| Autor |
"NITROMETAN 99.5 % ile ??" |
|
|
VinsSFD
|
|
Wysłana - 17 czerwiec 2009 10:52 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam
mam dostęp do 99,5 % nitrometanulu
i zastanawiam się czy mogę go wlać do samochodu
i w jakich proporcjach
czy ktoś próbował czegoś takiego ??
albo ma dokładne info na ten temat ( internet,znajomi )
i jeszcze powiedzcie jak wiecie czy mocno to
dobija silnik
Zmieniony przez - VinsSFD w dniu 2009-06-17 16:10:18
Zmieniony przez - VinsSFD w dniu 2009-06-17 21:58:00
| |
|
 |
|
|
|
Neo3
|
|
imo nitrometan za suchy do takich konstrukcji.. w jakis tam proporcjach moze jeszcze byc ok ale czysty odpada poza tym bez zmiany zaplonu/kompresji chyba bedzie to bez sensu
|
|
VinsSFD
|
|
gdzieś sie natknąłem ,że mieszają to z olejem recynowym
ale żadnych konkretów  |
 |
|
|
|
Neo3
|
|
ale jakich ty konkretow szukasz? skoro nikt tego nie uzywa w taki domowy sposob w normalnych konstrukcjach typu silnik spalinowy w samochodzie
|
|
grzesiu75
|
|
Siemka kumpel leje czysty nitrometan do Audi A6, ale nie jest to dolewanie do paliwka, a zupełnie drugi zbiornik, kompresja i inne zabawki. Gdyby ktos byl zainteresowany zapraszam na priv to dam kontakt do kolegi
A czysty nitrometan mozna dostac tutaj [http://www.gimmik.pl/nitrometan-9995-5l-p-535.html]
Pozdro
|
|
|
karp83
|
|
Nie jestem ekspertem w sprawie nitrometanu, ale przypuszczam ze trzeba bylo by odprezyc silnik, na pewno dobrze by bylo zeby w cylindrze znalazlo sie wiecej mieszanki (wiecej tlenu = wieksza ilosc paliwa mozliwa do spalenia), trzeba by to wystroic na konkretny stosunek nitrometan/paliwo. Ja osobiscie bym sie w cos takiego nie bawil, ale pewnie mozna by bylo cos z tego wyciagnac. Na pewno bym tego od tak do paliwa nie dolewal, nitrometan obnizy temperature zaplonu mieszanki(temp zaplonu nitromeatanu 35 celsjusza), wiec pojawi sie spalanie stukowe i to juz przy niewielkich dolewkach. Dragstery na tym jezdza, tylko ze one maja kute cale bebechy i sa do tego paliwa przystosowane, w modelarstwie tez sie stosuje (mieszanki min. wlasnie z olejem rycynowym stad pewnie gdzies znalazles). Ogolnie proponuje olac temat bo koszty takiej zabawy robionej porzadnie, beda naprawde duze ( chcesz wiecej mocy lepiej to wydac na tradycyjny tuning), a takie dolewanie na oko (bo szwagier sasiada dolewa itp) to zwykla glupota i nikt powazny za to odpowiedzialnosci nie wezmie... |
 |
|
|
|
don_yogi
|
|
znany jest przypadek jak po zalaniu v powera panewka powidziala papa wiec z nitrometanem bym nie ryzykowal  |
 |
|
|
|
Taxon
|
|
Stary, odpuść sobie, zanim tłok przebije głowicę, maskę i zestrzeli jakiś przelatujący samolot ;)
Nitrometan może stanowić paliwo tylko i wyłącznie w specjalnie stworzonych do tego silnikach i nawet te silniki wytrzymują kilkanaście sekund pracy (patrz:Dragstery). O tym, aby zwykły silnik wytrzymał kilka minut pracy na tym paliwie, nawet nie ma mowy. |
 |
|