| Autor |
"Mam już Radio, co jeszcze dołożyć?" |
|
|
KFD-Fan
|
|
Wysłana - 19 sierpień 2007 13:17 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam!
Moje stare radyjko właśnie wyzionęło ducha, zmuszony więc jestem do kupna nowego. Na Allegro wypatrzyłem: CLARION DB 178 MP3!4x50W!AUX-IN!
[http://www.allegro.pl/item226915497_clarion_db_178_mp3_4x50w_aux_in_gw_24_m_odss_.html]
No i przy okazji wymiany radyjka chciałbym zmienić też nagłośnienie tak żeby to wszytko do siebie ładnie pasowało. Czy może ktoś mi pomóc wybrać odpowiednie głośniki do tego radyjka? Chciałbym aby cena/jakość była zbliżona do tego CLARIONA, tzn dobra jakość za rozsądną cenę.
Zmieniony przez - KFD-Fan w dniu 2007-08-19 19:02:40
| |
|
 |
|
|
|
RE5PECT
|
|
jaki samochód? iole masz kasy? gdzie masz otwory na głosniki i jakiej średnicy... |
 |
|
|
|
KFD-Fan
|
|
|
|
|
RE5PECT
|
|
ogólnie powiem tak..
subwoofer w bagażniku i głośniki w tylnej półce.... wykluczaja sie wzajemnie czyli albo to albo to...
na TWoim miejscu... wstawił bym te jbl na przód te z drugiego linka...
czyli odseparowane...
bo te pierwsze czyli współosiowe... są duzo gorsze od odseparowanego zesrtawu...
kup do tego wzmacniacz 4 kanał... dwa kanały na przód czyli na ten zestaw jbl
a dw kanały w mostek i do suba w bagażnik...
oczywiscie juz jak sie zdecydujesz na to to podstawowym czynem to wygłuszenie drzwi...
bedizesz szczęśliwy!! |
 |
|
|
|
KFD-Fan
|
|
Zanim zauważyłem Twoją wypowiedź RE5PECT zamówiłem już:
[http://www.allegro.pl/item228942757_zestaw_jbl_gto_6507_sc_glebokosc_45mm_od_ss_.html]
czyli taki zestawik jak mi poleciłeś. Czy byłbyś łaskaw jeszcze wskazać mi konkretnie jaki wzmak mam wziąć i jakiego suba?
A co do drzwi to liczę się z tym że trzeba będzie je wygłuszyć, tylko to może zrobię trochę na około jak czasu będę miał trochę więcej. No i te głośniki z tylnej półki też planuję wypierniczyć.
A i czy da radę pociągnąć to bez wzmacniacza, nie musi być głośno tylko ma ładnie grać, bo tak patrzę że wyjdzie to sporo więcej niż te 500 zł.
Zmieniony przez - KFD-Fan w dniu 2007-08-28 22:59:48 |
 |
|
|
|
RE5PECT
|
|
|
|
|
qverk
|
|
Wysoka skuteczność tych głośników (92 db - przynajmniej tak napisane w danych) "nie wymaga dużej mocy" żeby zagrały przyzwoicie (zresztą nie należy sugerować się tak bardzo mocą przy wyborze "sprzętu" - po prostu "stereotyp").
Mając ograniczony budżet zrobił bym tak:
- głośniki "podpięte" pod radio (oczywiście w wygłuszonych drzwiach-przód),
-a reszta PLN-ów na wzmacniacz dwukanałowy (nadający się do zmostkowania lub monofoniczny) i jakiś "subofer" do bagażnika.
Jeżeli nie jesteś nadwyraz wymagający, to taka konfiguracja wydaje się być najtańsza i jednocześnie najlepsza ("odsłuchowo"); a reszta to już dłuższy temat...
Też dobrze, będzie kupić czterokanałowy wzmacniacz (jak pisał mój poprzednik) ale będzie drożej.
Najważniejsze jest to czego Ty oczekujesz; bo być może będziesz zadowolony (tylko-bez "suba") z głośników podłączonych do radia, w dobrze wygłuszonych drzwiach. Ale są różne gusta...
|
|
KFD-Fan
|
|
No na razie zostanę chyba tylko przy samym radyjku i głośnikach. Wygłuszę drzwi, zamontuję radio i głośniki i te zwrotnice i zobaczę jak to cuś będzie grało. W międzyczasie będę odkładał kaskę na wzmak i skrzynię basową. Jak będzie mi bardzo przeszkadzało to przyspieszę kupno reszty sprzętu biorąc go po prostu na raty...  |
 |
|
|
|
KFD-Fan
|
|
No kurde napaliłem się jednak na tego wzmaka i suba. I tu mam 2 pytanka:
1 - czy ten wzmacniacz: [allegro.pl/item231056156_jbl_cs60_4_przewody_gratis_kielce.html]
byłby lepszy od tego drugiego 4 kanałowego co podałeś RE5PECT? Jest też 4 - kanałowy, jest tylko o jakieś 50 zł droższy ale przesyłka z tego co widzę jest chyba darmowa.
2 - wskaż mi jakąś konkretną skrzynie basową która by pasowała do tego wszystkiego.
|
 |
|