| Autor |
"Kupujemy Radio" |
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Wysłana - 7 maj 2007 22:56 | zgłoś naruszenie regulaminu
Przed zakupem radia koniecznie musimy obejrzec miejsce na radio w naszym aucie. Wiekszosc samochodow posiada standardowa kieszeń na radio o rozmiarze 1 DIN ale trafiaja sie kieszeńie o wymiarach 2 DIN albo, co jest ostatnio nagminnie praktykowane przez producentow samochodow, niewymiarowe. Czasami tez producent wyposąza swoje auto w fabryczny, zazwyczaj niezbyt wysokiej jakosci, radioodbiornik. W takim przypadku pozostaja dwa wyjscia: wymontowac "fabryke" a na jego miejsce zamontowac zakupione przez nas radio (zwykle konieczny jest zakup zaslepki maskujacej) albo do fabrycznego radia podlaczyc nowe glosniki (o ile jest taka mozliwosc i koniecznosc chociaz zwykle oryginalne glosniki graja bardzo kiepsko). Po sprawdzeniu miejsca "pod radio" udajemy sie do sklepu (polecam najpierw zastanowic sie jaki model chcemy zakupic) Do wyboru mamy radio z odtwarzaczem kasetowym, radio z odtwarzaczem plyt kompaktowych, "zwykle" radio oraz radio z odtwarzaczem minidyskow. Oczywiscie modele z kompaktem lub minidyskiem kosztuja odpowiednio wiecej ale jakosc muzyki jest nieporownywalnie wyzsza. Firm sprzedajacych Car Audio jest na polskim rynku sporo ja jednak polecam radiootwarzacze nastepujacych marek: Sony, Panasonic, Alpine, Pioneer, Clarion, Kenwood, Blaupunkt, JVC. Nie bede sie wypowiadal, ktora z powyzszych marek jest najlepsza poniewaz kazdy ma swoj gust. Aby poznac walory radioodtwarzaczy należy po prostu je przetestowac (glownie odsluchac na nim swoje ulubione piosenki). Ja ponizej sprobuje wyjasnic podstawowe funkcje w jakie są obecnie wyposązane radioodtwarzacze.
SEKCJA TUNERA
RDS - system kodowanych danych przesylanych razem z sygnalem radiowym
BTM - automatyczne wyszukiwanie i zapamietywanie stacji radiowych
RADIO TEXT - umozliwia otrzymywanie roznych wiadomosci tekstowych wysylanych przez stacje radiowa (np. informacje o nadawanej audycji, tytuly piosenek, telefony do studia etc.)
EON - informacja o innych stacjach radiowych nadajacych podobny do zadanego program (czesc RDS)
PTY - mozliwosc wybierania stacji radiowej po typie nadawania informacji (czesc RDS)
Programowanie stacji (conajmniej 18) - umozliwia wygodne ich odnajdywanie
TIR - mozliwosc nagrywania informacji o ruchu drogowym
SEKCJA ODTWARZACZA KASETOWEGO
Autorevers - automatyczna zmiana kierunku przesuwu tasmy
AMS (MSS) - automatyczne wyszukiwanie kolejnego utworu
ATA - automatyczne przelaczanie sie na odbior stacji radiowych podczas przewijania
BLANK SKIP - omijanie miejsc nie nagranych
DOLBY - system redukcji szumow
Sterowanie CD/MD - mozliwosc sterowania zmieniarka plyt CD lub Minidyskow
SEKCJA ODTWARZACZA CD
CD-TEXT - pozwala na odczytywanie dodatkowych informacji umieszczonych na plycie CD
CUSTOM FILE - zbior wlasnych danych (wlasna nazwa plyty etc.)
Możliwość instalacji pod katem
Czytnik laserowy z zabezpieczeniem antywstrzasowym
CZĘŚĆ WSPÓLNA RADIOODTWARZACZA
FULL LOGIC - sterowanie "miekkie" przyciskami (jak w magnetowidzie - bez uzycia sily)
Moc wyjsciowa (min. 4 * 30 W)
2 wyjscia przedwzmacniacza - oddzielne wyjscia do podlaczenia wzmacniacza
Wyjscie do glosnika basowego - wyjscie do podlaczenia wzmacniacza dla subwoofera
Wielobarwny wyswietlacz - w tej chwili standard u wszystkich producentow
Zmiana koloru przyciskow/podswietlenia
Zdejmowany panel - w obecnej chwili najskuteczniejsze zabezpieczenie przed kradzieza
Mozliwosc wspolpracy z joystikiem, pilotem, myszka etc. - ulatwia sterowanie radioodtwarzaczem
Zlacze ISO - przydatne do latwego montazu (tzw. kostka)
Czasami montaz radioodtwarzacza wymaga zakupu przejsciowki do kabla antenowego zaleznie od typu zamontowanego radioodbiornika!!!
Zmieniony przez - serekkox w dniu 2007-05-07 22:56:58
Znawca -
 |
|
|
|
greku_806
|
|
|
|
Prosiak szalejesz
Powiedz mi jakie glosniki najlepiej by pasowaly do radia Pioneer DEH-P55BT ??
Cena tak do 300zl
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Lepiej mi powiedz jakie auto i jakie glosniki wchodza do przodu 13cm 16cm;-?
I powiedz czego oczekujesz to nowych glosnikach
 |
|
|
|
greku_806
|
|
|
|
prelude, glosniki chce do tylu- 160
no jak czego oczekuje? Zeby ladnie gralo
Zmieniony przez - greku_806 w dniu 2007-05-08 12:43:57
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
greku_806
|
|
|
|
ok, dzieki
|
|
|
QUANTO
|
|
wyobrazcie sobie ze ja mam 318 e46 i nawet nie mam w nim instalacji radiowej musze poprowadzic w calym aucie , porobic kostki i kable do glosnikow masakra
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Ja mialem to samo w swoim aucie. Podlaczalem radio puszczalem kable glosnikowe antene montowalem wygluszalem furke. Ale gra gites.
Jakby cos bylo nie jasne to pisz
Zmieniony przez - serekkox w dniu 2007-05-08 13:16:53
 |
|
|
|
QUANTO
|
|
jasne , dziekowa mam nadziej ze tez bedzie oki , a w jakim aucie tak miales ?? pytam bo to rzadkie przypadki
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
Astra F. Samochod niezwykle trudny jezeli chodzi o instalacje elektryczna. Zeby puscic kable zasilajace wzmak do kabiny musialem dziure wiercic
 |
|
|
|
greku_806
|
|
|
|
w dachu
|