FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 623 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Car Audio
Mam już Radio, co jeszcze dołożyć? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Mam już Radio, co jeszcze dołożyć?"   

KFD-Fan
 Wysłana - 19 sierpień 2007 13:17        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!

Moje stare radyjko właśnie wyzionęło ducha, zmuszony więc jestem do kupna nowego. Na Allegro wypatrzyłem: CLARION DB 178 MP3!4x50W!AUX-IN!
[http://www.allegro.pl/item226915497_clarion_db_178_mp3_4x50w_aux_in_gw_24_m_odss_.html]
No i przy okazji wymiany radyjka chciałbym zmienić też nagłośnienie tak żeby to wszytko do siebie ładnie pasowało. Czy może ktoś mi pomóc wybrać odpowiednie głośniki do tego radyjka? Chciałbym aby cena/jakość była zbliżona do tego CLARIONA, tzn dobra jakość za rozsądną cenę.

Zmieniony przez - KFD-Fan w dniu 2007-08-19 19:02:40

RE5PECT
 Wysłana - 24 sierpień 2007 16:21      [zgłoszenie naruszenia]

jaki samochód? iole masz kasy? gdzie masz otwory na głosniki i jakiej średnicy...

KFD-Fan
 Wysłana - 24 sierpień 2007 23:13      [zgłoszenie naruszenia]

Samochodzik taki jak w profilu, czyli Toyota Starlet. Kasy mogę wyłożyć jeszcze jakieś no powiedzmy 500 zł, no może trochę więcej. Otwory na głośniki mam tylko w tylnej półce ale wiem że to lipa.

Zastanawiałem się nad czymś takim:
[http://www.allegro.pl/item225150419_jbl_gto6527_gto6527s_potegabassu_kuriergratis.html]
lub:
[http://www.allegro.pl/item225150812_jbl_gto6507c_gto6507sc_potegabassu_kuriergratis.html]

No i do tego może jakąś skrzynie basową dorzucić?

Dobrze by grało to razem? Czy potrzebny byłby do tego jakiś wzmacniacz?

Zmieniony przez - KFD-Fan w dniu 2007-08-25 08:46:26

RE5PECT
 Wysłana - 28 sierpień 2007 22:14      [zgłoszenie naruszenia]

ogólnie powiem tak..
subwoofer w bagażniku i głośniki w tylnej półce.... wykluczaja sie wzajemnie czyli albo to albo to...

na TWoim miejscu... wstawił bym te jbl na przód te z drugiego linka...
czyli odseparowane...
bo te pierwsze czyli współosiowe... są duzo gorsze od odseparowanego zesrtawu...

kup do tego wzmacniacz 4 kanał... dwa kanały na przód czyli na ten zestaw jbl
a dw kanały w mostek i do suba w bagażnik...

oczywiscie juz jak sie zdecydujesz na to to podstawowym czynem to wygłuszenie drzwi...

bedizesz szczęśliwy!!

KFD-Fan
 Wysłana - 28 sierpień 2007 22:50      [zgłoszenie naruszenia]

Zanim zauważyłem Twoją wypowiedź RE5PECT zamówiłem już:
[http://www.allegro.pl/item228942757_zestaw_jbl_gto_6507_sc_glebokosc_45mm_od_ss_.html]
czyli taki zestawik jak mi poleciłeś. Czy byłbyś łaskaw jeszcze wskazać mi konkretnie jaki wzmak mam wziąć i jakiego suba?

A co do drzwi to liczę się z tym że trzeba będzie je wygłuszyć, tylko to może zrobię trochę na około jak czasu będę miał trochę więcej. No i te głośniki z tylnej półki też planuję wypierniczyć.

A i czy da radę pociągnąć to bez wzmacniacza, nie musi być głośno tylko ma ładnie grać, bo tak patrzę że wyjdzie to sporo więcej niż te 500 zł.

