| Autor |
"Max. przebieg dla HDi" |
|
|
vodicque
|
|
Wysłana - 21 czerwiec 2007 21:07 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, mierzę się właśnie do kupna swojego pierwszego w zyciu samochodu, raczej rodzice się mierzą, zdecydowałem sie na silnik HDi i raczej xsarę, znalazłem nawet fajną ofertę tylko przeraża mnie przebieg. Samochód ma zrobionych 220tys. km i boję się ze jesst to za dużo i silnik będzie słabszy i bardziej podatny na uszkodzenia. Samochód pochodzi z francji więc jako tako był serwisowany, choć to nie to co w niemczech. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi kolegów, nigdy nie mieliśmy diesla i nie wiem czy po takim przebiegu jest on coś wart.
| |
|
 |
|
|
|
tome1
|
|
Czy jest on coś wart to nie wiem - trzeba chyba samemu ocenić stan. Kupiłem Peugeota 406 2.0 HDI 110KM z przebiegiem 258tys km (przez przypadek - samochód był kupowany na odległość i kwestia przebiegu zostala przeoczona ;) Lecz jak się okazuje samochód z takim przebiegiem jest wporządku, dobrze przyspiesza (jak na diesla i 1500kg :) ogolnie elegancki samochod - ja nie mam nawet wytartej kierownicy ani pedalow, silnik ladnie pracuje wiec chyba przebieg nie jest jakis zabojczy. |
 |
|
|
|
vodicque
|
|
Właśnie o coś takiego mi chodziło, samochód jest przerysowany więc myślę że nie był zaniedbywany przed sprzedażą bo nikt się pewnie takiego przetarcia nie spodziewał. Jeżeli tak, to sprawdzę go i jeżeli będzie ok to mocno sie zastanowię. Dzięki za odpowiedź. |
 |
|
|
|
tome1
|
|
Jak kupisz tzn. jesli kupisz to podziel sie wrazeniami ;P |
 |
|
|
|
vodicque
|
|
Spoko macie moją gwarancję. |
 |
|
|
|
Danielloo
|
|
ten HDI daje rade. Jak bylo dbane o turbine to do 300 tys dobijesz, bez grzebania w silniku. Lej dobry olej i wymieniaj w pore. Gorzej z reszta auta przy tym przebiegu. zawiecha, wszelkie gumy itp do wymiany.
|
|
vodicque
|
|
Tego sie spodziewam, naturalnie wszystkie mat. eksploatacyjne idą do wymiany, oleje paski, amorki sie zobaczy. O taką odpowiedź mi chodziło, autko ma posłużyć mi na dojazd na studia przez roka albo 2 max. potem będę szukał czegoś nowszego o ile sie uda, wiec samochód ma zrobić 30tys. km i sie nie psuć.
|
 |
|
|
|
tome1
|
|
Ja uzywam HDi dokladnie do tego samego - dojazd na uczelnie i takie tam jazdy dodatkowe :) rocznie niecale 15tys km. Amortyzatory wymienilem przednie ale tylne tez by sie przydalo, tuleje wahaczy do wymiany, tlumik koncowy, i u mnie bylo kolo pasowe... mysle ze 30 tys zrobi bez problemu :) |
 |
|
|
|
vodicque
|
|
A co masz jeśli można wiedzieć? I jak się sprawuje ogólnie ten silnik, bo to jest wersja 90konna i boje sie że słabe to troche. |
 |
|
|
|
tome1
|
|
Jezeli to do mnie to pisalem wyzej :) Peugeot 406 99r przed liftingiem, 2.0 HDI 110KM sedan. Lepsze jest wersja 110KM - podobno oszczedniejsza odrobine nawet ale 90KM hmmm Xara moze byc troche lzejsza od 406 wiec powinno dac sie jezdzic :) Ludzie maja 90KM w 406 i chwala wiec spoko da rade silnik.
tutaj pare zdjec:
[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dfd92bb2764e9ec6.html]
[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3846f9a079ee5eb5.html]
[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f632409b1687b829.html]
Mialem napisac jak sie silnik sprawuje : silnik to najmocniejsza strona tego samochodu. Trzeba uwazac na koło pasowe (po prostu wymieniac jak przyjdzie czas :) i podobno na paliwo. Silnik u mnie mimo przebiegu pracuje ładnie, równo lepiej niz w Passacie TDI. Z reszta samochodu tak rozowo juz nie jest ale da sie to przezyc
Zmieniony przez - tome1 w dniu 2007-06-23 08:07:24 |
 |
|
|
|
vodicque
|
|
No niestety fura tragedia, zamiast płynu chłodzącego kisiel, więc dalej nawet nie sprawdzałem, trudno się mówi i szuka dalej, chyba jednak padnie na TDi w tej cenie można znaleźć z książką serwisową więc pewniejszy. |
 |
|