FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 3190 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Prawo i motoryzacja
Handel autami 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Handel autami"   

pawel316
 Wysłana - 19 maj 2008 22:49        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam..
Jak wyglada od strony handlarzy autami którzy nie prowadzą zadnej działalnosci gospodarczej i sprowadzają auta.
-czy spisują normalnie umowe kupna sprzedaży kupujac auto np od niemca.
-sprzedajac auto w polsce wpisuja siebie na umowie? bo urząd skarbowy chyba widziałby ze osoba czesto sprzedaje auta..
-co sie stanie jesli nie sprzeda auta w ciagu 30 dni a auto niejest zarejestrowane ani opłacone??

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 20 maj 2008 00:07      [zgłoszenie naruszenia]

[moto.ifd.pl/sprzeda%C5%BC_samochodu_bez_umowy__-t1498.html]

tutaj masz przedstawiona robote handlarza

Live to Ride
Ride to Live ©®

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 20 maj 2008 08:20      [zgłoszenie naruszenia]

Ad-1
Kiedyś tak było, ze spisywali umowę z np. z niemca na jakiegoś słupa i rejestrowane na tymczasowe blachy z ubezpieczeniem potem ściągali do polski i tu stało do bólu aż znalazł sie kupiec i potem spisywana była umowa z tego słupa na kupujacego.

Ad-2
Teraz przepisy sie zmieniły i wiekszość sprowadzających furki porejestrowali swoje działalnosci i na firme sprowadzają auta, opłacają im akcyze, skarbówkę, recykling i robia przeglądy w ten sposób auta stoją do sprzedaży gotowe do rejestracji, po zakupie dostajemy normalną fakturę na której z reguły cena jest inna niz ta która płacilismy i tu zarabiają

Ad-3
Nic się nie stanie, auto bedzie stało i czekało na kupca

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2008-05-20 08:21:34

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

pawel316
 Wysłana - 20 maj 2008 10:47      [zgłoszenie naruszenia]

dzięki za wyjaśnienie! widze tylko ze jeszcze pełno stoi aut wogle nieopłaconych to chyba metoda na "słupa" działa nadal...
a metoda legalna z zarejestrowaną działalnościa...
akcyza ~200zł
przeglad -160
Skarbówka -160
Tłumaczenie ~100-200
recycling -500
~1200zł
+ koszty prowadzenia działalnosci...-własnie jakie ponosi handlarzyna...?

(sprowadziłem ostatnio auto z litwy i nawet tanio mozna kupic roczniki od 2000 w góre i tak sie zainteresowałem

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 20 maj 2008 11:02      [zgłoszenie naruszenia]

Pozostałe koszty:
+ wynajęcie placu (o ile się takowego nie posiada) żeby poustawiać furki
+ przyczepa kempingowa (najczęściej ) bo w czymś trzeba siedzieć i czekać na klientów
+ koszty zmienne prowadzenia komisu, wliczyć prąd, paliwo na rozruch i jazdy próbne wydatki na ogłoszeia prasowe, internetowe
+ podatki, ZUSy, FUZy oraz trzeba zatrudnić kogoś kto bedzie w tej przyczepie siedział i polerował furki bo samemu to troche lipa

To tak z grubsza

pawel316
 Wysłana - 20 maj 2008 11:41      [zgłoszenie naruszenia]

Alibabus...
Chodzi mi o troche inny wymiar działalności..
Niechce otwierac zadnych komisów.. tylko sprowadzić jedno auto przygotować do rej.. jeżdzić sobie i odrazu ogłaszać w necie sprzedać... i strzała po next niewiem czy tak legalnie mozna..

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 20 maj 2008 11:50      [zgłoszenie naruszenia]

No można, tyle, że na tym to nie wyjdziesz i wydaje mi się, że odwrotnie dostaniesz po tyłku . Nie wiem czy teraz sie cos nie pozmieniało prawnie i utrudnia działalnośc własnie takim, ale co i jak nie wiem znajomy prowadzacy komis mi kiedys o tym nawijał ale nie wyjaśnie co i jak dokładnie
U mnie w okolicy wszyscy tacy co sami ściągali po 1 samochodzie juz sie tym dawno nie zajmują reszta sie połaczyła, pootwierała firmy, maja na stanie po 20-30 autek które formalnie sprzedaje jedna osoba na która jest działalność a w rzeczywistości jest kilku współwłaścicieli.

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2008-05-20 11:51:02

pawel316
 Wysłana - 20 maj 2008 11:59      [zgłoszenie naruszenia]

hmmm.. to pozostaje mi sprowadzić i po pół roku sprzedać... bo jeździć vectra kombi mi sie niechce .Widze ze też masz vectre tyle ze ze słabszym motorem,wiem tylko ze moja 2.0 101KM/230Nm idzie tak samo jak 1.7td 82KM/160Nm a jeździłem kilkoma Vectrami DTI

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 20 maj 2008 12:39      [zgłoszenie naruszenia]

No podobnie sie zbierają i ta 82KM i ta 101KM jeździłem DTI i jeden chu...

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 20 maj 2008 13:47     
 Usunięta przez zaborek za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

emate
 Wysłana - 16 czerwiec 2008 00:44      [zgłoszenie naruszenia]

kupujesz zolte tablice zjazdowe na 5 dni imblanco, kupujesz fure od turasa albo germanca, wpisujesz dane auta do karty od tablic zjazdowych, jedziesz do polski, sprzedajesz auto, od nowa piszesz umowe, tlyko zamiast siebie w umowie ktora podpisales ze szwabem wpisujesz dane tego typa ktory kupuje auto, falszujesz podpis szwaba i po ptakach :D, tak sie to robi bez filozofii, dlatego wiekszosc handlarzy kupuje auta za granica, bo w poslce nikt, prawie nikt nie da ci umowy imblanco do wypelnienia, tlyko bezposrednia umowa na osobe kupujaca jest spisywana a zarazem pelnomocna, kupujcie szrocik, jest niezły ;)

[http://www.myspace.com/ematee]

"Idziemy przez życie dobrze znanym skrótem"

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Handel autami

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL