Często wracając ze szkoły mam ochote na małego browarka po ciężkich lekcjach Stąd moje pytanie, czy mogę dostać za to mandat w razie ewntualnej kontroli na drodze?. Oczywiście nie jestem kierowcą, tylko gdybym pił to w roli pasażera. Pozdrawiam i czekam na odp. jak to jest w prawie.
Nie ma problemu kolego. Picie alkoholu w miejscu publicznym jest karane. Picie przez kierowce jest karane - jesli przekracza dopuszczalna zawartosc ww. substancji w wydych. powietrzu lub krwi.Ale w aucie jako pasazer mozesz w swietle prawa pic nawet spirytus i moga Ci panowie policjanci pod stolem palke zrobic. Ale lepiej nie pij, gdyz spozywanie alkoholu jest morderstwem dokonywanym na sobie samym. Pozdro
a ja mam znowu pytanie z kolei w jakim czasie po wypiciu piwa przeciętnie człowiek może wsiaść za kierownice wiem że można i jechać i pić ale żeby było to zgodne z prawem i żeby nic nie wykazało bo czasem sobie bachne jedno a później niepotrzebnie sie schizuje może :P z góry dzieki za odpowiedz :)
NO to widocznie źle słyszałem.
Mówiono mi że może to wywołaś jakieś zagrożenie, może nie wiem co, zrobić coś kierowcy, butelka wpadnie pod pedał hamulca i nie zadziała, nie wiem
No ale nie były to pewne źródła więc pewnie kit
A jakby kierowca w czasie jazdy w 40 stopniowym upale chciał sie napić wody to tez butelka mogła by mu pod pedał wpaśc i wcale nie trzeba do tego pasażera