Mam do was parę pytań odnośnie tego modelu silnika w tym samochodzie:
1. Czy relatywnie tak mały silnik zapewnia osiągi dość ciężkiemu passatowi(1.4TSI-122KM)
2. Jeździłem volkswagenowskim 1.4 80KM czy 1.4TSI ma podobną charakterystykę pracy(kosiarka:D)
3. Zastąpił 1.6FSI(115KM)dlaczego? Jest to przecież nowy silnik(2005)
1. Czy relatywnie tak mały silnik zapewnia osiągi dość ciężkiemu passatowi(1.4TSI-122KM)
tak, jeśli nie oczekujesz zbyt wiele
2. Jeździłem volkswagenowskim 1.4 80KM czy 1.4TSI ma podobną charakterystykę pracy(kosiarka:D)
tsi ze względu na połączenie kompresora i turbosprężarki ciągnie od dołu i ładnie się wkręca na obroty
3. Zastąpił 1.6FSI(115KM)dlaczego? Jest to przecież nowy silnik(2005)
jest mocniejszy i podobno mniej pali
Czesc! Mam podobny problem, czekam na passata z silnikiem 1.4 TSI, i sam nie wiem czy dobrze zrobilem, przejechalem sie w salonie autem z takim silnikiem i wydawalo mi sie, ze jest ok, cichy, zrywny, i do tego przy 120 km jak wlaczylem szosty bieg, obroty spadly do 2,5 obrotow, tez chcialbym sie czegos wiecej dowiedziec, choc i tak odbieram go w lipcu. Wiecej bede mogl powiedziec na jego temat w sierpniu,
Czy dobrze zrobiłes to sie okaze jak pojezdzisz nim więcej czasu. Moim zdaniem mozna wybrac lepszy silnik do tego modelu, ale jak tobie pasuje to czemu nie.
Więcej nie bede pisal bo niemialem przyjemnosci jezdzic takim modelem.
Wybralem ten silnik z powodu malego spalania, do pracy mam 40 km w jedna strone, 1.4 ma spalac w mieszanej drodze miedzy 6.5 a 7.5 lit., to sie oczywiscie okaze, jak sam sprawdze.
Czekam, i tez sie zastanawiam czy dobrze zrobilem.
Pozdrawiam.
Jak dla mnie aż tak wysilony silnik, do tego mały litraż w aucie tej klasy to nieporozumienie, okaze sie w praniu czy udany był to zakup. Jednak sam przyznaje że 1,4 z taka ilościa koni brzmi ciekawie. Jakby mnie było stać kupiłbym już przynajmniej 1,8TSI, dopłaty za silnik bodajże niecałe 10 kafli.