FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 1160 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
GOLF IV WSPOMAGANIE, SPRZĘGŁO, SKRZYNIA 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "GOLF IV WSPOMAGANIE, SPRZĘGŁO, SKRZYNIA"   

prosty1
 Wysłana - 3 październik 2008 01:44        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Jezdze golfem IV 2002 SDI, od jakiegoś czasu słyszę że podczas skręcania( na postoju ) dobiegaja do mojego ucha niepokojace doglosy. Przy kręceniu kólkiem słychać jakby opór w tym calym ukladzie wsp. poza tym nie chodzi ono wedlug mnie tak jak powinno tzn. kierownica obraca sie zbyt ociezale. Sprawdzilem i wymienilem plyn wiec to odpada. Nie mam pomyslu co to może być. Drugi problem pojawil sie jakis miesiac temu mianowicie - jadac np na 3(wysokosc biegu nie robi różnicy) wciskam sprzeglo, wlanczam na luz, samochód toczy sie i slychac jakby coś w silniku chodzilo glosniej (obcieralo). Kolega zasugerowal mi, że moze to być lożysko na sprzęgle. Co Wy o tym sądzicie??? Dodam że problem pierwszy pojawia sie za każdym razem, natomiast drugi pojawia się mniej wiecej raz na 10 km chyba ze jazda odbywa sie w mieście to tak ok przy 10 wlaczeniu luzu. Mam jeszcze trzeci problem tzn podczas wlańczania pierwszego biegu. Jak samochód jest zimny wchodzi jak w masło natomiast jak sie rozgrzeje np w korku to żeby wrzucić na 1 z luzu to czasami trzeba uzyć sporej siły. Dodam ze olej w skrzyni wymieniony ale to nic nie pomoglo

kwiatula16
 Wysłana - 3 październik 2008 10:26      [zgłoszenie naruszenia]

dobry warsztat bym polecił, a nie internetowe forum.
Aso najlepiej.

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 3 październik 2008 11:19      [zgłoszenie naruszenia]

Jak dla drugiej i trzeciej dolegliwości przewidywała bym dolegliwosci sprzęgła, pewnie coś się stało z tarczą, jakieś uszkodzenie i na jałowym szymi to samo ze zminą biegu nieodciąga dobrze i cięzko wchodzi bieg, trzeba by rozebrać sprzęgło i zobaczyć co jest nie tam na pierwszy rzut oka tarcza do wymiany ale po rozebraniu sprzęgła dokładnie się okaże co jest nie tak

A co do pierwszej dolegliwosci, moze cos z zawieszeniem tez być nie hallo ale tu jest duzo mozliwości róznych

Pozdrawiam i zapraszam do dalszego korzystania z forum Zamieść też fotki furki w opowiednim temacie.
Pzdr.

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2008-10-03 11:23:15

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

Ygor
 Wysłana - 3 październik 2008 11:33      [zgłoszenie naruszenia]

co do wspomagania - jezeli charczy przy skrecaniu stojac w miejscu to bym zgadywal ze moze byc uszkodzona pompa - wtedy wlasnie jest najbardziej obciazona - a szczegolnie kiedy dokrecasz kiere do konca

a plynu od wspomagania przed wymiana ci nie ubywalo ?

Zmieniony przez - Ygor w dniu 2008-10-03 11:33:54

prosty1
 Wysłana - 3 październik 2008 14:37      [zgłoszenie naruszenia]

Co do wypowiedzi kolegi o warsztacie aso to w przypadku gdzy nic nie da sie juz zrobic to napewno skorzystam. Jezeli chodzi o plyn to jestem pewien na 100% ze nie ubywalo.

Ygor
 Wysłana - 3 październik 2008 14:56      [zgłoszenie naruszenia]

tak teraz troche kombinuje - ale ja bym zrobil tak - stanalbym na parkingu - skrecil kola na maksa i trzymal dociagnieta kiere - wydaje mi sie (podkreslam ) że jeżeli bedzie dalej chrobotalo to powinna byc pompa - ale to tylko moje logiczne myslenie. Niestety jezeli to nie kwestia plynu to i tak skonczy sie to u mechanika - powiedz jeszcze czy przed wymiana tez byly te obawy ? slyszalem bowiem ze np w civicach jak sie zapowietrzy pompe to jest szybka droga do jej zgonu ...

prosty1
 Wysłana - 3 październik 2008 15:01      [zgłoszenie naruszenia]

Jeżeli skręce kierownice na maksa i bede tak trzymał to te chrobotanie jest nawet i bardziej słyszalne. Przed wymianą takze byly te objawy.

Ygor
 Wysłana - 3 październik 2008 15:53       [zgłoszenie naruszenia]

no tak - osobiscie stawialbym na pompe - ale mechanik musi to potwierdzic

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

GOLF IV WSPOMAGANIE, SPRZĘGŁO, SKRZYNIA

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL