FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 653 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
Dziwne stuki na rozgrzanym silniku 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dziwne stuki na rozgrzanym silniku"   

Gotti85
 Wysłana - 7 styczeń 2009 09:14        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,
szukałem na forum tego problemu. Auto z silnikiem 1,4 8v 2008r. Przebieg 25 tysiecy albo troche mniej. Ten problem zaczal sie dzisiaj dopiero. Gdy odpalam auto wszystko jest ok. Ale jak temperatura dojdzie do 90 czy tam 70 (bo nie pamietam ktora to jest ta normalna-po srodku wskaznika mi chodzi ) slychac dziwne stukanie. Trzeba wyciszyc radio i wylaczyc nawiew, zeby to uslyszec. Jezeli dodam lekko gazu slychac to jeszcze... ale nie wiem czy zmienia sie czestotliwosc tego stukania bo slychac silnik i juz nie jest to takie wyrazne. Jezeli dodam duzo gazu tak do 5000 obrotow i puszcze gaz to silnik wraca do normalnych obrotow i przez ok 30 sekund tego nie slychac. Slychac to tylko w srodku (nie sa to stuki tapicerki itp) ale na pewno z silnika sie to wydobywa. Jezeli otworze maske to nic nie slychac tego bo zaglusza silnik. Co to moze byc? Bo w piatek dopiero moge auto zostawic na gwarancje ale czy to moze byc cos powaznego? I stuki raz sa a raz ich nie ma. I zaczely sie dzisiaj. Jest bardzo zimno ale to chyba nie to no nie? Bo dopiero gdy sie nagrzeje silnik jest to slyszalne.

aha... i to nie jest halas metaliczny.

Pozdrawiam

Gotti85
 Wysłana - 7 styczeń 2009 09:24      [zgłoszenie naruszenia]

aha auto peugeot 206 bo zapomnialem napisac.

Ygor
 Wysłana - 7 styczeń 2009 09:37      [zgłoszenie naruszenia]

Może zawory do regulacji - jakie to auto - może ma hydrauliczna regulacje luzu ? Niestey moze to byc kilka rzeczy a najpoważniejsza chyba to panewki , ale w tak młodym aucie to raczej nie powinno wystepowac (choc kto wie - może wadliwy egzemplarz , brak oleju ) ale wcale nie musi być tak źle.

o widze ze 206 to zawory sie reguluje - dokonywales od nowosci ? u mnie trzeba co 20 tys

Zmieniony przez - Ygor w dniu 2009-01-07 09:39:28

Gotti85
 Wysłana - 7 styczeń 2009 09:44      [zgłoszenie naruszenia]

a to nie wiedzialem> Nie... nigdy nic nie regulowalem ;) Tyle, ze to tylko przy rozgrzanym silniku. Jak jest zimny to nic nie slychac. Jakbys odpisal to ja odpowiem pozniej bo jade na zaliczenie.

Ygor
 Wysłana - 7 styczeń 2009 09:50       [zgłoszenie naruszenia]

sam regulowalem zaraz po kupnie i potem po niecalych 20 kkm wiec nawet deczko za wczesnie wiec u mnie nic takiego nie wystapilo , ale u kolegi (co prawda inne auto ale tez reczna regulacja) bylo tak jak u ciebie i regulacja pomogla , ale wiadomo ze na odleglosc ciezko zdiagnozowac pewne rzeczy - mechanik poslucha powie na pewno. zapraszam do opisania furki w dziale Mój samochód i wypełnienia profilu rozszerzonego.
Pozdrawiam

p.s. powodzenia na zaliczeniu.

Zmieniony przez - Ygor w dniu 2009-01-07 09:50:40

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dziwne stuki na rozgrzanym silniku

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL