| Autor |
"Honda Civic Type-R EK9 Fujimi 1/24" |
|
|
Ygor
|
|
Wysłana - 21 styczeń 2009 17:34 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam wszystkich,
Oczywiście nie jestem właścicielem prawdziwej Hondy Civic Type-R w wersji EK9 z kilku banalnych powodów takich jak pieniądze , czy to że w Polsce mamy ruch prawostronny . Tej gwiazdki marzenie posiadania takiego auta spełniło się, chociaż częściowo - od mojej ukochanej Mikołajki dostałem model tegoż bolidu w skali 1/24. Na początku dosłownie kilka informacji o prawdziwym aucie. Honda Civic w wersji EK9 jest pierwszym oficjalnym civikiem Type-R i była produkowana w latach 1997-2000 oczywiście jedynie w Japonii i tylko na tym rynku można było ją dostać. Jest więc świetnym przedstawicielem popularnego ostatnio terminu JDM czyli produktu który Japończycy zostawili tylko dla siebie jako przysłowiową wisienkę na torcie. Dlatego też jest to auto rzadkie , a dla wielu kultowe. Samochód ten wychodził z fabryki z silnikiem o symbolu B16B o mocy 185KM/8200 RPM uzyskiwanej z pojemności 1,6 litra ! do dzisiaj jest to wynik bardzo imponujący a silnik ten został zaprojektowany przeszło 12 lat temu. Na koła moc przenoszona była za pomocą pięciobiegowej przekładni manualnej wyposażonej w mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu (tzw. szperę). EK9 wyposażone było w wiele akcesoriów które do niedawna kojarzone były z najdroższymi autami / najwyższej klasy limuzynami, takich jak : automatyczna klimatyzacja, nawigacja GPS , składane elektrycznie lusterka etc.

Model, który będę składał został wyprodukowany przez firmę Fujimi i jak już wcześniej pisałem wykonany został w skali 1/24. Jestem pod wrażeniem jak szczegółowo wykonano model - w zestawie są trzy deski rozdzielcze w zależności od wersji (Japońska , eurpojska z navi i bez) dwa komplety wycieraczek (rhd i lhd) lewarek do skrzyni automatycznej i manualnej , dwa komplety foteli , trzy kierownice itd. Itp. Będę się starał możliwie jak najdokładniej go złożyć co będzie bardzo trudne gdyż zdolności manualnych niemal nie posiadam - malowanie będzie wyzwaniem auto oczywiście ma wyglądać jak seryjny Type-R bez zadnych tuningów i w kolorze przypominającym lakier NH-0 czyli słynny Championship White

Z racji ciągłego braku czasu składanie modelu może potrwać ale będę się starał na bierzaco opisywać moje postępy w tym temacie. Oczywiście nie zdołałem zrobic zdjęć całego zestawu jeszcze w wersji nie pociętej gdyż od razu chciałem cos złożyć :

Na chwilę obecną wstępnie złożyłem przednie zawieszenie , felgi , opony oraz założyłem nadwozie , całość wygląda tak :

Wczoraj kupiłem dwie ostatnie farbki więc będę mógł powoli malować i sklejać
Więc nie odchodźcie od telewizorów
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Ygor w dniu 2009-01-22 09:11:45
| |
|
 |
|
|
|
renegat44
|
|
S8-R1
|
|
|
|
|
Okaru
|
|
Fosia
|
|
Wow! Świetnie. na razie początki ale i tak rewelacyjnie wygląda. Mimo, iż dokładnie wiadomo, że to plastikowy model, to mnogość szczegółów pozwala popuścić wodze fantazji.
Igor, no ale ta Mikołajka miała świetny pomysł
Śledzę postępy na bieżąco! |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
Ygor
|
|
Śmieję się w twarz niedowiarkom  |
 |
|
|
|
zaborek
|
|
No Risk, No Fun
|
|
|
|
|
kwiatula16
|
|
|
|
|
renegat44
|
|
S8-R1
|
|
|
|
|
kwiatula16
|
|
Przylansował się prezentem i rzucił w kąt... Zaraz wejdzie i zacznie gadać, że czasu nie ma.  |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|