| Autor |
"Fiesta mk3 1.1i pali 9 na 100km - duze spalanie, co robic?" |
|
|
jacuuu2008
|
|
Wysłana - 6 wrzesień 2008 10:03 | zgłoś naruszenie regulaminu
Ostatnio zauwazylem ze moja fiesta mk3 z silnikiem 1.1i mono wtrysk pali 9-10 litrow na miescie i to przy w miare spokojnej jezdzie w 1 albo 2 osoby i bagaznik pusty.
Na trsie zmiesci sie w 7 litrow ale to i tak nie pocieszajacy wynik. A tankuje na BP albo Orlen. I niemam instalacji gazowej.
Z tego co wiem to powinna palić kolo 5 litrow na trasie i 6 na miescie czyli mniej niż maluch
Co moze byc przyczyną tak wysokiego spalania?
Czy mozliwa jest naprawa tej usterki samemu?
Jesli nie to na jakie koszty mam sie przygotowac?
| |
|
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Może silnik jest niedogrzany i dlatego tyle wcina, trzeba by sprawdzić termostat, wskazówa od temperatury pokazuje normę czyli te 80-90 st. ????
Winą wyższego spalania może też być spalona sonda lambda, gdyz na jej podstawie komp dobiera skład mieszanki jak się zjara to wchodzi w tryb awaryjny i pali wiecej, musiał byś sprawdzić sobie też tą sondę
|
|
jacuuu2008
|
|
Na miescie to w tą pogode po 5 minutach jazdy pokazuje mi temperature 1/3 miarki na której jest napisane "NORM"
Czy takie cos mogłbym sam wymienić? Gdzie jest ten termostat i sonda? |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
wez ksiazke, sprawdz jakie powinno byc prawidlowe napiecie na sondzie i zmierz u siebie
sonde masz w okolicach kolektora wydechowego tj po drodze do kata, bo dwoch raczej nie masz
jak sonda padnie to fura pali ile chce
|
|
Neo3
|
|
ale napiecie na sondzie to raczej pod obciazeniem powinien mierzyc
|
|
FARINELLI
|
|
ja natomiast uważam ze spalanie mieści się w normie dla tych silników...