FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 711 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Który szybciej sie nagrzewa? diesel benz. LPG? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Który szybciej sie nagrzewa? diesel benz. LPG?"   

jacuuu2008
 Wysłana - 19 grudzień 2008 18:17        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam pytanie, który silnik nagrzeje się szybciej przy takiej pogodzie jak mamy za oknem czyli ok 0 st.C jesli bedzie pracował na wolnych obrotach czyli na postoju. Diesel, benzynowy czy zasilany gazem LPG?

pewnie odrazu wykluczycie lpg z racji tego ze najpierw musi sie nagrzac na benzynie i dopiero pozniej mozna przelaczyc na gaz...

jak myslicie?

Ygor
 Wysłana - 19 grudzień 2008 19:36      [zgłoszenie naruszenia]

benzyna, lpg bym odrzucil z wiadomych powodow , jezeli chcesz aby auto nagrzewalo sie szybciej mozesz zaslonic czesc chlodnicy przed powietrzem z przodu tak jak kiedysrobilo sie w duzych fiatach itd

Yelooon
 Wysłana - 19 grudzień 2008 20:45      [zgłoszenie naruszenia]

hmmm no to zależy czy nowe diesle czy stare. z reguły diesel nagrzewa się szybciej ponieważ jest większa temp. spalania, gdzie ciepło to idzie w sprawność i w prace silnika, a co za tym idzie mniej ciepła zużywa się na grzanie wody... dlatego w wielu współczesnych silnikach diesla dołącza sie osobne grzalki elektryczne. Więc z tym nagrzewaniem to nie do końca tak jak sobie myślimy...

pozdro

plan JDM...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 20 grudzień 2008 11:06      [zgłoszenie naruszenia]

Grzałki w nowych dieslach

Jedyne grzałki jakie montuja w nowych dieslach o ktrych mi wiadomo to do podgrzewania oleju, żeby zima nie zamarzł

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

emate
 Wysłana - 20 grudzień 2008 15:20      [zgłoszenie naruszenia]

Diesel dłużej się nagrzewa, a dlatego że jest znacznie bardziej sprawnym silnikiem od silnika benzynowego dlatego w efekcie jego pracy idą mniejsze straty ciepła, ot cała filozofia. Benzyna nagrzewa się szybciej ale też dużo szybciej się ochładza.
Jeżeli chodzi o LPG to jakby ktoś od samego startu przełączał na lpg to by się nagrzał dość szybko bo gaz ma dużo większą temp. spalania niż benzyna.

[http://www.myspace.com/ematee]

"Idziemy przez życie dobrze znanym skrótem"

Yelooon
 Wysłana - 20 grudzień 2008 15:30       [zgłoszenie naruszenia]

tak, sam sie zdziwiłem, przestudiowałem nawet kilka artykułów i rzeczywiście, myślałem że to tylko w tdi taki bajer a sie okazuje że to tak w każdym nowoczesnym dieslu. mnie także to zaciekawiło, wszystkie te ogrzewania postojowe typu webasto działają na podobnej zasadzie. wszystkie nowe diesle mają "dogrzewanie silnika", niektóre modele mają też dogrzewanie wnętrza (czyli to webasto chyba).

plan JDM...

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Który szybciej sie nagrzewa? diesel benz. LPG?

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL