FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 805 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Na luzie
Kłopot ze sprowadzeniem rejestracją i ubezpieczeniem samochodu 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Kłopot ze sprowadzeniem rejestracją i ubezpieczeniem samochodu"   

Heric
 Wysłana - 25 sierpień 2007 10:10        | zgłoś naruszenie regulaminu

Postanowiłem sprowadzić sobie samochód z Niemiec, mój ojciec wyjechał tam do
pracy na 4 miesiące, ale chciałbym mieć samochód wcześniej. Znajomy ma nam go
przywieźć na lawecie, ale jest problem w tym ze tata jako właściciel samochodu nie przyjedzie i nie wiem jak wygląda sprawa z zarejestrowaniem tego samochodu, chciałbym samochód zarejestrować i ubezpieczyć na niego żeby były jego zniżki. Ale i do ubezpieczenia i zarejestrowania powinien chyba być tata obecny ? Może dało by się zarejestrować go na tatę za granica i opłacić tak żeby można było jeździć przez te 4 miesiące póki taty nie będzie? Proszę o rade...

ZIELIN5
 Wysłana - 26 sierpień 2007 20:42      [zgłoszenie naruszenia]

Do tego zeby zarejstrowac auto w Pl musisz mieć chyba Polsko - Niemiecką umowe. W Polsce tlumaczysz wszystkie papiery (Brief duży i mały). Z tym lecisz do urzędu celnego (żeby opłacić akcyzę(nie wiem czy jeszcze sie płaci??))Jak masz już papiery z celnego idziesz do skarbówki (jakis podatek trzeba opłacić) no i nareszcie idziesz do wydz. komunikacji. Jak bedziesz współwłaścicielem auta to bierzesz swój dowód i ojca i bez najmniejszego problemu zarejstrujesz auto. Możesz być właścicielem pojazdu a Twoj ojciec wspoł. i tak znizki ojca będą obowiązywać.

Heric
 Wysłana - 26 sierpień 2007 21:35      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za odpowiedź, a nie potrzeba się udać do urzędu komunikacji osobiście z ojcem? jego dowód osobisty wystarczy?

ZIELIN5
 Wysłana - 28 sierpień 2007 00:32      [zgłoszenie naruszenia]

jeden ze wspolwlascicieli musi sie stawic a w sumie co Ci szkodzi iść do wydz. kom. i sie dokładnie dowiedzieć??

no_fear
 Wysłana - 28 sierpień 2007 11:23      [zgłoszenie naruszenia]

W wydziale komunikacji dowód ojca nie wystarczy - musisz mieć upoważnienie od taty -> koszt chyba 15-20zł jak dobrze pamiętam

to samo jest w UC - nie odbierzesz papierków bez ojca albo upoważnienia od niego...

Z wydziałem komunikacji jestem pewien na 100%. W UC już nie pamiętam jak to było

pzdr

Heric
 Wysłana - 28 sierpień 2007 17:56      [zgłoszenie naruszenia]

Ale jeśli ojciec jest w Niemczech no nie wiem jak wygląda sprawa sporządzenia takiego upoważnienia, zapewne trzeba się udać do notariusza... ale w Niemczech? I znowu schody...

ZIELIN5
 Wysłana - 28 sierpień 2007 18:30      [zgłoszenie naruszenia]

to dlaczego ja bez problemu, bez zadnych papierkow i takich tam zarejstrowalem auto na mame?? Ja bylem właścicielem ona wspoł.

no_fear
 Wysłana - 28 sierpień 2007 21:01      [zgłoszenie naruszenia]

Herlak nie trzeba żadnego notariusza.
Piszesz je na jakimś świstku który dostaniesz u nich + znaczek skarbowy chyba 15zł. Oczywiście podpisuje sie na tym upoważnieniu "ojciec" Nikt inny pamiętaj

Zioło - miałeś farta i tyle. Przy odbiorze dowodu rej. w wydziale komunikacji waliłeś parafki za mame? czy tylko sam sie podpisałes?

ZIELIN5
 Wysłana - 29 sierpień 2007 23:41      [zgłoszenie naruszenia]

podpisywałem się tylko ja i nie byłem jedyną osobą, która tak rejstrowała
mniejsza o to

no_fear
 Wysłana - 31 sierpień 2007 08:44      [zgłoszenie naruszenia]

nie ma mniejsza o to

podaj adres gdzie mieszkasz to przyjade i sobie wyjaśnimy pewne sprawy

ZIELIN5
 Wysłana - 5 wrzesień 2007 01:17      [zgłoszenie naruszenia]

mam sie bac??
kawe czy herbate pijesz??