FORUM MOTORYZACJA
samochody tuning imprezy mechanika giełda

∑ temat został odczytany 300 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

MOTORYZACJA | Samochody, porady i opinie
Pasta ścierna czy wosk? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Pasta ścierna czy wosk?"   

Twarek
 Wysłana - 30 listopad 2009 21:58        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich, nie wiedziałem w którym dziale mam napisać ten post.

Problem jest taki, że kupiłem autko. Miało jakąś stłuczkę, jest klepane z przodu na masce i w kilku miejscach jest sprayem psiknięte. Kolor sprayu i karoserii jest podobny, niemal różnicy nie widać. Niestety 'niemal' to zawsze coś ;)
Chciałem zrobić tak:

1. Auto na myjnie, dokładnie umyć i opłukać itp itd :P
2. Kupić wosk i dokładnie wysmarować i wetrzeć

Nie chodzi mi o to żeby Mazdę 323F zmienić w Murcielago, ale po prostu żeby ładnie wyglądała.

Tylko że dzisiaj koncepcję zepsuł mi pewien znajomy, który uważa się za eksperta w dziedzinie motoryzacji (choć miał w życiu Citroena AX i malucha, do tego bez prawa jazdy). On z kolei twierdzi że wosk i myjnia nic nie da, a powinno się na suchara poszorować pastą ścierającą i będzie jak nówka, a wosk nic nie da.

Wiem jak zazwyczaj kończą się tego gościa porady samochodowe (tak mi 'naprawił' klamkę w GOLFie, że aż zupełnie odpadła). Wobec tego pytam się Was, jakoście bardziej zapewne doświadczeni w tych sprawach ;)

Co robić?

persil89
Proszek
 Wysłana - 30 listopad 2009 22:16      [zgłoszenie naruszenia]

jak spray zaczniesz szorować to ci od razu zejdzie moim zdaniem kiepski pomysł... to nie jest lakier utwardzany zeby go można było tak polerować ja bym nie próbował ... lepiej będzie jak go dobrze nawoskujesz jakimś koloryzującym

Zmieniony przez - persil89 w dniu 2009-11-30 22:20:53

[http://www.fmoto.pl/Budowa_auta_do_KJS__Polonez_2.0_24v-t2442.html]

Twarek
 Wysłana - 30 listopad 2009 22:21      [zgłoszenie naruszenia]

Tak też mi się wydawało, poza tym skoro było klepane to może być tam lakier słabszy ;)
Czyli mimo wszystko zostanę przy myjni i wosku ;) SOG dla Ciebie

janusz99
 Wysłana - 2 grudzień 2009 19:01      [zgłoszenie naruszenia]

Używałem pasty scierającej po malowaniu spray i żadnego lakieru nie zdarłem . Zależy jakiej pasty do tego użyjesz i nie można też przesadzać z polerowaniem . Po malowaniu odczekuje zwykle około miesiąca żeby farba mi stwardniała .

AliBabus
Dupowoziarz
 Wysłana - 3 grudzień 2009 10:38       [zgłoszenie naruszenia]

W sumie możesz uzyć i jednego i drugiego, jednak jak nic nie chcesz usunąc z lakieru to pasta lekkościerna jest bezzasadna, a po wtóre jej użwać mozna tylko raz na jakiś czas. Pasta lekkościerna tuszuje drobne rysy i usuwa wszystko z lakieru.
Ja bym uzył wosk po myciu. Jeżeli efekt nie był by satysfakcjunujacy dopiero wtedy sięgnął bym po tempo.

[http://www.spritmonitor.de/en/detail/393753.html]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Pasta ścierna czy wosk?

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL