| Autor |
"Nabijanie klimatyzacji" |
|
|
Thomy
|
|
Wysłana - 15 maj 2007 22:46 | zgłoś naruszenie regulaminu
Zastanawia mnie po co się nabija klimatyzację w autach?
Zmieniony przez - Thomy w dniu 2007-05-15 22:47:01
| |
|
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Klime się nabija, żeby uzupełnic czynnik chłodzacy. Z czasem układ się rozszczelnia i freon ucieka, trzeba więc uzupełnić czynnik chłodzący, bo jeslio jest go za mało, czujnik ciśnienia nie załączy sprężarki.
|
|
bartus_
|
|
podobno przyjmuje się, że ze sprawnej klimy może ubywać do ok 15% czynnika rocznie.
|
|
Thomy
|
|
A dlaczego układ się rozszczelnia przecież lodówki pracują po naście lat i się nie nabija ich |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
Ale lodówka nie jeździ, nie podlega ciagłym wibracją, szapnięciom, warunkom atmosferycznym i konstrukcja tez jest inna. Z regóły jakies ******ły popuszczają i freon spitala.
|
|
Perfid
|
|
Witam. NIe wiedziałem gdzie zadać to pytanie więc postanowiłem je zamieścić tutaj: czy zna ktoś jakiś warsztacik w Warszawie gdzie nabijają klimę? Mam Pontiaca Grand Prix '91 z klimą a nie wiem za bardzo gdzie się zgłosić i ile może to kosztować:(
Z góry dzięki za pomoc |
 |
|
|
|
Termitek
|
|
miejsc jest pełno a nabicie to koszt ok 200zl |
 |
|
|
|
Ygor
|
|
z tego co wiem to czynnik chłodzący od razu smaruje też sprężarkę - także zbyt duży ubytek powoduje jej głośniejszą pracę, a także szybsze zućycie. 200 pln to samo nabicie czy też oczyszczenie , odgrzybienie ? bo też mnie to niedługo czeka... przy okazji jak włączam klimę to na mocniejszy wiatrak to taki smrodek kurzu wylatuje z nawiewów - zrobią mi to od razy czy przedmuchać nawiewy kompresorem ? od razu uprzedzam pytanie - z tego co wiem moje auto nie ma filtra kabinowego ... |
 |
|
|
|
Thomy
|
|
Ja mam pytanie mianowicie: Na czym polega regulacja temperatury klimy
Zmieniony przez - Thomy w dniu 2007-06-12 23:42:34 |
 |
|
|
|
ziemon
|
|
to ja sie podpinam
jak ktos moglby mi wytlumaczyc jak funkcjonuje sprzeglo klimatyzacji i co powoduje ze nie zalacza ono klimy prawidlowo?
w serwisie mnie chyba w [cenzura] robia a nie lubie jak sie mie robi w [cenzura]
|
|
Thomy
|
|
Sprzegło jest elektromagnetycznie sprzegane |
 |
|