| Autor |
"Olej - sogi" |
|
|
Agresja
|
|
Wysłana - 16 październik 2007 23:55 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Mam mazde 626 rocznik 94 2.0 benzyna, przebieg ok. 220tys.
Chciałbym sie dowiedziec jaki najlepiej uzywac olej, były własciciel doradzil mi 10w40 syntetyk. Jakie jest wasze zdanie ?
| |
|
 |
|
|
|
KFD-Fan
|
|
Ja tam mam Toyotę Starletke z 92r z silnikiem 1.0 i przebiegiem ok 170 tys km i śmigam na półsyntetyku Castrol Magnatec 10W-40 i jestem zadowolony. Słyszałem opinię że syntetyki najlepiej nadają się do nowych wyżyłowanych silników i nie za bardzo zaleca się je stosować do silników starszych i z dużymi przebiegami. Poczekaj na opinie innych forumowiczów, ale myślę że rozsądnym kompromisem byłby właśnie półsyntetyk.
A i jak gościu polecał Ci ten olej, to czysty syntetyk powinien mieć chyba oznaczenie 5W-40?
Zobacz jeszcze tu:
[http://www.ew2.lubesinfo.com/frameset.asp?sid=203&bid=70&sc=1203&langid=12]
Zmieniony przez - KFD-Fan w dniu 2007-10-17 08:01:55 |
 |
|
|
|
Agresja
|
|
Gosciu powiedział mi zebyl lał ten co napisalem.
Czasem z rury przy pierwszym odpalaniu poleci mi biały dym, ale przez chwile potem przestaje. Czy moze to byc spowodowane złym doborem oleju ? |
 |
|
|
|
greku_806
|
|
|
|
nie wydaje mi sie, przeciez to nie sa silniki dwusuwowe
|
|
|
KFD-Fan
|
|
Jak jest zimno to u mnie też zaraz po odpaleniu z rury leci biały dym
Wydaje mi się że wszystko gra poza oznaczeniem oleju:
10W-40 to półsyntetyk, a olej syntetyczny to 5W-40, no chyba że to ja jestem w błędzie to niech ktoś wiarygodny mnie poprawi...
Zalej tego syntetyka, ale jak będziesz miał jakieś przecieki to lej półsyntetyka...
Hrrr, mnie też świerzbi żeby następnym razem zalać czystego syntetyka, ale trochu się boję...
Zmieniony przez - KFD-Fan w dniu 2007-10-18 22:19:49 |
 |
|
|
|
Bin Laden
|
|
psuja zawodowiec
|
|
Olej syntetyczny ma dużo mniejsze czasteczki od oleju mineralnego i stąd częste "pocenie się" uszczelniaczy w samochodach. Oczywiście jak uszczelniacz cieknie to zmienia się uszczelniacz a nie olej
Jest też wiele atomowych opowieści o zatartych silnikach po nalaniu syntetyka itp. Tego raczej się nie obawiaj ale pełny syntetyk twojemu silnikowi nie jest potrzebny a 1/2synthe będzie lux.
Do twojego samochodu lałbym półsyntetyka 10W40. Najlepiej najtańszego (GM na Alledrogo lub LOTOS) - ważne aby wymieniać co 10tys.km s nie co 15 lub 20. Po 6tyś i tak każdy lej to w zasadzie zupa dlatego ci burżuazyjni amerykanie wymieniają olej co 3000mil (5000km). Mało tego gdy samochód jeździ w mieście lub na dystansach mniejszych jak 20km to zalecają wymianę co 1500mil lub 3miesiące w zależności co wyjdzie pierwsze.
Generalnie możesz nalać najtańszego Selektola ale zmieniaj go co 3000km a silnik będziesz miał w lepszym stanie niż ktoś kto leje Mobil1 i zmienia co 20000km.
W okresie zimowym możesz nalać oleju 5W30, 5W40 - też polecam Genuine GM (najtańszy) - ułatwi to rozruch zimnego silnika a na wiosnę przejdź na 10W40. |
 |
|