| Autor |
"Olej Opel Astra 1.4" |
|
|
tos
|
|
Wysłana - 31 sierpień 2008 17:01 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam pytanie nie wiem na jaki olej zmienić przy samochodzie. W tamty roku jak kupiłem samochód to zmieniałem olej na półsyntetyka ponieważ taki był wlany. A teraz nie wiem czy też na półsyntetyka czy na mineralny? Dzieki z góry za odpowiedzi
| |
|
 |
|
|
|
serekkox
|
|
PZAA
|
|
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
Neo3
|
|
Ali.. ile tobie vectra bierze?
z ciekawosci pytam bo znajomy ma vectre i mowil ze na 20 tys dolal 4L a mechanior mu powiedzial ze to w vectrach norma
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
|
|
|
Neo3
|
|
nie pamietam jaki dokladnie ale na pewno benzyne, 1,8 najprawdopodobniej, i powaznie 4 l dolewal na 20 tys km a auto nie zostawia siwej chmury za soba na zimnym po zapaleniu lekko zadymi (ale tak jak wiekszosc aut)
Dla mnie to tez jest dziwne ale kumpel twierdzi ze na jakims forum vectry czytal ze sporo osob tak ma.
|
|
Ygor
|
|
co 20 tys wymienia olej ? u mnie tez jest pobor ok 2,5 L na 10 000 i tez nie dymi - niestety pierscienie juz troche zuzyte ale bog sam raczy wiedziec ile to auto natrzaskalo kilometrow ... |
 |
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz
|
|
eee, nie możliwe żeby norma dla silnika 1,8 16V był ubytek 2l na 10tysi. ja tam miałem w astrze nomen omet 1,4, brała lepiej niż 4l na 20tyś. tez siwej chmury nie zostawiała ale olej spierniczał wszedzie spod klawiatury jak i tez do cylindrów gdzie był spalany, swiece po wykreceniu były całe czarne.
To może Twojemu kumplowi uszczelką ucieka, albo spod klawiatury albo spod głowicy? Niech wykręci sobie swiece najwyzej i zobaczy jak wygladają
Zmieniony przez - AliBabus w dniu 2008-09-01 14:28:43
|
|
Neo3
|
|
takie rzeczy jak wymiana oleju filtrow rozrzad swiece przeowdy itp zrobil zaraz po zakupie i od tamtej pory chyba raz olej wymienial i w miedzyczasie dolewal.
Raczej to przez pierscienie bedzie bo zadnych wyciekow nie ma. A samochod ogolnie ma przejechane nieco ponad 110kkm (o ile dobrze pamietam)
|
|
Ygor
|
|
|
|
|
AliBabus
|
|
Dupowoziarz