FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 385 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Hamowanie silnikiem - Zużywanie sprzęgła 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Hamowanie silnikiem - Zużywanie sprzęgła"   

studensky
 Wysłana - 27 maj 2010 20:01        | zgłoś naruszenie regulaminu

Cześć, mam takie pytanko, staram się jeździć ekonomicznie i np dojeżdżając do skrzyżowań itp, hamuję silnikiem (redukcja biegów na coraz niższe).

Jak wiadomo, przy takiej jeździe dużo pracujemy sprzęgłem.

Czy narażam na jakiś poważniejszy uszczerbek sprzęgło, niż np przy jeździe, gdy dojeżdżamy do skrzyżowania, przykładowo hamując hamulcem nożnym i redukując tylko tam z 5 czy 4 od razu na 2 ?

pozdr

Ygor
 Wysłana - 28 maj 2010 08:26      [zgłoszenie naruszenia]

to wszystko zalezy jak go uzywasz - sprzeglo moze wytrzymac przeszlo 100 tys km a moze byc na tym dystansie zmienione 3 razy (patrz dyrektor ode mnie z pracy - wszystkie sprzegla z ASO ). Jezeli z wyczuciem obchodzisz sie ze sprzeglem i nie redukujesz np przy 80 na dwójkę tylko przy dopowiednich predkosciach na odpowiednie biegi , to duzo bardziej w kosc nie dostanie - oszczedzasz za to paliwo , hamulce i mozliwe ze rowniez sprzeglo (jezeli uda ci sie tak zwolnic na biegu ze nie bedziesz musial znowu ruszac z jedynki). ja zazwyczaj hamuje silnikiem z uzyciem trojki i jak juz wolnie do tych 20 czy ilus tam to wtedy wrzucam luz , wiec zasadniczo tylko raz wuiecej uzywam sprzegla do tego celu

arczi88
 Wysłana - 5 czerwiec 2010 21:33      [zgłoszenie naruszenia]

Mnie jakoś nie przekonują teorie że hamowanie silnikiem zmniejsza spalanie ,wystarczy spojrzeć na wskazówkę obrotomierza i zobaczyć kiedy wskazuje niższą wartość czy podczas jazdy na luzie czy podczas hamowania silnikiem??? przecież im większa prędkość obrotowa tym więcej faz pracy silnika ,czyli mini wybuchów które złopią paliwko

persil89
Proszek
 Wysłana - 5 czerwiec 2010 21:45      [zgłoszenie naruszenia]

arczi88 mylisz się poczytaj sobie o tym jaka jest zasada działania

Zmieniony przez - persil89 w dniu 2010-06-05 21:48:24

[http://www.fmoto.pl/Budowa_auta_do_KJS__Polonez_2.0_24v-t2442.html]

serekkox
PZAA
 Wysłana - 5 czerwiec 2010 22:26      [zgłoszenie naruszenia]

Jakbyś miał ekonomizer w samochodzie to byś zobaczył za się mylisz arczi. Gdy dojeżdżam do skrzyżowania i puszczam gaz to wskazówka idzie na zero. Podskakuje tylko w ostatniej chwili jak wciskam sprzęgło. A jak wrzucę na luz wskazówka delikatnie się podnosi a opada po zatrzymaniu się.

Wniosek prosty.

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Neo3
 Wysłana - 21 czerwiec 2010 08:49       [zgłoszenie naruszenia]

sterownik przy zamknietej przepustnicy powyzej 1500-1700 obr odcina paliwo

proste sa dla szybkich aut, a zakrety dla szybkich kierowcow

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Hamowanie silnikiem - Zużywanie sprzęgła

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL