-7 miesięcy , olej sprawdzam zawsze co 2 tygodnie , przejechałem nim jakieś 30 tyś , dym jest niebieski , płyn chłodniczy jest oki , jak wyjmę bagnet to z tego otworu też wydobywa się dym ... Jestem z pomorza ro wiesz warszawa odpada he he ...

Ygor
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:35      [zgłoszenie naruszenia]

napisałeś że wczoraj wszystko było ok , a dzisiaj masakra - więc jeżeli coś się zwaliło między wczoraj a dziś to ci pewnie dużo tego oleju nie wciągnął. na twoim miejscu pojezdzilbym kilka dni zwracajac bardzo baczna uwage na ubytek oleju , plynu chlodniczego , oraz ich stan, kolor itd. Profilaktycznie mozesz tez obejrzec silnik czy nic nigdzie nie wycieka - przezorny zawsze ubezpieczony.

a silnik chodzi rowno ? nic poza dymem nie zauwazyles ? silnik nie stuka nie naturalnie ?

rafeek8925
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:42      [zgłoszenie naruszenia]

Dwa dni temu jak jechałem z górki na samym hamulcu to zszedł mi do bardzo niskich obrotów około 0,5 tyś a ogólnie to trzyma bardzo równe obroty jak stoi na luzie , nic po za dymem nie zauważyłem tylko poszedłem tak sobie odpalić przygazowałem mu a z tyłu chmara dymu ... i jeszcze z tłumika jagby woda leciał czy coś

Zmieniony przez - rafeek8925 w dniu 2010-04-02 13:42:53

Ygor
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:42      [zgłoszenie naruszenia]

a czy silnik byl rozgrzany czy zimny ?

rafeek8925
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:53      [zgłoszenie naruszenia]

najpierw pochodził nagrzał się i mu przygazowałem i sam dym zrobiłem rundkie dosyć długą , przyjechałem do domu pare razy dodałem gazu do maksa i znowu sam dym ...

Ygor
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 13:56      [zgłoszenie naruszenia]

no nic wg mnie trzeba po prostu stwierdzic czy to olej czyli pojezdzic , jezeli nie ma jakichs podejrzanych stuków to raczej nie jest obrócona panewka czy inna słaba akcja w silniku...

rafeek8925
 Wysłana - 2 kwiecień 2010 14:09      [zgłoszenie naruszenia]

Jak okarze się że pali olej , przyczynom będą pierścienie tak ... i pewnie coś jeszcze w każdym bądz razie radzisz remontować silnik a nie go wymienić ???

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dymi jak ciągnik

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL