Może jest wśród was ktoś kto choć otarł się o zarządzanie flotą samochodową? I wypracował jakieś patenty na dobra kontrole kosztów we flocie. Z chęcią wysłuchał bym jego rad, podyskutował.
tez sie kiedys nad tym zastanawialem... ciezko bedzie bo kazdy bedzie chcial cie w*****a zrobic. Co do paliwa to czesto stosowane sa "bony" na paliwo ale wtedy zawsze cos przepadnie ciezka sprawa
Ja się tylko otarłem o informacje, że stacje paliw BP udostępniają specjalny system dla floty. Umożliwia on kontrole kosztów, generuje raporty o stanie floty raporty itd. Wydaje się to dość ciekawe, szczególnie z punktu zarządzającego taka flotą, może trzymać rękę na pulsie.
BP to podobno jeden z lepszych systemów w tej kategorii. A słyszeliście może o GPS wykorzystywanym w zarządzaniu flotą? Zastanawiam się czy jest sens łączyć te dwie rzeczy, usługi z stylu BP i GPS. Jednym zarządzasz kosztami a drugi fizycznie pokazuje Ci gdzie jest kierowca, auto.
U mnie w firmie jest tak - każdy posiadający samochód służbowy dostał kartę paliwową (orlen , stystem flota) na tę karte można kupić paliwo (tylko 95 lub on) płyn do spryskiwaczy i myjnie. Karta przypisana jest do konkretnego numeru rejestracyjnego więc nie ma opcji na tankowanie innych aut, ponadto przy tankowaniu podaje się stan licznika. Co miesiąc przychodzi wypis dla każdego auta z kosztami, litrami i przebiegami - można oczywiście wyciągać benę z baku ale wtedy trzebaby też kłamać z przebiegami a to wyjdzie dość szybko. Nasza flota liczy około 150-200 aut także nie jest to zbyt wiele ale już przy takiej ilości można sporo kasy stracic na wałkach. Co do GPS to z kolei firma która ze mna wspolpracuje z tego korzysta - woza dokumenty wiec przy zaginieciu auta jest to bardzo wazne - dzieki temu mozna dobrze dosc szcowac przebieg auta, wiec wspomaga to na pewno kontrole przebiegu auta -po prostu nie trzeba sprawdzac, ale to nie jest najwieksza zaleta tego systemu - mozna kontrolowac pracownikow, czy sie gdzies prywatnie nie szwedaja, no i jak zginelo im auto , to na drugi dzien je znalezli, co prawda bez radia , ale coz ... uwazam ze GPS przydaje sie w firmach gdzie pracownicy robia naprawde duze trasy i wydatki na paliwo sa spore.