Witam wszystkich! Otóż moj problem. Mam zamiar nagłosnic mazde 626 hatchback. znaczne od tego jakiej muzyki słucham jest to dance, techno, troche hip hop.. uwielbiam bass :):) chyba mnie rozumiecie.Lubie czysty dziwek bez zadnych pierdzen i tego typu szumach.cały zestaw chce zbudwac od podstaw. Moja propozycja wyglada nastepujaco:
Jednostka sterująca: Pioneer DEH-6000UB koszt mniej wiecej 590 zł
Głośniki przód(odseparowane): System Hertz DSK 165 koszt koło 250 zł
Wzmacniacz: Magnat RX 44 4-kanałowy koszt 460zł
Suboofer: JBL GTO1204BP Jesli chodzi o sub to tylko w zabudowie band-pass :) (głeboki bass) cena 560 zł
dochodza do tego dystanse na przód i tył bo orginalny rozmiar to 5x7" , z tyłu chce zamontowac jakies głosniki niskotonowe(kickbass) ktore podłączone beda do radia pozostałe głosniki do wzmacniacza :)... I tak własnie mam wątpliwośc co do wzmacniacza czy "pociągnie" tą skrzynie basową..?? i pytanie czy starczą kable zasilajace wzmacnacz o przekroju 20 mm2 czy wieksze dla pewnosci i jaki bezpiecznik??
Jesli ktos w tej cenie ma inne propopzycje prosze je napisac. bede bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi i uwagi..
Z góry dziekuje:)
Źle kombinujesz. Zestaw przedni + sub wystarczy. Nie potrzeba głośników w tylnych drzwiach a tym bardziej na półce.
Radio wykombinowałeś dobre. Zestaw przedni - wiele osób w tym ja nie wytrzymuje słuchania ich przez dłuższy czas ze względu na za***iście ostra górę. Proponowałbym na początek zabawy Helix Dark blue 62 lub u-dimension el-6.
Oczywiście najpierw musisz odpowiednio przygotować drzwi. Bez tego nie ma sensu zmieniać głośników. Poczytaj w necie o wygłuszeniu drzwi. Jest tez wiele foto relacji
Wzmacniacz tez słaby wybrałeś. Jeżeli w grę wchodzą używki to podaj kwotę a znajdę coś wartego uwagi. Jest fajny na allegro u-dimension RM V41.
Co do suba. Tez można wybrać coś lepszego niż JBL. Rzadko która obudowa band-pass zagra Ci w szybkim bicie. Lepiej zwykła zamknięta. Pomijając fakt ze wykonanie obudowy band-pass jest bardzo trudne a dla osoby bez doświadczenia wręcz niewykonalne to jeszcze niewiele subów jest przystosowanych do grania w tego typu obudowie.
Kable 20 powinny starczyć w zupełności
Podsumowując:
1. Radio OK.
2. Wygłuszyć drzwi.
3. Kwota na wzmak i suba i czy mogą być one używane
Daje SOG'a za poprawnie założony temat co jest tutaj rzadkością
Tak wiec suboowef do 600 zł i raczej nie chciał bym uzywanych chyba ze naprawde natrafiłą by sie okazja na dobra sztuke.wzmacniacz zas chciałbym podpasowac pod suba wiec nie wiem mysle ze fo 500 zł. moze i żle mysle i dlatego prosze o takie uwagi jak twoje . za co bardzo dziekuje!! A jesli nie zamontował bym gwizdków z systemu hertza tez grały by tak wysoko?? chciałbym zeby dzwiek był czysty.. :)A jeszcze co do suba to wiem ze ta obudowa nie pociagnie szybkiego basu.. Ale za to bass bedzie bardzo głeboki co bardzo uwielbiam..:) Cały ten zestw nie bedzie juz w przyszłosci modernizowany wiec chciałbym zeby sprzet był w miare mozliwosci długo grajacy wiem ze to nie jest takie proste za te pieniądze ale...haha
Do tego niestety musisz wydać dodatkowe 200zł na obudowę Chyba ze masz trochę zdolności manualnych to sam zrobisz Ja moge najwyżej policzyć objętość jaka jest zalecana i strojenie
Wzmacniacz :
Jak dozbierasz trosze i kupisz ten to nie będziesz żałować. Możesz w necie poczytać trochę na jego temat
[http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,18,184&kid=184&pid=1005]