FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 594 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Problemy z samochodem
Nie chce odpalic czyzby akumulator?? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Nie chce odpalic czyzby akumulator??"   

marekk1
 Wysłana - 18 czerwiec 2009 20:33        | zgłoś naruszenie regulaminu

Wczoraj chciałem się wybrać do pracy ale sie nie wybrałem bo samochód mi nie odpalił nie wiem czemu normalnie wcześniej funkcjonował i po nocy raptem nie chce odpalić próbowałem go odpalić ale moc słabła z sekundy na sekundę jak myślicie co to może być? Akumuloator? Woda w akumulatorze? Płyn w chłodnicy(nie wiem co to ma wspólnego ale przeczytalem na innym forum)?

smuk
 Wysłana - 18 czerwiec 2009 21:01      [zgłoszenie naruszenia]

Rozrusznik kręci chociaż ?
Kontrolki świecą ? Spróbuj odpalić pożyczając prąd z innego samochodu, jak odpali to aku do wymiany, albo masz gdzieś zwarcie/zostawiłeś włączone światła/radio i aku padło przez noc

marekk1
 Wysłana - 18 czerwiec 2009 21:11      [zgłoszenie naruszenia]

no wlasnie próbowalem odpalic od innego ale tylko przez chwile bo kolega nie mial czasu wiec zostawil mi kable i zaraz ide potrzymac go na dluzej od innego kolegi kontrolki się świeca rozrusznik kreci... ale jak to mozliwe ze padl w jedna noc? NIGDY nie bylo problemu nawet w zime! Nie nie zostawiłem go na światłach (tez tak myślałem) chyba ze samo radio się włączyło.. bo wylancza się automatycznie...podejrzewam ze cos nie tak jest z alternatorrem...

smuk
 Wysłana - 18 czerwiec 2009 21:17      [zgłoszenie naruszenia]

Potrafisz posługiwać się miernikiem ??
Jeśli tak, to wepnij amperomierz prądu stałego ustawiony na maksymalny zakres pomiędzy dodatnią klemę akumulatora a przewód który się do niego podłącza, i sprawdź wskazania, jesli nic nie wskaże to zmniejszaj zakres. Oczywiście robisz to po uprzednim wyłączeniu wszystkich odbiorników, czyli radia świateł silnika itp itd. I żeby nie utracić ustawień radia najpierw wepnij amperomierz, a dopiero później odepnij przewód z akumulatora.
Podaj wskazanie amperomierza.

marekk1
 Wysłana - 18 czerwiec 2009 22:18      [zgłoszenie naruszenia]

nie mam takiej możliwości... kolega mnie podpial na dluzej ale nic z tego wszystko dziala oprócz silnika krecic kreci tylko nie chce odpalic... ma ktos jakies pomysly?

smuk
 Wysłana - 18 czerwiec 2009 22:27      [zgłoszenie naruszenia]

Co to za fura? Ja zacząłbym od sprawdzenia przewodów zapłonowych i świec

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 19 czerwiec 2009 08:40      [zgłoszenie naruszenia]

Sprawdź bezpieczniki, głownie ten od pompy paliwa na początek

Z tego co zrozumiełem, to nie problem z aku i ogólnie z prądem tylko z silnikiem bo nie chce odpalić tak

Jak bezpieczniki całe to posłucjaj czy pompa paliwa chodzi, jest gdzieś z tyłu w bagażniku albo po tylnim siedzeniem.
Jak cyka, trzeba obadać i skrę kable i swiece pewnie sa wporzo ale sprawdź iskrę bo prawdopodobne, że może być cewka zwalona

Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2009-06-19 08:44:28

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

marekk1
 Wysłana - 19 czerwiec 2009 19:08      [zgłoszenie naruszenia]

Bezpieczniki okej sprawdziłem pompę i nie słychać jej( ta pod siedzeniem?? Btw to jest ta która popycha paliwo bo jest jeszcze druga przy rozrządzie??
Czyli to pompa w 100%?

Zmieniony przez - marekk1 w dniu 2009-06-19 20:05:37

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 21 czerwiec 2009 14:01      [zgłoszenie naruszenia]

Ta przy rozrzadzie to jest pompa wodna
Ta pod siedzeniem, pompuje paliwo z baku jeśli jej nie słychać po załączniu zapłonu to wyglada na to że się zesrała, trzeba by ją wyjąc podłączyc na krótko pod prad i zobaczyć czy chodzi jak nie to wymiana/regeneracja

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

marekk1
 Wysłana - 24 czerwiec 2009 20:38       [zgłoszenie naruszenia]

jednak działa a napięcie jest 7 voltów.. czyli co to może byc?
bo ****a już mi ręce opadają...

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Nie chce odpalic czyzby akumulator??

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL