| Autor |
"Elipsy...co myślicie.." |
|
|
Pawlik1987
|
|
Wysłana - 2 luty 2008 17:49 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, pytanie takie bardziej teoretyczne w sumie.. Otóż mam w Civicu z tyłu dwie elipsy fabryczne..Nie są one w półce ale w takich plastikach zabudowane po bokach od półki..Mam pytanie, czy ma jakikolwiek sens wymieniać je na lepsze?? Tzn..słucham głównie Tance, hardtrance i czasem może jakiś hausik..Zależy mi głownie na szybkim basie..Nie musi być jakiś dramatycznie nisko prowadzony, poprstu dynamiczny i w miare głęboki..Nie mam zbytnio ochoty również robić skrzynki nawet małej bo potrzebuje ten i tak mały bagażnik :) Aha na przód chciałem dać Helixy blue. Ale teraz myśle żeby może dac na przod cos innego a na tył właśnie jakieś lepsze elipsy ze zwrotnicami, żeby tylko bass grały..Co myślicie..
Jestem zielnoy jesli chodzi o car audio..nie potrzebuje jakiś niewiarygodnie czystych dźwięków albo mega głośnego grania..
| |
|
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Mozesz tak zrobic. Napewno zagra to lepiej niz na fabrycznych glosnikach.
 |
|
|
|
Pawlik1987
|
|
ok a powiedz, mi jaką firme mi doradzisz jeśli chodzi o te elipsy..znajde wogóle coś co będzie dawać tylko bass?? bo rozwiązania 3drożne lub nawe5 drożne(na allegro tego guwna pełno) jakoś mnie nie bawią..dla mnie idealnie by było jakby one tylko basik dawały..no bo jeśli dałbym zwrotnice przed taką 3 drożna zwrotnicą to ten wysokotonowy głosnik sie nie rozpadnie?? czy poprostu w ogóle nie będzie grał ?? |
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
Pawlik1987
|
|
Ok poczytałem tu i tam i naprawde ludzie wszędzie odradzają głosniki z tyłu jak i elipsy...Ja swoją drogą znalazłem jeden model bodajże JBL 3drożny gdzie cykacze można było wyłączyć..Mam więc nowy plan :) chyba..
A więc tak.. na przód daje Helixy blue (300 zeta) + wygłuszenie w drzwi..a tył zostawie narazie te stare jajka niech tam sobie plumkają..tylko je ściszę..bardzo.. i teraz znowu pytania..
1.Co do tych Helixów..dać je same? będą dobrze grały? czy może lepiej cos innego i mały wzmacniacz?Będzie z tego jako taki bassik??
2.Jeśli mały wzmak to mniej więcej jaki..na co zwracać uwagę przy wyborze? aha raczej 2kanały bo nie myśle narazie o żadnej skrzyni w bagaju..
3.wygłuszenie drzwi..ile to będzie siana? bo już się gubię jedni mówią maty app inny ze jakiś boll inni że twarde inni, że miękkie..
4.przewody oryginalne będą dawać rade? czy je zmienić??różnica będzie odczuwalna?
uff chyba na razie tyle.. sorry ale jestem noob w car audio.. |
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
1. Daj same Helixy. Jezeli dobrze przygotujesz drzwi to basik bedzie
3. Kup tasme dekarska Soundband Tytan. Rolka 30cmx10m Wystarczy na pare dzrwi a kosztuje 110zł.
4. Przewody trzeba wymienic na grubsze. Do wooferow 2x2.5mm2 do tweeterow 2x1.5mm2
 |
|