Witam.
Wiem że już sporo podobnych tematów jest w internecie, ale ja mam kilka bardziej indywidualnych pytań, jeśli możecie to prosiłbym o doradzenie :)
Zastanawiam się nad kupnem motocykla, najchętniej około 500 - 600 pojemności, jak widzicie nie mam na ten cel zbyt wygórowanej sumy, widziałem kilka interesujących mnie modeli dostępnych w tej kwocie, chciałbym wydać tak do 4000 zł, ponieważ zapewne musiałbym go potem oddać do poprawek, tzn. wymiany jakichś części, a czytałem że może to wynieść około 1000 zł, nie znam się na tym :P
Wiem że moje oczekiwania są może zbyt wygórowane jak na budżet jaki posiadam, ale jeśli ktoś ma jakieś rady, będę wdzięczny :)
Jeśli możecie, podpowiedzcie czy któryś z tych motorów które wymieniłem, jest godny uwagi.
Jakie są ich zalety oraz wady i może zaproponujecie coś innego :)
Niestety jedyne doświadczenie jakie mam to to że miałem ładnych kilka lat temu motorynkę Rometa, a teraz od pół roku mam Bartona Fightera 50, ale za słaby jest, jechałem też MZ 125, ale chciałbym mieć coś mocniejszego, co pojechałoby jakieś 160 km/h, żeby można było przewieźć pasażera, no i chciałbym co jakiś czas przejechać nim jakieś 500 km, no i oczywiście żeby ładnie wyglądał :P
A jeśli chodzi o stronę techniczną, to nie mam zbyt dużej wiedzy.
Co to znaczy "przedwojenne" ??
Czy nie ma zbyt dużych szans na znalezienie dobrej sztuki w tej cenie ??
Czytałem że Hondy CBR 600 są dość dobre i mogę powiedzieć że nawet ładne są, chociaż nie wszystkie :)
w tej cenie będziesz miał dość stary motor - co oznacza spory przebieg, długą eksploatacje i zwiększone ryzyko że jest po szlifach, parkingówkach, przewrotkach i wszelkiego rodzaju wypadkach
znając nieco rynek motocykli uzywanych w polsce - bez kogoś kto się na tym zna przy kupnie to zwiększasz szansę na sprowadzany złom spawany na kolanie u wieśka i malowany u mietka w garażu
jeśli nie znasz się na tym od str. technicznej to też wydasz na naprawy, części kolejną kasę
oczywiście może ci się trafić fajna sztuka, dobrze utrzymana i z sensownym przebiegiem, ale trzeba będzie mocno poszukać
trzymam kciuki za rozwój przygody z moto
właściwie to już myślałem o tym kto może ze mną obejrzeć wybrane przeze mnie sztuki, no i w tym temacie mam chyba szczęście bo mam dwóch kumpli, jeden miał już kilka motorów, każdy z nich przerabiał, miał MZ 125, przerobił ją jakoś tak że ramę zmniejszył, coś tam narobił z zawieszeniem czy co tam jest i taki Cross mu wyszedł :P taki pasjonat :) oraz drugi znajomy, pracuje w zakładzie blacharskim, malują samochody itd. również motorami się interesuje, a najważniejsze że zna się na blacharce, spawaniu, szpachlu itd. także na pewno by mógł pomóc :D
Tak że w sprawach technicznych będę miał pomoc.
A motory które podałem na początku, czy według was jest szansa na znalezienie modeli w dobrym stanie mieszczących się w cenie którą podałem ??
może zaproponuje ktoś jakieś podobne motorki, które można by znaleźć niedrogo, jak pisałem nie znam się na tym jeszcze, może jest coś bardziej wartego uwagi niż to co sam wybrałem ??
Motor chciałbym kupić w marcu, albo na początku kwietnia, może uda mi się zwiększyć trochę sumę do 5000 zł, ale nie wiem jak to będzie.
Dzięki za zainteresowanie :)
najtaniej kupuje się używki jesienią, po sezonie
marzec/kwiecień to zwiększona podaż ale też mała szansa na zejście z ceny
co do modeli - ja akurat mogę właśnie cbr polecać, ale w tej cenie co podajesz to będzie b. stary model
z tego co wypisałeś szukaj skoro ci się podobaja
1993 rok, trochę nowsze od Hondy...
A mogę dowiedzieć się czegoś na temat kosztów eksploatacji ??
tzn. czytałem gdzieś że przygotowanie do sezonu może kosztować nawet 2000 zł, trochę drogo :/
Na temat Hondy czytałem już sporo pochlebnych opinii :)
A jak jest z Suzuki ?? czy jest to awaryjny motor ??
no mnie w tym roku lekko licząc przygotowanie do sezonu bedzie kosztowalo kolo 3
ale to wymiana czesci
normalnie to filtry i olej
natomiast w moto sie sporo rzeczy szybciej zuzywa
chocby opony - sa drozsze od samoch. a zmienia sie je czesciej
szczególnie tylna, cholera....
A motocykl który kupię chciałbym używać jeden, maksymalnie 2 lata, potem może coś nowszego bym kupił, ale to przyszłość :)
A czy waszym zdaniem kupowanie motocykla z początku lat 90 lub końca 80 ( chodzi mi o Hondę, lub wspomniane Suzuki ) jest dobrym posunięciem, zakładając że motocykl byłby w dobrym stanie ? jakich usterek mógłbym się spodziewać ??
Szczerze powiedziawszy to myślę trochę o tym, czy nie stanie się tak że po zakupie starszego motocykla czyli np Suzuki z 93 roku, nie będzie się on nagminnie psuł po prostu ze starości ? zakładając oczywiście że będzie dobrze utrzymany.
Bo w końcu kilka lat robi swoje, tak mi się przynajmniej wydaje.