I oto jest. Nowy volkswagen golf VI. Jest autem - według przedstawicieli koncernu z Wolfsburga - o odważnej linii nadwozia (trudno raczej nam się z tym zgodzić), z agresywnym przodem o charakterystycznym kształcie atrapy chłodnicy, prawie identycznym jak w sirocco 2008.
Szósta generacja golfa ma bardziej zaokrągloną bryłę nadwozia choć sądząc po zdjęciach zdecydowanie nawiązuje do poprzednich generacji.
Pierwszy golf przedstawiony prasie w Monachium jako numer 1 posiadał cechy, dzięki którym w krótkim czasie stał się przebojem rynkowym: ciekawa sylwetka, napięty jak cięciwa łuku tylny słupek, niespotykana wówczas w tym segmencie liczba wariantów, mocne silniki i niezwykle bezpieczne, neutralne podwozie z napędem na przednie koła zjednały mu wielu zwolenników.
I tak jest do dzisiaj. Od wielu lat golf jest nieprzerwanie najchętniej kupowanym samochodem w Niemczech i najchętniej kupowanym niemieckim samochodem na świecie.
Patrząc na to czysto statystycznie: w ciągu ostatnich lat każdego dnia 2 100 klientów na całym świecie decydowało się na zakup golfa. Mówi się o nim po prostu "samochód", jest on punktem orientacyjnym dla konkurencji i jedynym samochodem klasy kompaktowej o statusie nie przypisanym do określonej klasy społecznej.
Konkurenci dwoją się i troją, ale golf pozostaje niezmiennie numerem 1. Czy golf VI będzie kontynuował tę tradycję?
Interia.pl
Furka mi się podoba
Zmieniony przez - serekkox w dniu 2008-08-04 09:45:02
Z zewnątrz widać piękne alufegi ( bo wzór jak u mnie w vectrze ) inny zderzak, bebechy przednich lamp, tylni dyfuzor, dwie rury wydechowe rozmieszczone symetrycznie oraz tylni spojler ze swiatłem stopu oraz obniżone zawieszenie z przodu o 22mm z tyłu o 15mm
Wewnątrz mamy rzeźbiona ściętą kierownicę obszytą skóra jak w lambo oraz obszyte kratą fotele z powiększonym trzymaniem bocznym.
Model ten zasila silnik TSI drugiej generacji o pojemnosci 2 litrów mocy 210KMK i momencie 280Nm, przyspieszający do setki w 6,9 sec. i V-maxie 240km/h i zużywając przy tym średnio 7,3 litra paliwa.
W połączeniu z udaną skrzynią DSG, systemem DCC umożliwiajacym z wewnątrz elektronicznie regulować zawieszenie oraz systemem XDS czyli elektroniczną "szperą" daje nam całkiem ciekawego miejskiego ściganta który napewno będzie dawał sobie radę na drodze i kupe frajdy przy tym
na plus kierownica (choc ciekawe jak sie uzywa ) osiagi calkiem niezle - turbo benzyna
na minus fotele (ta krata i ogolnie ksztalt to jakas masakra) , to ze jest 5 drzwi (mysle ze bedzie i 3d wersja ?) i ogolny wyglad auta (w sensie golfa VI bo te dodatki w gti tak jak w v gen robia zawsze wrazenie) , no i felgi jakies slabe ... na zdjeciach nie robi wrazenia , na zywo pewnie inaczej jak to z takimi autami , ale jeszcze nie widzialem to sie nie wypowiadam ... mogliby dac 4 motion ...
ja nie lubie golfów ogólnie stylistycznie, może silniki na +
[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]
nie wiem jak na zywo ale piatka wg mnie byla dosc agresywna w gti , niby tylko jakis wlot z pleastrem miodu , ale np polaczenie czerwonego z czarnym takie dosyc ostre , a ta szostka slabo dla mnie ...