Zmieniony przez - KFD-Fan w dniu 2007-08-28 22:59:48

RE5PECT
 Wysłana - 28 sierpień 2007 23:15      [zgłoszenie naruszenia]

powiem tak...
mimo ze Twoje radi clarion ma 4x50 watt to jest moc maxymalna czyli poproostu tak zwany marketing..

zwykłe radio samochodowe najwiecej mocy nominalnej czyli RMS moze miec 17 watt
a te głosniki które kupiłeś mają 60 wat rms a 180 maxymalnej

takze wiesz.... bedizesz miał wykorzystanej mocy i jakosci tych głosników ok 25%

wiesz nie musisz odrazu kupowac wzmacniacza 4 kanał i suba...
ale np. wzmacniacz 2 kanałowy
i zasilic i ograniczyc sie tylko i wyłącznie do rpzednich głosników... ale jesili wygłuszyc drzwi to napewno ebdziesz mile zaskoczony i zadowolony!

poprostu wiesz kupujac wzmak 4 kanałowy jest do bardziej przyszłosciowe... bo z czasem dozbierałbys kase i kupiłbys suba...

taki wzmak byłby ok

[allegro.pl/item228345892_wzmacniacz_car_audio_axton_c_500_x4.html]

a ten to juz wprost idealny... z tym ze to nówka..

[allegro.pl/item228188001_carpower_hpb_604_gratis_kielce.html]
ale warto to kupic bo do tego wzmaka dostaniesz komplet kabli dzieki którym podłaczysz wzmak
[allegro.pl/item228188001_carpower_hpb_604_gratis_kielce.html]

albo dwukanał...
[allegro.pl/item226469217_carpower_hpb_602_przew_gratis_sklep_kielce.html]

qverk
 Wysłana - 29 sierpień 2007 14:17      [zgłoszenie naruszenia]

Wysoka skuteczność tych głośników (92 db - przynajmniej tak napisane w danych) "nie wymaga dużej mocy" żeby zagrały przyzwoicie (zresztą nie należy sugerować się tak bardzo mocą przy wyborze "sprzętu" - po prostu "stereotyp").

Mając ograniczony budżet zrobił bym tak:

- głośniki "podpięte" pod radio (oczywiście w wygłuszonych drzwiach-przód),

-a reszta PLN-ów na wzmacniacz dwukanałowy (nadający się do zmostkowania lub monofoniczny) i jakiś "subofer" do bagażnika.

Jeżeli nie jesteś nadwyraz wymagający, to taka konfiguracja wydaje się być najtańsza i jednocześnie najlepsza ("odsłuchowo"); a reszta to już dłuższy temat...

Też dobrze, będzie kupić czterokanałowy wzmacniacz (jak pisał mój poprzednik) ale będzie drożej.

Najważniejsze jest to czego Ty oczekujesz; bo być może będziesz zadowolony (tylko-bez "suba") z głośników podłączonych do radia, w dobrze wygłuszonych drzwiach. Ale są różne gusta...

Modernizacja stanowiska do oceny stanu przekładni tramwaju 105N na potrzeby diagnostyki wibroakustycznej

KFD-Fan
 Wysłana - 29 sierpień 2007 15:47      [zgłoszenie naruszenia]

No na razie zostanę chyba tylko przy samym radyjku i głośnikach. Wygłuszę drzwi, zamontuję radio i głośniki i te zwrotnice i zobaczę jak to cuś będzie grało. W międzyczasie będę odkładał kaskę na wzmak i skrzynię basową. Jak będzie mi bardzo przeszkadzało to przyspieszę kupno reszty sprzętu biorąc go po prostu na raty...

KFD-Fan
 Wysłana - 30 sierpień 2007 21:44       [zgłoszenie naruszenia]

No kurde napaliłem się jednak na tego wzmaka i suba. I tu mam 2 pytanka:

1 - czy ten wzmacniacz: [allegro.pl/item231056156_jbl_cs60_4_przewody_gratis_kielce.html]
byłby lepszy od tego drugiego 4 kanałowego co podałeś RE5PECT? Jest też 4 - kanałowy, jest tylko o jakieś 50 zł droższy ale przesyłka z tego co widzę jest chyba darmowa.

2 - wskaż mi jakąś konkretną skrzynie basową która by pasowała do tego wszystkiego.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Mam już Radio, co jeszcze dołożyć?

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL