FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 517 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Opony zimowe 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Opony zimowe"   

Banan
 Wysłana - 4 listopad 2009 19:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

cześć,
pomyślałem ,ze zamiast szukac na allegro, czy jezdzic po łodzi bez wiekszego rozeznania w temacie, najpierw dowiem się czegoś od Was , bo na pewno ktos bedzie w stanie mi pomoc

otóż musze kupic zimówki,
obecnie mam 4x dunlop sp sport 9000 225/45/17 na felach aluminiowych i oczywiste ,zxe nie bede w nich jezdził zimą

na zime poszukuje 15 calowych felg stalowych z oponami (mysle iz max szer.205)

i tutaj mam teraz dylemat, przede wszystkim z obecnych wzgledow $$ , pozostają mi 2 opcje:
- zakup uzywanych , jakiegos kompletu opony+felgi do kwoty 900-1000zł MAX
- zakup nowych , ale jedyna opcja to jakas sprawdzona firma /sklep netowy/ sklep w łodzi , gdzie bede mogl rozlozyc zaakup na chociaz minimalna ilosc rat (3-4 )

Zakładam ten temat, bo moze znacie takie firmy , sklepy itd. o ktorych mowa w 2 podpunkcie tylko cos pewnego, polecanego, a nie pierwszy lepszy sklepik 'u mietka za rogiem'

Jezeli zdecyduje sie na nowe , to wtedy w sumie nie mam granicy $ , tylko wazne by były to opony , ktore starcza na te 3 moze 4 sezony , z obecnych jestem zadowolony, wiec moze wlasnie jakies Dunlopy lub Nokiana, ew. inne renomowane opony (oczywiscie ciagle mowa o oponach + felgach ,wiec prosze miec to na uwadze)

jak 1 opcja to moze ktos cos wyhaczy ciekawego na allegro i mi pomoze , w sumie szukam od wczoraj, cos nawet znalazlem to za niedlugo wrzuce do Waszej oceny, bo ja jestem niestety zielony w tych sprawach (1 zima za kołkiem )

auto bmw e46 320d

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 4 listopad 2009 20:36      [zgłoszenie naruszenia]

felgi jakieś ori od bety bym poszukał, no i uzywki to roznie, ja swoich szukałem 3miesiace, ale to nie typowy rozmiar, stad taka akcja, rozejrze się jak bede miał chwile po allegro

edit: dobra koniec zartów, ja to bym 16stki zapodał tak w ogole, a nie jakieś parchowe 15stki do e46,
[chorzow.olx.pl/opony-zimowe-16-205-55-bmw-na-felgach-stalowych-iid-49363474]

chcesz w ogole stalowki czy alu?

edit2: jak na 15stki to coś takiego [moto.allegro.pl/search.php?string=205%2F60&from_showcat=1&category=18784&country=1]

Zmieniony przez - zaborek w dniu 2009-11-04 20:43:50

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

Banan
 Wysłana - 4 listopad 2009 20:58      [zgłoszenie naruszenia]

stalowe
a 15 polecił mi znajomy, mial ku temu jakies sensowne argumenty , ktorych teraz nie pamietam (no i tansze co tez akurat sie troche dla mnie teraz liczy), a ich wyglad na te kilka miesiacy akurat mnie mało interesuje , przeboleje te niewielkie 15'' a na przyszly rok mozliwe ,ze na wiosne zaloze nowe alusy na 18'' to sobie tam odbije

ten 1 link to nawet firmy nie widze nie chce jakis no name'ów bez przesady
interesują mnie sprawdzone ,dobre , markowe opony , nie chce sie zabic

juz w podobnym temacie na inso , dowiedzialem sie ze w feu vercie maja tego sporo do wyboru i mozliwosc rozlozenia na raty (czyli moja 2 opcja by byla mozliwa do spelnienia, bo to tez biore pod uwage)

jak kupic od reki to moge max w okolicach 1000 przeznaczyc...niestety wiecej nie

przejrzalem pare na allegro i takie wynalazlem:
[moto.allegro.pl/item802705551_kola_zimowe_bmw_z_nowymi_oponami_dunlop.html]

[moto.allegro.pl/item793108704_komplet_kol_zimowych_do_bmw_e36_e46_opony_pireli.html]

[moto.allegro.pl/item796013609_oryginal_bmw_opony_plus_felgi_205_65r15.html]
co myslisz?

