| Autor |
"Eco - driving: i Ty spalaj 5l na 100km." |
|
|
Ygor
|
|
nie wiem , za glupi chyba jeszcze jestem mi sie nie wydaje zebym jakos strasznie cial ten samochod (no wiadomo od czasu do czasu) ale postronni twierdza ze tak ... |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
No ja też lubie sobie depnąć ale jakoś świadomośc, że w sumie moge tą sama trasę przejachać 2-3 min dłużej, spokojnie, z mniejszymi szansami na wystapienie jakiekolwiek zdarzenia drogowego, oszczedzając przy tym 30% paliwa powoduje że luzuję
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Co do jazdy na niskich obrotoach dla silników z wysokim momentem obrotowym to żaden problem i te silniki nie męczą się na niskichj obrotach i wychodząc z nich w związku z czym elastyczność też jest dobra i nic złego silnikowi z tego tytułu nie grozi gorzej jest z niskim momentem obrotowym w aucie wtedy elastyczność jest kiepska i jazda na tysiącu obrotów nie jest najdroższym rozwiązaniem
|
|
kwiatula16
|
|
Ostatnio civica "katuje" eco jazdą.
Nawet mi to wychodzi tylko, że ja nie mam tyle cierpliwości żeby jechać od 50 km/h na 5tce...
Poza tym jest spoko. |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
|
|
|
land rover
|
|
nie wiem po co takie rzeczy ludziska wymyslaja nawet podgonienie pod 2 obrotow to raczej za malo nawet dla mocnego land rovera z 3,5 tona na haku i krotkich biegach nie wspominajac o dlawieniu silnika na malych obrotach zawsze mam tendencje do bicia najwuzszego biegu ale jesli praca silnika jest jakos njeprzyjemna dla ucha to zbijam nizej itp w zabudowanym staram sie nie wybijac 4 biegu ze wzgedlu na fotoradary |
 |
|
|
|
Pyra RMX
|
|
sam od jakies czasu sie w to bawei.. mam fiesta mk4 1.25 - 75 km i przy 40km na 5 pojdzie spokojnie powolutku przyspieszajac ale drgania sa niemilosierne ;D |
 |
|
|
|
SSszymon
|
|
40 km/h na 5? jezus maria.... |
 |
|
|
|
Pyra RMX
|
|
nie chodzi ze ja tak jezdze, poprostu dajmy przyklad: jedziesz droga, masz 100km/h nagle ktos przed Toba haumuje, zwalnia do 40 nie musisz zmieniac na nizszy tylko delikatnie gaz i ladnie od 40 idzie do 180 ;D |
 |
|
|
|
SSszymon
|
|
Nie, że się znów czepiam, ale ta Fiesta pojedzie 180?  |
 |
|