Witam,mam nadzieje ze w dobrym dziale umieszczam ten temat,mam prozbe,jestem milosnikiem pielegnacji samochodowej,czyszczenie mycie polerowanie,lecz chcialbym dokształcić sie w ten dziedzinie,znacie moze jakies forum o czyms takim?lub moze ktos z was odpowiedziec mi na pare pytan typu:jak najlepiej umyc samochod,(oczywiscie robie to recznie mam karszera,lecz nie wiem jak najlepiej umyc zeby nie bylo zadnych plam i smog,jaka szmatka wytrzec pod koniec mycia samochod),chcialbym bardziej rozwinac ten temat lecz wole poczekac na jakies odpowiedzi.Pozdrawiam
Najpierw spłukujesz cały samochód wodą pod ciśnieniem ,poczym nakładasz przy pomocy gąbki wode z płynem do mycia samochodów ,zostawiasz na 5 minut i spłukujesz-proces ten powtarzasz raz jeszcze z tym że teraz nie zostawiasz już "mydła" tylko spłukujesz od razu obficie i dokładnie.
Potem warto sie wyposażyć w irche (taki rodzaj szmatki bardzo dobrze wchłaniającej wode) ,jesli masz taką irche to wycierasz nią dokładnie cały samochód a potem przy pomocy ręczników papierowych docierasz jeszcze progi.
Potem przy pomocy płynu i zbieracza poprawiasz szyby czekajac przy tym aż samochód dokładnie przeschnie ,jak już wyschnie dokładnie możesz na łożyć wosk i wypolerować i już masz czysty samochodzik.
Zmieniony przez - renegat44 w dniu 2008-07-30 17:58:42
Dziekuje za odpowiedz,akurat to juz wiedzialem,do pielegnacji samochodu mam caly zestaw autoglymu,ale zastanawia mnie ile potrzebuje szmatek zeby za pomoca ich wysuszyc mokry samochod,pewnie troche duzo,i slyszalem ze najpierw nakladasz cos w rodzaju piany aktywnej,ja osobiscie wpierw nakladam plyn karszerowkski,zostawiam na 5 minut,potem szampon.