Zmieniony przez - Banan w dniu 2009-11-04 20:59:23

Ygor
 Wysłana - 5 listopad 2009 09:51      [zgłoszenie naruszenia]

eee widze ze dobrze sobie radzisz , te opcje co zapodales sa ciekawe - dodam jeszcze od siebie ze dobre opinie zbiera Goodyear Ultragrip 7 - sam co prawda nie uzywalem bo jak kupowalem do auta opony budzet mialem ok 300 pln (same opony) ale szef kupil do e39 530d i bardzo sobie chwali. kupowalbym uzywki bo raczej 4 lata jezdzil nie bedziesz wiec nowki wg mnie to troche strata hajsu ... tylko opony jezeli juz uzywki to najlepiej odbieraj osobiscie , pamietaj aby zobaczyc czy nie maja bombli (bąbli ? ) na bokach i czy bieżnik zużyty jest równomiernie. a powiedz jaka masz zalecana szerokosc opony (powinno byc na slupku ) kiedys zalecali na zime o nawet dwa rozmiary wezsze opony niz zalecane , ale w tej chwili jezeli jezdzi sie po miescie , a w polsce malo jest kopnego sniegu , uwazam ze nie ma co przesadzac bo beda ci bukdsowac i slizgac sie przy hamowaniu

Banan
 Wysłana - 5 listopad 2009 12:03      [zgłoszenie naruszenia]

wklejam foto robione tel. zalecanych rozm.opon
bede wdzieczny za podpowiedz w tej sprawie ,bo ja nie jestem pewny czy to dobrze rozczytuje ;) na zime planuje kupic 15'' a szerokosc 195 lub 205

jednak chyba mimo wszystko zrezygnuje z nowych opon , bo faktycznie spora roznica w cenie i ogolnie jakos mi sie to nie widzi, chyba że moj znajomy mechanik ktory ma sporo lepsze ceny na czesci samochodowe zaproponuje mi cene nowej opony porownywalna do jakis dobrych uzywek, ktore chce kupic to wtedy pomysle ;)

te goodyeary rowniez bralem pod uwage, zaraz sobie wlasni spisze pare modeli , ktore mnie najbardziej interesuja i postaram sie dowiedziec o ceny , tez wychodze z zalozenia ,ze chcialbym zobaczyc co kupuje, dlatego boje sie w tym przypadku allegro, bo co z tego ,ze ladnie opisane, dobrze wyglada na zdjeciach jak sie moze okazac trefne

serekkox
PZAA
 Wysłana - 5 listopad 2009 12:14      [zgłoszenie naruszenia]

Brałbym 195/65 15"

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

Yelooon
 Wysłana - 5 listopad 2009 12:51      [zgłoszenie naruszenia]

akurat na zime to nie patrze na walory estetyczne... oponka jak najwęższa w v40 mam 185/60 w mercu także, jeszcze zanim spadnie śnieg to na suchym asfalcie jeździ mi się o wiele lepiej.

pozdro

plan JDM...

Ygor
 Wysłana - 5 listopad 2009 12:59      [zgłoszenie naruszenia]

no ja wlasnie zmienilem zdanie w tym temacie - waskie opony sa na snieg , wrecz kopny snieg , mniejsza powierzchnia wiec wiekszy nacisk na cm2 z tym ze ja w warszawie takiego sniegu nie uswiadcze , za to wezsze opony na morkym asfalcie przeokrutnie sie slizgaja niestety , wiec zalezy do czego uzytkuje sie auto , a raczej gdzie wiec tak jak piszesz 195 lub 205 i tak jak serek pisze wysoki profil zeby sie nie martwic o felge w dziurach powstajacych w zimie i zaraz po niej , ktore czesto przykryte sa kaluzami

Banan
 Wysłana - 5 listopad 2009 13:08      [zgłoszenie naruszenia]

takie wlasnie planuje kupic jak serek napisal , ewentualnie nie 195 ,a 205 ;)
a autem bede przez okres zimowy glownie poruszal sie po miescie i to niewiele,ale raz na jakis czas , moze zdarzyc sie dluzsza trasa

serekkox
PZAA
 Wysłana - 5 listopad 2009 13:17      [zgłoszenie naruszenia]

Wiadomo ze na 195 może powalająco nie wyglądać ale z razie zakopania masz większe szanse Na pewno masz kontrole trakcji i esp wiec o ślizganie kół na mokrym bym się nie martwił. Profil 65 to wg mnie minimum na zimę do takiej fury.

W polskich warunkach, posiadanie mocnego, sztywno zestrojonego auta z napędem na tył to przejaw sadomasochizmu

zaborek
No Risk, No Fun
 Wysłana - 5 listopad 2009 13:19      [zgłoszenie naruszenia]

Prosiak sie nie zna, to raz

dwa 205/60 bym brał

"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 4 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Opony zimowe

Strony: 1 2 3 4

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL