FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 958 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Mazda3 vs Mazda 323F Sportive vs Toyota Corolla E12 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Mazda3 vs Mazda 323F Sportive vs Toyota Corolla E12"   

UX
 Wysłana - 19 lipiec 2010 18:08        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!
Już kiedyś pisałem w sprawie auta, teraz jestem 1,5 miesiąca od zakupu, prawie pewien tego co chcę wybrać. Wybór zagęściłem do dwóch marek i trzech modeli, które są w tytule.

Do wydania mam 25 tysięcy. Zasięgałem już opinii na forum Mazdy i forum Toyoty i póki co szala przechyla się na stronę Mazdy 323F Sportive. Czy warto ją kupować? Ktoś jeździ takim modelem?

Mazda 3
Gdybym miał więcej pieniędzy to bym kupił właśnie ten model w wersji 1.6 benzyna. Dobre wyposażenie nawet w standardzie, ładne wykończone wnętrze, samochód z charakterem. Prowadzi się (podobno, bo nie miałem okazji jeździć) bardzo dobrze nawet bez ESP, trzyma się jezdni jak powinien. Niska awaryjność i dostępność części zamiennych. No ale za 25 tysięcy mogę dostać albo okazje, albo szrota 7 razy zawijanego na drzewie. Mazdy 3 zaczynają się niestety powyżej 24 tysięcy, więc prawie przy limicie tego co chcę wydać.

Toyota Corolla E12

Zakup tylko wersji 1.6 benzyna. Co tu dużo gadać, znam ten samochód najlepiej z całej trójki, bo rodzice takowy mają i jeździłem nim przez parę tysięcy km. Zaczynają się od 20k konkretne modele, więc do 25 tysięcy coś znajdę na bank. Z wyglądu taka sobie, ale wykończenie wnętrza IMO nie takie fajne jak w 3. Z racji łańcucha rozrządu nie trzeba na dzień dobry kupować paska.

Mazda 323F Sportive
Myślę o modelu z 2002/2003 roku, na pewno po liftingu. Silnik 2.0 też benzyna. Na forum Toyoty i Mazdy zachwalali, że to jest stara technologia, użytkowniki podobnych nie narzekali na wadliwość. Dostać dobry model ciężko, bo jeżeli faktycznie jest zadbany może kosztować do 20k. Nie wiem jednak jak w takich samochodach z bezpieczeństwem, czy wtedy stosowano podobne rozwiązania do ochrony pasażerów co dzisiaj?

Zaznaczam też, że 25 tysiecy to MAX kwoty jaką mogę wydać i wliczam w to już opłaty, rejestrację, wymiany płynów i pasków (w przypadku Mazd)

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 2 sierpień 2010 14:55      [zgłoszenie naruszenia]

Troche późno zauwazyłem ten temat , ale ja bym z tego towarzystwa wybrał mazdę ale 6, silnik 1,8 badź 2,0 benzyna. Szóstki z tymi motorkami sa na szmych szczytach rankingów niezawodności.

Ostatnio sam szukalem takiej, ale z racji sentymentu jak i tego, ze nic nie było sensownego "pod reka" nie stałem sie posiadaczem

Natomiast za 323F Sportive juz wyglada archaicznie, ogólnie ta generacja trójek to jakies mazdowskie benkarty piorąc przeszłość jak i dzisiejsze "trójki"

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2010-08-02 14:58:37

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

UX
 Wysłana - 2 sierpień 2010 15:53      [zgłoszenie naruszenia]

Yyyyy 6 do 25k?
Ja już podjąłem raczej decyzję - 323F v1,6 lub 2.0. Zaoszczędzę z 8-10k, a dostanę całkiem, całkiem autko. Dla mnie auto nie ma wyglądać, a działać. Możne nawet mieć na dachu lufe od czołgu, jeżeli dzięki temu przejedzie 300k km bez awarii

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 2 sierpień 2010 17:59      [zgłoszenie naruszenia]

UX
 Wysłana - 2 sierpień 2010 19:24      [zgłoszenie naruszenia]

Możliwe, że przeoczyłeś fragment mojego postu, więc postaram się jeszcze raz zaznaczyć o co mi chodzi

"Zaznaczam też, że 25 tysiecy to MAX kwoty jaką mogę wydać i wliczam w to już opłaty, rejestrację, wymiany płynów i pasków (w przypadku Mazd)"

W związku z powyższym 15 sekundowe szukanie może okazać się niewystarczające...

Pierwszy link - 25,900zł > 25000zł
Drugi link - 25,900zł > 25000zł
Trzeci link - 24,900zł < 25000zł, a opłaty?
Czwarty link - Ok, cena 23,800 po negocjacji jest do łyknięcia, ale Mazda6 jest lepsza od 3, kosztuje więcej od 3 i takie "okazje" są podejrzane nawet bez dzwonienia. 6 z takim przebiegiem, rocznikiem i ogólnym stanem kosztują 30 tysięcy, nawet na forach mazdy ostrzegają przed tanimi okazjami. 3 i 6 jest w cenie, o ile 3 można w skromnej wersji bez alusów dostać do 25 tysięcy, o tyle 6 to duża szansa na szrota odwijanego 3 razy z drzewa.

Dziękuję za poradę, ale mam wrażenie że oferuje mi się coś czego nie chcę. Pytanie w temacie zadałem chyba dość jasno. Zastanawiam się nad trzema autami dwóch marek. Czytałem o nich sporo i miałem okazję pojeździć. Spodziewałem się opinii innych osób, żeby potwierdzić własne spostrzeżenia, a nie pytać się czy dobrze wybrałem. 6 tak przy okazji jest dla mnie za duża. Jestem singlem, nie planuję zmiany tego faktu przez przynajmniej dwa lata, więc nie chcę takiej dużej i paliwożernej krowy.

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 2 sierpień 2010 22:13      [zgłoszenie naruszenia]

Masz i taniej:
[http://www.moto.allegro.pl/item1168367692_mazda_6_2_0_benzyna_stan_perfekt_bezwypadkowy.html]
[otomoto.pl/mazda-6-bosse-dvd-xenon-zobacz-C14331965.html]
[otomoto.pl/mazda-6-C14473882.html]

Jak tam chcesz, ja Tobie napisałem co ja bym brał za 25K.
Co do spalania 1,8 spali od 1,6 max 1litr więcej, a 2,0 od 1,6 max 1,5litra.

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2010-08-02 22:17:33

UX
 Wysłana - 2 sierpień 2010 23:06      [zgłoszenie naruszenia]

Ja nie wierze w takie ceny aut tej klasy. Nie chodzi o to, że mi 6 poza wielkością nie odpowiada, ale o to co się z nią działa w trakcie użytkowania. Sorry, ale ten drugi link to w ogóle przegięcie. Zobacz jakie to auto ma wyposażenie, jaką moc, a gościu daje cenę 21500 zł i na końcu dopisuje, że do drobnej negocjacji. Przecież dużo gorsze auta kosztują znacznie więcej.

Swego czasu dzwoniłem i łapałem się na takie ogłoszenia, ale jak zacząłem zadawać pytania to nagle nie było super różowo, a jak znajomy mechanik od ojca przejmował słuchawkę to w ogóle kończyło się na tym, że nie wiadomo skąd to auto jest. Dochodziło nawet do takich komicznych sytuacji, że auto miało być lekko uszkodzone, a gość nawet nie wiedział co konkretnie się stało (lekkie wgięcie blachy).

Do takich okazji zniechęciła mnie też historia, jaka przytrafiła się mojemu kuzynowi. Otóż kupił okazyjnie 2 letnie auto. Pojechał do ASO, badanie i mierzenie grubości powłoki niczego nie wykazały. Wszystko w normie. Auto czasami dziwnie reagowało na drodze, ale wina była zrzucana na drogi, do czasu kiedy sam nie miał wypadku i okazało się, że samochód był zmontowany z dwóch innych. Od tego momentu badanie w ASO to dla mnie zwiększenie wiarygodności, a nie wyznacznik faktycznego stanu auta.

Dzięki serdeczne za te linki, bo wiem że się starasz i doceniam to, serio. Podoba mi się 6 i pewnie ją kupię, ale nie szybciej jak za kilka lat. Zbyt długo odkładałem te pieniądze i wyrzekałem się różnych przyjemności by teraz kupić omyłkowo szrota. Dlatego wolę kupić najdroższą Mazdę 323F, niż najtańszą Mazdę 6.

Ja tylko chcę poznać opinię o tym aucie...

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 3 sierpień 2010 00:02      [zgłoszenie naruszenia]

Ja szukałem w podobnej kasie auta dobre pół roku temu, kupiłem vectrę C gdzie kolo cenił na allegro 26900 a poszła za 23500. Teraz na rynku aut używanych nie jest wesoło i można sporo zbić.

UX
 Wysłana - 3 sierpień 2010 00:34      [zgłoszenie naruszenia]

A czym warto się kierować, jakie argumenty podawać żeby zbić cenę? Ile powinno wynosić takie minimum obniżki?

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 3 sierpień 2010 07:08      [zgłoszenie naruszenia]

Czepiać sie kazdego szczegółu, ryski, obtarcia itd. oraz nawijac po ile to nie chodzą takie auta w internecie a na koniec, jak juz cene zbiłeś dosyc solidnie, że w sumie to szukasz za taką i taką kwote auta, i jesli troche jeszcze zejdzie to bierzesz i tyle.

UX
 Wysłana - 3 sierpień 2010 09:55      [zgłoszenie naruszenia]

Heh, zawsze mam obawy że trafię na zatwardziałego sprzedawce co mi opuści cenę jak na używane klocki hamulcowe...

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Mazda3 vs Mazda 323F Sportive vs Toyota Corolla E12

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL