FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 1368 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Motocykle
Moto do 3500-4000zł cz.2 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Moto do 3500-4000zł cz.2"   

CSGamer
 Wysłana - 14 lipiec 2007 13:21        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam

Ja również podzielam pasję jaką są motocykle. W przyszłym roku (dokładniej od lutego) zacznę robić prawo jazdy kat.A(A1 mi się nie opłaca na pół roku teraz robić). I tu pierwszy dylemat: Jakie moto kupić na początek za tą kwotę podaną w temacie. Doświadczenie podstawowe z jednośladami mam(jeżdżę póki co na Ogarze200 wiem wstyd...)i nie chcę pakować się w mocne motocykle,max 50-60koni.

Co do rodzaju preferowałbym raczej coś z gatunku cruiser/enduro/naked(nie lubie typowych szlifierek,a mam zamiłowanie do turystyki). Przede wszystkim dwusuw odpada(wiecie jak to z nimi jest ).Chciałbym też coś chłodzonego cieczą(może być powietrzak z chłodnicą oleju) gdyż zwyczajnych powietrzaków też mam dosyć. Myślałem nad Hyosungiem tego typu jak ten: [http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M458936] ale zapewne w takiej cenie nie znajdę 250 ani pewnie nawet 125. Myślałem też nad Suzuki GS500, Yamaha Virago250 lub jakimś enduro typu Suzuki DR125-350.

Czy w tej kwocie znajdę coś godnego polecenia ?

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 15 lipiec 2007 14:36      [zgłoszenie naruszenia]

w motocykle o pojemnosciach do 125ccm to nie warto sie pakowac w 4suwy
Dobrym wyjsciem jest Suzuki GS500, nie jest specjalnie mocna

Live to Ride
Ride to Live ©®

VidaL
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 15 lipiec 2007 19:16      [zgłoszenie naruszenia]

Zdecydowanie GS 500 lub GPZ 500.

Ostatno gadałem też z kolesiem, który sobie ściągnął z niemiec Diversion'a za 500 euro i podobno w bardzo dobrym stanie.

Jak dobrze poszukasz, to może najdziesz jakiś przywzowity egzemplarz w tej cenie. A takich wynalazków jak Hyosung to nie polecam, chociaż od biedy ta akurat jeszcze firma jest do przyjęcia.

PS jazda na ogarze 200 wcale nie powinna Cię zwstydzać. Większość zaczynała od takich sprzętów

CSGamer
 Wysłana - 15 lipiec 2007 20:21      [zgłoszenie naruszenia]

No, niby nie powinna ale jednak wstyd mi jeździć po mieście takim sprzętem, pół biedy jakbym mieszkał na wsi.
Zainteresowała mnie bardzo opcja jaką jest Kawasaki GPZ. Czy możesz mi opowiedzieć coś więcej o tym sprzęcie ? W niektórych modelach widziałem coś jakby chłodnicę, czy była montowana w tych modelach ? Ogólnie jak z awaryjnością, spalaniem i eksploatacją tego motocykla. Nie stać mnie(a raczej mojej rodziny) na utrzymanie drogiego motocykla więc chciałbym coś co raczej się nie psuje.
Mam tez pewne obawy co do panowania nad takim moto. Wolałbym żeby moment obrotowy był raczej liniowy bo boje się że taki motocykl będzie strasznie nerwowo na gaz reagował.

Wiem że się rozpisuję zabardzo ale poprostu jestem świeżym adeptem motocyklizmu z głową pełną obaw(jak sądze niesłusznych w większości)i szukam jak najwięcej informacji i porad jak wejść w "dorosły" motocyklizm.

Z góry dziękuje za pomoc

greku_806
Doctor RR
 Wysłana - 15 lipiec 2007 20:36      [zgłoszenie naruszenia]

gpz to ta sama polka co gs, motocykle bardzo dobre, milo sie je prowadzi, jezdzilem trocha na gs i nie narzekam.
Nie obawiaj sie o moment obrotowy, jezeli nie bedziesz odkrecal manetki do konca tak jak w ogarze to bedziesz zyl .

Live to Ride
Ride to Live ©®

VidaL
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 15 lipiec 2007 22:21      [zgłoszenie naruszenia]

Więc, tak.

GPZ to jest dobry sprzęt. W sumie w modelu po 94 roku nie ma się do czego przyczepić, przynajmniej od strony technicznej. Oczywiście jeśli był serwisowany i dbany, to nie będziesz mieć z nim żadnych problemów. 200 km/h poleci, ale jednocześnie nie jest też taki mocny, żebyś od razu się zabił. Chociaż wiadomo, że wszystko zależy od Ciebie i tego, czy jeździsz z głową. Nad stylistyką nie ma sie co rozwodzić. Nie jest to nowy motocyl, ale według mnie nadal może się podobać i ma tą przewagę nad GS'em, że ma owiewki, które bądź, co bądź ułatwiają podróżowanie.

Przy ewentualnym kupnie zwróć uwagę też na silnik, bo GPZ'ty miały delikatne wałki rozrządku, dźwigienki zaworowe i niedbałość mogła doprowadzić też do wybicia gniaz zaworowych, no ale generalnie do takich zniszczeń można doprowadzić w każdym moto.

CSGamer
 Wysłana - 15 lipiec 2007 22:46      [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuje wam za pomoc (może to dziwne ale uwierz Greku jak ktoś chce to może nawet w takim złomiku odkręcić czego mój znajomy doświadczył ale nieważne ). Skoncentruję się na poszukiwaniu GS500 i tejże GPZ(opcjonalnie jakiegoś cruisera/choppera ale raczej w tej cenie to niewielki wybór). Tylko ciekawi mnie jeszcze jak jest z tą chłodnicą w GPZ bo to byłby wielki plus dla tego motocykla.

VidaL
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 16 lipiec 2007 00:38      [zgłoszenie naruszenia]

GPZ jest chłodzony cieczą

MAJSTER16
 Wysłana - 30 lipiec 2007 22:58       [zgłoszenie naruszenia]

GPZ jak mowilem wielokrotnie to spoko moto- chlodzone ciecza i kopniecie jak na zaledwie 60 KM tez jest nie male....

ogolnie moto w przystepnych pieniadzach i niestraszace wygladem a i sam ostprzet nie zajezdza starzyzna

Kawałsuki

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Moto do 3500-4000zł cz.2

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL