FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 3786 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Na luzie
Honda Civic V gen. i Honda CRX Del Sol 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Honda Civic V gen. i Honda CRX Del Sol"   

tristan4
 Wysłana - 19 lipiec 2007 16:29        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Niedługo kupuje swój pierwszy samochód, a przy okazji moja mama też kupuje samochód dla siebie. Mój wybór padł na Honde Civic V gen. z silnikiem 1.3 (wiem, że będziecie mi doradzać silnik 1.5 albo 1.6 ale dezyzja już podjęta! Będzie 1.3 i koniec... jeśli bedzie kasa to ten silnik popracuje jakiś rok a później będzie swap... ale to na razie odległe marzenia...) Moja mama chce kupić Honde CRX Del Sol (jeszcze nie wiem jaki silnik, zależy co się trafi...), bo ma już dość jeżdżenia CC sportnig, które jest dla niej za słabe (a Ona lubi sobie depnąć po gazie...).
Na co zwracać uwagę przy zakupie tych samochodów?? Jakie są ich słabe strony?? Jak wygląda sytuacja z częściami zamiennymi?? Może polecicie jakiś inne samochody?? (pokazywałem mamie zdjęcia Opla Tigry i Forda Pumy ale stwierdziła, że Del Sol jest 100 razy lepszy...) Jeśli ktoś miał doczynienia z którymś z tych samochodów to bardzo proszę o opinie...

phantoomm
 Wysłana - 19 lipiec 2007 16:37      [zgłoszenie naruszenia]

tak potrafia jezdzic del sole

tristan4
 Wysłana - 19 lipiec 2007 20:53      [zgłoszenie naruszenia]

Heh aż tak go moja matka nie będzie "piłowała"... ale prędkości w okolicach 130 - 150 km/h będą bardzo często... pokazałem jej ten filmik i jeszcze bardziej się jej Del sol spodobał więc pewnie niedługo kupi... tylko trudno w Polsce znaleźć zadbany egzemplarz... trzeba będzie zadzwonić do ojca i może w Szwajcarii się coś trafi...
Czekam na dalsze opinie...

ciastosz
 Wysłana - 19 lipiec 2007 21:29      [zgłoszenie naruszenia]

Del Sol to naprawde dobry samochod. Jesli kupisz zadbany egzemplarz, regularnie serwisowany, to bedzie wiernie sluzyl...slabe strony - ech.. w sumie to dopracowana konstrukcja i nie ma jakichs wielkich minusow. Standardowo sprawdzic blache (warto pojechac sprawdzic katy komputerowo na jakiejs stacji diagnostycznej, zeby miec pewnosc co do przeszlosci wypadkowej samochodu), silnik czy nie ma wyciekow i czy nie dymi, stuki w zawieszeniu itp...czyli praktycznie to co w kazdym samochodzie...mamie polecam 1,6 SOHC - osiagi naprawde dobre (ponizej 10s do 100), a ceny serwisowania wyraznie nizsze niz w przypadku DOHC...

A co do Civica - szczerze to dlaczego chcesz 1,3?? Spalanie takie samo jak w 1,5 (praktycznie), osiagi gorsze, hamulce zdaje sie tez, do tego w przypadku swapa sporo roboty ze zmiana baku i pompy (niestety niezbedna operacja)...a roznica w cenie praktycznie zadna...zastanow sie jeszcze...a konstrukcyjnie to jest to samo co del Sol...polecam 1,5 16V...

prawie jak JDM

spambot w moto

tristan4
 Wysłana - 19 lipiec 2007 21:57      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli już znajdzie się jakiś warty uwagi Del Sol to moja matka sprawdzi go pod wszystkimi możliwymi kątami (łącznie ze sprawdzeniem na policji czy nie jest przypadkiem kradziony...) bo jeśli chodzi o stan techniczny, wygląd itd to dla Niej musi być wszystko sprawne w 100%...

Co do "mojego" Civic'a to rzeczywiście, chyba sobie odpuszczę to 1.3 bo widze, że później miałbym wiele dodatkowych kosztów... Nawet nie chodziło mi o spalanie, bo to dla mnie bez różnicy czy mi spali 8 czy 10 na 100km tylko po prostu myślałem, że 1.3 będzie tańszy i więcej zostanie na ewentualne mody (no ale nie znam się na tym za bardzo, jak widać...)

labtec
 Wysłana - 19 lipiec 2007 22:04      [zgłoszenie naruszenia]

że 1.3 będzie tańszy i więcej zostanie na ewentualne mody (no ale nie znam się na tym za bardzo, jak widać...)

widać widać
co ty chcesz za mody robić w silniku 1.3? oprócz oczywiście wyrzucenia go i wsadzenia czegoś mocniejszego?

Who made you God to say
"I'll take your life from you!"?

ciastosz
 Wysłana - 19 lipiec 2007 22:23      [zgłoszenie naruszenia]

1,3 nie ma sensu modowac...

prawie jak JDM

spambot w moto

shuttle
 Wysłana - 20 lipiec 2007 10:16      [zgłoszenie naruszenia]

ten 1.3 jest na gazniku czy na wtrysku?

Zmieniony przez - shuttle w dniu 2007-07-20 10:19:32

ciastosz
 Wysłana - 20 lipiec 2007 12:17      [zgłoszenie naruszenia]

gaznik...

prawie jak JDM

spambot w moto

phantoomm
 Wysłana - 20 lipiec 2007 13:32      [zgłoszenie naruszenia]

Vtec tez na gazniku jest

shuttle
 Wysłana - 20 lipiec 2007 20:14      [zgłoszenie naruszenia]

to jak na gazniku to bardzo srednio, ze sie tak delikatnie wyraze...

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Honda Civic V gen. i Honda CRX Del Sol

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL