FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 555 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Mini..? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Mini..?"   

orchid666
 Wysłana - 1 październik 2008 15:59        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,

Jako, że jestem tutaj nowa może grzecznie powiem, że jeśli powieliłam istniejący już temat, to przepraszam :)

A teraz przejdę do rzeczy.. otóż poszukuję samochodu, tak to ok. 30 000 PLN. Jako, że mam dość "ciężką nogę" i wielką frajdę sprawia mi jazda samochodem poszukuję czegoś, co będzie w stanie temu wszystkiemu sprostać. Od razu powiem, że samochody typu Golf, Astra, Corsa, Yaris, Corolla mnie nie interesują - wieje nudą. Moje obecne typy to (kolejność przypadkowa):

Mini Cooper / Mini Cooper S
Honda Civic
Citroen C4 coupe
Audi A3
BMW 3 coupe

.. może macie jakieś inne propozycje? Zależy mi na czymś nie schodzącym poniżej 2000 roku i w dobrym stanie. Obawiam się, że ciężko będzie znaleźć BMW czy Audi nie zajeżdżone i z rozsądnym przebiegiem - że o "składakach" nie wspomnę..

Wbrew swoim przypuszczeniom Mini bardzo mi się podoba, nawet nie jest takim "babskim" samochodem. Czy to dobry wybór? Naczytałam się opinii w samych superlatywach - że świetne właściwości jezdne, że dobre silniki (i ten fajny pomruk w Cooperze S) - no i jakby nie patrzeć, to BMW.

.. I ostatnie pytanie - kupić w kraju (czyli i tak sprowadzony) czy wyczaić coś poza jego granicami i zaryzykować? Opłaca się..?

Uf, się rozpisałam. Z góry dziękuję za wszelkie rady!

Ygor
 Wysłana - 3 październik 2008 11:57      [zgłoszenie naruszenia]

Hmmm z tego co wymienilas to nie liczac c4 ktorej w ogole nie znam o zadnym nie moge powiedziec zlego slowa (na ile wiem o kazdym z nich po trochu). Takze tutaj wybor bedzie polegal chyba glownie na :
* upodobaniu do ktoregos z tych aut - z wymienionych odrzucilbym tylko mini ze wzgledu na koszmarne zegary - nie moglbym na nie patrzec, na coopera s w tej cenie nie ma za bardzo co liczyc.

* osiagow jakie cie interesuja - bmw jako jedyne ze stawki ma naped na tyl , i w E46 sa dosc mocne silniki - od 2.0 ~145 KM aż do 330 które ma sporo ponad 200 (bodajże 240 ) - o m3 nie wspominam bo to juz inna liga. W civicu z moca sporo mniej bo 1,6 sport to jedynie 115 KM w coupe (wg mnie brzydkie) znajdziesz 1,7 125 KM no a w type-r 200 - niestety poza limitem cenowym - wg mnie jednak sport pomimo nie najwyzszych osiagaw ma plusa w postaci zadziornej stylistyki audi a3 - szukałbym silnika 1,8t 150 KM i to najlepiej w wersji quattro - to auto z kolei ma bardzo fajny srodek (przynajmniej mi sie osobiscie podoba) ale gdybym bral audi to tylko a6 - wiem ze to inna klasa ale jak widze 14 lub a3 to zawsze wydaje mi sie ze to biedniejszy kuzyn a6 mini to znowu 1,6 i 125 KM (chyba)

* kosztu eksploatacji i awaryjnosc - tutaj wszystkie marki ktore wymienilas (poza cytryna) maja bardzo dobra opinie jezeli chodzi o bezawaryjnosc i bardzo zla jezeli chodzi o koszty eksploatacji - tak naprawde to czy bedziesz dokladac do auat czy nie zalezy glownie od egzemplarza - ani Honda ani BMW , Audi czy Mini nie powinny sie sypac o ile sa dobrze utrzymywane

Tak wiec wg mnie wybor miedzy tymi autami jest czysto subiektywny. osobiscie wybralbym ... chyba zaden z nich - najblizej mi do BMW ale ta marka mnie przeraza powodzenia

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 3 październik 2008 13:55      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.moto.allegro.pl/item442580216_new_beetle_1_8t_2000r.html]

Taka alternatywa dla mini, turbodoładowane 1,8 ładnie ciągnie Do 30K spokojnie coś mozna kupić tylko cięzko znaleźć ale mini też do najpopularniejszych nie nalezy

[http://www.moto.allegro.pl/item445036817_audi_tt_125tys_km_1_8t_quatro_ful_opcja_idealny.html]

I jeszcze lepsza alternatywa osobiscie brał bym TT , ale jak bym miał kase w reku kupił bym sobie Vectre C

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2008-10-03 14:03:39

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

MikeNSR
 Wysłana - 3 październik 2008 17:59      [zgłoszenie naruszenia]

golf wieje nuda???a civic, audi a3, albo bmw 3 coupe juz nie???????hehehehehehe
no ale polecam z tego co wymienilas Mini!!fajne autko, malo awaryjne i w polsce dosc niespotykane i takie akurat dla kobietki!!!wiec bedziesz sie wyrozniac a o to chyba chodzi!!

emate
 Wysłana - 4 październik 2008 12:23      [zgłoszenie naruszenia]

Za BMW postawił bym znak zapytania ze względu na tylni napęd zimą,chyba że jeździłaś już samochodami o takim napędzie.
O ile latem nie ma różnicy, zima można zrobić niekontrolowanego bączka.

Mini jest OK, jara w sumie tyle beny co 1,8T w Audi.

Właściwie skłaniałbym się ku A3 1,8T quatrro S-line, wydaje mi się że miałabyś wielką frajdę ujeżdżając ten wóz ;)

[http://www.myspace.com/ematee]

"Idziemy przez życie dobrze znanym skrótem"

orchid666
 Wysłana - 6 październik 2008 07:29      [zgłoszenie naruszenia]

MikeNSR, tak, Golf wieje dla mnie nudą - a nie może? Zdecydowanie bardziej odpowiada mi stylistyka (bo na to kobieta zazwyczaj zwraca uwagę) A3 czy BMW 3 coupe.

emate, nie jeździłam samochodem z tylnym napędem dlatego nieco się tego obawiam i nie wiem czy początek zimy to jest dobry moment na naukę jazdy takim samochodem.

dziękuję wszystkim za rady, w weekend siedziałam w takim Mini z 2003 roku i wnętrze mnie niestety odepchnęło. chyba muszę szukać innych typów, może Seat Ibiza.. Cupra bądź nie

orchid666
 Wysłana - 6 październik 2008 07:34      [zgłoszenie naruszenia]

Ygor, z tej czwórki skłaniam się chyba powoli ku Hondzie Civic - co prawda nie bardzo podoba mi się linia nadwozia, ale sport już wygląda ciekawiej. BMW / Audi - chyba nie ma sensu, bo ciężko byłoby mi trafić na dobry egzemplarz a nie chcę zajeżdżonego grata. no cóż, szukam dalej ;)

.. a New Beetle mi się nie podoba - takie babskie autko do spokojnej jazdy ;)
Audi TT - chyba też mi nie odpowiada, już wolałabym Toyotę Celicę..

Ygor
 Wysłana - 6 październik 2008 12:50      [zgłoszenie naruszenia]

co do zajezdzonych samochodow - takie same cfaniaki moga jezdzic civiciem audi bmw czy golfem - kiedys w zimie widzialem jak koles wsiadl do 350z rano na mrozie i od razu poszedl do odcinki - az sie serce kraje - takze nie ma reguly co za auto - czesto wyglad zewnetrzny moze sporo powiedziec o tym jak auto bylo traktowane - poza tym trzeba sie dobrze przyjrzec stanowi auta calosciowo. co do celici mialem okazje jezdzic jedna 98 rok silnik 1,8 - nie wiem ile to mialo mocy ale auto robi wrazenie wielkiego , ociezalego i ten silnik w ogole nie daje sobie rady - co prawda byla zagazowana , ale jezeli tak samo jest ze zdrowymi to stanowczo odradzam. zastanów się może jeszcze nad pierwszym leonem - wg mnie autko z pazurem , ale na cupre w tej cenie to nie masz co liczyc

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 6 październik 2008 13:14      [zgłoszenie naruszenia]

No leon to trochę sztywniejszy golf 4, dopiero cupra czy FR mozna mówić o jakichś sportowych nastawach, były tez jakieś wersje sport które też dawały ale w miejszym stopniu.

Brata kumpel ma i zapyerdalacz jest dobry:
[http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6227503]

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2008-10-08 07:40:26

orchid666
 Wysłana - 8 październik 2008 07:41      [zgłoszenie naruszenia]

Leon nie podoba mi się z zewnątrz, więc niestety odpada ;) Zbyt szybko mi się znudzi samochód, który mi się nie podoba.
Myślałam jeszcze o Hyundai'u Coupe - podoba mi się, ma szyby bez ramek (haha, mi się to naprawdę podoba), ale nie jestem przekonana do tej marki i nie wiem co o niej sądzić.

To może zadam inne pytanie.... bardziej popularne tutaj ;) jakie auto do 30 tys.? Pożądane cechy: możliwie najwyższa niezawodność, dynamika, fajna linia nadwozia (tak, wiem, dla każdego to co innego znaczy), najlepiej coś w miarę młodego, no i nie coś aż tak pospolitego jak Golf.. jakieś typy inne od tych, które podałam?

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 8 październik 2008 08:00      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.moto.allegro.pl/item452447969_subaru_impreza_gt_218_km.html]

Szyby bez ramek, z zewnątrz i wewnątrz brzydki jak noc ale prowadzenie nigdy się nie znudzi natomiast awaryjność rózna.

Myślałeś może nad alfą 147

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Mini..?

Strony: 1 2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL