Podam na swoim przykładzie,jako ostrzeżenie dla innych.
Parę lat temu jechałem centrum Krakowa,w pewnym momencie gość wyjechał FIATEM UNO z podporządkownej ulicy zajeżdżając mi drogę.Ledwo wychamowałem.Zatrąbiłem na typa,a wtedy ujrzałem paluch w górze w wymownym geście fuck....i gnojek gwałtownie zachamował kilka razy pod rząd.Poniosło mnie i przy pierwszej okazji ,wyprzedziłem go.Zajechałem mu drogę gwałtownie hamując,a kiedy się obydwaj zatrzymaliśmy...Wrzuciłem wsteczny i booooooom.....Jeżdziłem wtedy dość NISSAN TERANNO II ,a zatem uderzenie na mnie nie zrobiło wrażenia.Niestety mój hak holowniczy zdrowo odkształcił UNO.Ja na nic nie zwracając uwagi,poprostu odjechałem.Było to w sobotę koło południa w centrum Krakowa.Już w poniedziałek rano,zadzwonił domowy telefon i usłyszłem głos policjantki z Wydziału Ruchu Drogowego.Pani poinformowała mnie że byłem sprawcą zdarzenia i jest na to świadek.Ciekawostką było że sam poszkodowany nie zapamiętał moich numerów,tylko emeryt z okna na parterze kamienicy.
Oczywiście zostałem ukarany mandatem bodajże 200zł i 4 punkty.
Lecz to nie koniec historii,ponieważ teraz zaczęło się z PZU.Na początku dostałem pismo że w związku z oddaleniem się z miejsca wypadku,na podstawie artykułu ...zarządzenia Ministerstwa Transportu.Muszę ponieśc całkowity koszty naprawy FIATA UNO.Mało tego i tak z mojego OC zostanie potrącona zniżka ,za bezszkodową jazdę.
Finał był taki że nie podałem nigdy PZU numeru mojego ubezpieczenia oraz nazwy ubezpieczyciela.Policja podała im tylko informację że miałem ubezpieczenie OC.
Niestety musiałem zapłacić ze swojej kieszeni prawie 1000zł właścicielowi UNO,oczywiście za pośrednictwem PZU bo tam był ubezpieczony.Gdybym nie odjechał to skończyłoby się na mandacie i punktach,a szkoda poszłaby z mojego OC.
Strach pomyśleć gdyby poszkodowany jechał MERCEDESEM S KLASSE :'-(
NIE WARTO ODJEŻDŻAĆ Z MIEJSCA KOLIZJI.
W przypadku gdyby były ofiary lub uszkodzenie ciała,napewno nie obyłoby się bez sprawy w sądzie.
Zmieniony przez - W Z O R EK w dniu 2007-06-05 17:47:56
|