FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 543 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Car Audio
Głośniczki 2 drożne( zwrotnica czy współosiowe?) + radyjko Pomocy! ;) 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Głośniczki 2 drożne( zwrotnica czy współosiowe?) + radyjko Pomocy! ;)"   

Artooo
 Wysłana - 3 październik 2007 09:27        | zgłoś naruszenie regulaminu

Moje pytanie dotyczy konkretnego modelu głośniczków dwudrożnych na dobry początek w niedawno zkupionym samochodziku. Niestety miejsce na nie mam tylko w drzwiach, nawet na desce rozdzielczej pod szybą nie ma miejsca na kopułki...

No cóż Głośniczki to Alpine SPE-17CS dwudrożne z osobno montowaną kopułką:
*
Moc RMS 35 W
Moc MAKSYMALNA 210 W
Pasmo przenoszenia: 35 - 25 000kHz
Skuteczność 91 dB
Typ: System głośnikowy odseparowany
Hybrydowa membrana głośnika niskotonowego powlekana aluminium
Nowa konstrukcja kosza zapewniająca lepszą wentylację
Lekkie gumowe zawieszenie
Głośnik wysokotonowy o srednicy 25 mm z jedwabną kopułką i magnesem neodymowym
ZWROTNICE z komponentami wysokiej jakości
Głębokość montażowa: 60 mm

Tak przynajmniej mówi opis ;) cena ~380pln
Dokładnie takie same głośniki są wykorzystane do budowy zestawu Alpine SPE-17C2

Jak widac różnica w nazwie niewielka ;] tutaj to już jest współosiowy głosnik dwudrożny bez zwrotnicy i dostępny za cene ~180pln...
Czy warto dopłacac 200 pln do zwrotnic i osobnych kopułek ?

Pytam bo w odsłuchu nie miłem okazji porównac obydwu zestawów słyszałem tylko ten ze zwrotnicą i na tle innych w sklepie chociaz zazwyczaj troche tanszych i bez zwrotnic brzmiał znacznie lepiej... stąd też moje wachania. W sklepie te głośniczki od innych nawet większych np 6/9 miały wyrażnie większą głębię co przy odpiwiednich ustawieniach radia wyrażnie słychac no ale czy to sprawka zwrotnicy czy te współosiowe grałyby równie dobrze???

Drugie pytanie jezeli polecalibyscie jednak te ze zwrotnicą to w podobnej cenie są helixy 62 chwalone tu i ówdzie choc nie wszędzie dostępne ani tak rozpowszechnione jak te z większosci znanych firm. Helixy 62 kosztuja ok 350 pln + zwrotnice i osobno montowane jedwabne kopułki czyli podobnie do Alpine SPE-CS tych droższych. Helixów niestety jeszcze nie słyszałem.

Wymiana sprzętu audio obejmie równierz odtwarzacz i tu zwróciłem uwage na ALPINE CDE 9870 R czy RM jakie znaczenie mają 2 ostatnie literki w obu modelach o tym nie mam pojęcia...
oraz PIONEER DEH 3900 . Alpinka kosztuje ok 450 pln Pioneer ok 380
i tutaj również za wszelkie sugestie bede bardzo wdzięczny :)

serekkox
PZAA
 Wysłana - 3 październik 2007 10:42      [zgłoszenie naruszenia]

Osobiscie wybralbym na przod Helix blue. Jest o nich wiele pozytynych opinii odnosnie barwy dzwieku. Mysle ze beda zdecydowanie lepsze od alpine o ktorych ciezko cos znalezc wiec nie sa za bardzo rozchwytywanym zestawem

Radio wybral bym pioneera poniewaz Alpine ktora podales to niska seria( drozsze lecz lepsze pod katem jakosci sa serie CDA).

Literami RM czy R czy costam to oznaczenia koloru podswietlania.
R - kolor zielony
RM - klor pomarańczowy.

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Znawca -

Artooo
 Wysłana - 4 październik 2007 01:12      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki za sugestie ;) tak tez chyba zrobie zwlaszcza ze helixy 62 widzialem na allegro troce taniej nawet za ok 250,-

Co do radyjka to no coz tez slyszalem ze Alpine zaczyna sie od serii CDA ale narazie nie ma takiej kasy ani takich potrzeb...

Jeszcze jedno poniewaz nie znam sie na car audio zupelnie bo to moje pierwsze doswiadczenia no coz pierwszy wlasny, zarobiony samochodzik btw Kia Shuma
No cóż nie przelewa sie xD

Mam pytanie co do montazu zwrotnic i kopułek w samochodzie w którym nie ma na nie przygotowanych seryjnie miejsc jak to zrobic najprosciej?
Jedyne co mi przychodzi do głowy na co nie trzeba kasy to przewiercicc deske rozdzielcza i przykleic je pod szyba moze byc?

serekkox
PZAA
 Wysłana - 4 październik 2007 12:39      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zabudowa+tweeterow&lr]=

Zwrotnice mozesz schowac pod tapicerke drzwi naprzyklad.

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Znawca -

Artooo
 Wysłana - 4 październik 2007 16:07      [zgłoszenie naruszenia]

Hehe jak sie to widzi krok po kroku jak ktos robi zabudowe w słupkach to ma sie wrazenie ze to jest mozliwe :D do samodzielnego wykonania :P

Bardzo mam ochote sie troche w to pobawic ale boje sie ze moge cos raczej zepsuc albo ze nie wyjdzie bo dla mnie to zupelna nowosc hehe ale jak widac do wykonania ;)

Moze nawet kiedys pokusze sie o maly fotoreportaz...

BTW sog za pomoc :)

Greg-si
 Wysłana - 4 październik 2007 16:45      [zgłoszenie naruszenia]

co do systemu na przód
Marki JBL, Pioneer, Alpine, Blaupunkt są montowane głównie przez fanatyków danych marek. W profesjonalnych instalacjach te marki nie istnieją. Helix dajmy na to jest montowany i ceniony za przez audiofili. Tak samo DLS Focal.
Miałem helixy (blue 52) i nadal posiadam góre (tweeter wraz ze zwrotnicą) bo nic innego w tej cenie lepszego nie ma. Pod samo radio głośniczki rewelka. Można jeszcze zastanowić się nad PB S6C choć wybrałbym helixy.
Pozdrawiam

SPRZEDAM
[strefacaraudio.pl/forum/topics9/soundstream-t5-12-vt330.htm?sid=88804b76f6481a3925941d34abc290cf#2471]

Artooo
 Wysłana - 9 październik 2007 17:11       [zgłoszenie naruszenia]

W takim razie zostane chyba przy Helixach 62 no zoz zalezy mi na jakosci brzmienia nie tylko na dudnieniu czy mocy ;)
bez muzyki w aucie sie nie da zreszta tak jak i wszedzie w moim przypadku

zastanawiam sie caly czas nad montazem tweeterkow nie mam czasu bawic sie teraz w szpachle i projektowanie jakiejs obudowy, najprosciej i najszybciej bedzie chyba przymocowac je tymczasowo na slupkach na jakiejs podstawce czy sylikonie + moze jakas gumka dla pewnosci. Trudno nie bedzie wygladalo super ale wole zajacc sie wyciszeniem drzwi raczej niz estetyka...

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Głośniczki 2 drożne( zwrotnica czy współosiowe?) + radyjko Pomocy! ;)

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL