Jako, że jestem tutaj nowa może grzecznie powiem, że jeśli powieliłam istniejący już temat, to przepraszam :)
A teraz przejdę do rzeczy.. otóż poszukuję samochodu, tak to ok. 30 000 PLN. Jako, że mam dość "ciężką nogę" i wielką frajdę sprawia mi jazda samochodem poszukuję czegoś, co będzie w stanie temu wszystkiemu sprostać. Od razu powiem, że samochody typu Golf, Astra, Corsa, Yaris, Corolla mnie nie interesują - wieje nudą. Moje obecne typy to (kolejność przypadkowa):
Mini Cooper / Mini Cooper S
Honda Civic
Citroen C4 coupe
Audi A3
BMW 3 coupe
.. może macie jakieś inne propozycje? Zależy mi na czymś nie schodzącym poniżej 2000 roku i w dobrym stanie. Obawiam się, że ciężko będzie znaleźć BMW czy Audi nie zajeżdżone i z rozsądnym przebiegiem - że o "składakach" nie wspomnę..
Wbrew swoim przypuszczeniom Mini bardzo mi się podoba, nawet nie jest takim "babskim" samochodem. Czy to dobry wybór? Naczytałam się opinii w samych superlatywach - że świetne właściwości jezdne, że dobre silniki (i ten fajny pomruk w Cooperze S) - no i jakby nie patrzeć, to BMW.
.. I ostatnie pytanie - kupić w kraju (czyli i tak sprowadzony) czy wyczaić coś poza jego granicami i zaryzykować? Opłaca się..?
Uf, się rozpisałam. Z góry dziękuję za wszelkie rady!
Hmmm z tego co wymienilas to nie liczac c4 ktorej w ogole nie znam o zadnym nie moge powiedziec zlego slowa (na ile wiem o kazdym z nich po trochu). Takze tutaj wybor bedzie polegal chyba glownie na :
* upodobaniu do ktoregos z tych aut - z wymienionych odrzucilbym tylko mini ze wzgledu na koszmarne zegary - nie moglbym na nie patrzec, na coopera s w tej cenie nie ma za bardzo co liczyc.
* osiagow jakie cie interesuja - bmw jako jedyne ze stawki ma naped na tyl , i w E46 sa dosc mocne silniki - od 2.0 ~145 KM aż do 330 które ma sporo ponad 200 (bodajże 240 ) - o m3 nie wspominam bo to juz inna liga. W civicu z moca sporo mniej bo 1,6 sport to jedynie 115 KM w coupe (wg mnie brzydkie) znajdziesz 1,7 125 KM no a w type-r 200 - niestety poza limitem cenowym - wg mnie jednak sport pomimo nie najwyzszych osiagaw ma plusa w postaci zadziornej stylistyki audi a3 - szukałbym silnika 1,8t 150 KM i to najlepiej w wersji quattro - to auto z kolei ma bardzo fajny srodek (przynajmniej mi sie osobiscie podoba) ale gdybym bral audi to tylko a6 - wiem ze to inna klasa ale jak widze 14 lub a3 to zawsze wydaje mi sie ze to biedniejszy kuzyn a6 mini to znowu 1,6 i 125 KM (chyba)
* kosztu eksploatacji i awaryjnosc - tutaj wszystkie marki ktore wymienilas (poza cytryna) maja bardzo dobra opinie jezeli chodzi o bezawaryjnosc i bardzo zla jezeli chodzi o koszty eksploatacji - tak naprawde to czy bedziesz dokladac do auat czy nie zalezy glownie od egzemplarza - ani Honda ani BMW , Audi czy Mini nie powinny sie sypac o ile sa dobrze utrzymywane
Tak wiec wg mnie wybor miedzy tymi autami jest czysto subiektywny. osobiscie wybralbym ... chyba zaden z nich - najblizej mi do BMW ale ta marka mnie przeraza powodzenia
Taka alternatywa dla mini, turbodoładowane 1,8 ładnie ciągnie Do 30K spokojnie coś mozna kupić tylko cięzko znaleźć ale mini też do najpopularniejszych nie nalezy
golf wieje nuda???a civic, audi a3, albo bmw 3 coupe juz nie???????hehehehehehe
no ale polecam z tego co wymienilas Mini!!fajne autko, malo awaryjne i w polsce dosc niespotykane i takie akurat dla kobietki!!!wiec bedziesz sie wyrozniac a o to chyba chodzi!!
Za BMW postawił bym znak zapytania ze względu na tylni napęd zimą,chyba że jeździłaś już samochodami o takim napędzie.
O ile latem nie ma różnicy, zima można zrobić niekontrolowanego bączka.
Mini jest OK, jara w sumie tyle beny co 1,8T w Audi.
Właściwie skłaniałbym się ku A3 1,8T quatrro S-line, wydaje mi się że miałabyś wielką frajdę ujeżdżając ten wóz ;)
dziękuję wszystkim za rady, w weekend siedziałam w takim Mini z 2003 roku i wnętrze mnie niestety odepchnęło. chyba muszę szukać innych typów, może Seat Ibiza.. Cupra bądź nie
Ygor, z tej czwórki skłaniam się chyba powoli ku Hondzie Civic - co prawda nie bardzo podoba mi się linia nadwozia, ale sport już wygląda ciekawiej. BMW / Audi - chyba nie ma sensu, bo ciężko byłoby mi trafić na dobry egzemplarz a nie chcę zajeżdżonego grata. no cóż, szukam dalej ;)
.. a New Beetle mi się nie podoba - takie babskie autko do spokojnej jazdy ;)
Audi TT - chyba też mi nie odpowiada, już wolałabym Toyotę Celicę..
co do zajezdzonych samochodow - takie same cfaniaki moga jezdzic civiciem audi bmw czy golfem - kiedys w zimie widzialem jak koles wsiadl do 350z rano na mrozie i od razu poszedl do odcinki - az sie serce kraje - takze nie ma reguly co za auto - czesto wyglad zewnetrzny moze sporo powiedziec o tym jak auto bylo traktowane - poza tym trzeba sie dobrze przyjrzec stanowi auta calosciowo. co do celici mialem okazje jezdzic jedna 98 rok silnik 1,8 - nie wiem ile to mialo mocy ale auto robi wrazenie wielkiego , ociezalego i ten silnik w ogole nie daje sobie rady - co prawda byla zagazowana , ale jezeli tak samo jest ze zdrowymi to stanowczo odradzam. zastanów się może jeszcze nad pierwszym leonem - wg mnie autko z pazurem , ale na cupre w tej cenie to nie masz co liczyc
No leon to trochę sztywniejszy golf 4, dopiero cupra czy FR mozna mówić o jakichś sportowych nastawach, były tez jakieś wersje sport które też dawały ale w miejszym stopniu.
Leon nie podoba mi się z zewnątrz, więc niestety odpada ;) Zbyt szybko mi się znudzi samochód, który mi się nie podoba.
Myślałam jeszcze o Hyundai'u Coupe - podoba mi się, ma szyby bez ramek (haha, mi się to naprawdę podoba), ale nie jestem przekonana do tej marki i nie wiem co o niej sądzić.
To może zadam inne pytanie.... bardziej popularne tutaj ;) jakie auto do 30 tys.? Pożądane cechy: możliwie najwyższa niezawodność, dynamika, fajna linia nadwozia (tak, wiem, dla każdego to co innego znaczy), najlepiej coś w miarę młodego, no i nie coś aż tak pospolitego jak Golf.. jakieś typy inne od tych, które podałam?